Boekenpraat: Die ene leerling (Rik Kuiper)

Het verhaal

Elke leraar herinnert zich wel (minstens één) zo’n leerling: de leerling die je kijk op het vak voorgoed veranderde. Vaak is het een leerling waar een leraar veel van heeft geleerd.
In ‘Die ene leerling’ bundelde journalist Rik Kuiper de verhalen van docenten over de leerling die zij nooit zullen vergeten.

Het is een boekje vol korte verhalen, waarin leraren zelf aan het woord zijn. Iedere leerling en iedere docent is anders en daarom is ook ieder verhaal anders. Het zijn verhalen van leraren uit alle lagen van het onderwijs, van basisschool tot universiteit en alles wat daar nog tussen zit. Verhalen over het vak, maar vooral over mensen.

Mijn mening

Liefde voor het vak
De korte verhalen in dit boek staan allemaal op zichzelf. Het boek is daardoor goed ‘tussendoor’ te lezen: steeds even een verhaal. Dat had ik mezelf ook voorgenomen, maar ik merkte dat ik geboeid was door de verhalen en daardoor toch vaak meerdere verhalen achter elkaar las.

Hoewel ieder verhaal anders is, proef je vanaf iedere bladzijde hetzelfde: de liefde voor het vak. Misschien moet ik het anders zeggen: je proeft de liefde voor de leerlingen.
Het zijn niet allemaal ‘succesverhalen’. Geen verhalen van mensen die geweldige docenten zijn, maar verhalen van docenten die hebben gevoeld hoe moeilijk het vak soms kan zijn en die daarvan geleerd hebben. Het zijn verhalen over leerlingen die vastliepen en over leerlingen die docenten leerden anders naar hun vak te kijken.

Maar zelfs als er problemen waren met een leerling, blijft de liefde van de docent vooropstaan. Dat is door het hele boek heen voelbaar.

Herkenbare verhalen voor iedereen met onderwijservaring
Ik heb negen jaar in het basisonderwijs gewerkt en het boekje was voor mij een feest van herkenning.
In eerste instantie was ik vrij sceptisch. Waarom die ‘ene’ leerling? Ik mag toch hopen dat een docent zich meer dan één leerling levenslang zal herinneren? Dat blijkt in dit boekje (mijns inziens gelukkig) ook het geval te zijn. Docenten die aan het woord zijn, deden slechts een greep uit vele verhalen.

De herkenning zat bij mij vooral in verhalen waarin het gaat om de scheiding tussen functie en mens. Ik herken dat ik als leerkracht soms vanuit mijn hart zoveel meer had willen doen voor een kind. Mijn functie stond het me niet toe. Ik denk bijvoorbeeld aan uithuisplaatsingen. Mijn hart riep: “Breng maar bij mij!” Zo werkt het uiteraard niet. Die worsteling herkende ik in de verhalen.

Wat me ook raakte, is dat veel leerlingen vastlopen door het huidige onderwijssysteem. Het systeem is gericht op theorie en voor sommige leerlingen werkt dat niet. Dat is zó zonde. Het ontneemt leerlingen soms letterlijk de kans om zich te ontwikkelen.

Persoonlijk – dat wat mij het meest raakte
Het allermeest geraakt werd ik door het dankwoord van Rik Kuiper. Hij dankt zijn leerkrachten en eindigt met een boodschap aan een docent met wie hij als kind een nare ervaring had: “Alles is vergeven.”
Dat bracht een brok in mijn keel. Ik hoop oprecht dat alle leerlingen die ik ooit voor mijn neus heb gehad en waarbij ik ongetwijfeld soms heel erg foute dingen heb gezegd en gedaan dat ook kunnen en zullen zeggen. Dat hoop ik ook van mijn collega’s. Toen ik al burn-out was, werkte ik namelijk door. Degenen die dat het meest gemerkt hebben, zijn mijn collega’s. Ik was Intern Begeleider en zij waren vaak de dupe van mijn burn-out. Ik hoop met mijn hele hart dat ook zij kunnen zeggen dat alles vergeven is.

Conclusie
In ‘Die ene leerling’ bundelde journalist Rik Kuiper verhalen van leerkrachten over de leerling die hun kijk op het vak voorgoed veranderde. Het zijn verhalen van docenten uit alle lagen van het onderwijs: van basisschool tot universiteit.
Het is een boekje dat op iedere bladzijde de liefde van docenten voor hun vak en hun leerlingen laat zien.
Een aanrader voor leerkrachten, die veel zullen herkennen. Wellicht ook een aanrader voor ouders die soms worstelen met begrip voor leerkrachten. Lees dit boekje en je zult leerkrachten beter begrijpen.
⭐️⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over Die ene leerling

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Die ene leerling’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Die ene leerling
Auteur:
Rik Kuiper
Uitgeverij:
Ambo Anthos
Genre:
Non-fictie – Onderwijs
Pagina’s:
200

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

9 gedachten over “Boekenpraat: Die ene leerling (Rik Kuiper)

 1. Dit boek wil ik hebben, begerig hè, maar na zoveel jaren onderwijs trekt het me.
  Ik herinner me een studiedag waarop we starten met de opdracht: Welke leerkracht is je het meest bijgebleven en waarom?

  Like

  1. Helemaal niet begerig. Heel logisch.
   Mooie startopdracht. Laat je nadenken over jezelf als leerling én als leerkracht!

   Like

Reacties zijn gesloten.