Het (school)uniform

Een schooluniform kennen we in Nederland niet, maar ik moet bekennen dat ik het stiekem wel makkelijk had gevonden als we voor leerkrachten schooluniformen zouden hebben. Geen gedoe met kledingstress en dat soort zaken. Nu ik inmiddels geen juf meer ben, zou een schooluniform voor mij geen nut meer hebben, maar ik creëerde gewoon mijn eigen uniform.

Kleding vertelt een verhaal

Voordat iemand zich geroepen voelt om te vertellen dat schooluniformen heel erg achterhaald zijn, zal ik gelijk even zeggen dat ik heus wel weet waarom kinderen in Nederland geen uniform dragen. In je kledingkeuze kun je iets van jezelf laten zien en iedereen mag zichzelf zijn, enz. Ik weet het en ik snap het. Zo werkt het voor mij namelijk ook.

En toch hè…
Ik heb jaren in het onderwijs gewerkt. Ik heb gezien (en op de basisschool zelf ervaren) wat er met kinderen gebeurt die een beetje ‘anders’ zijn. Dat kan op allerlei manieren. Je valt op door je manier van praten of door haarkleur of wat dan ook. Daar kun je niks aan doen en ik vind het walgelijk dat dat een reden kan zijn om iemand te pesten. Maar het gebeurt.
Ik heb ook gezien hoe kinderen buitengesloten kunnen worden vanwege hun kleding. Omdat ze niet het juiste merkje dragen of omdat ze wat oudere kleding dragen. Met een uniform zou je dat laatste kunnen voorkomen. Lost dat pesten op? Nee. Maar wel ongelijkheid qua kleding.

Kledingstress

Goed, we hebben in Nederland geen schooluniformen en dat snap ik en vind ik ook allemaal prima. Toch zou ik het op sommige momenten -als leerkracht!- ideaal hebben gevonden. Hoe heerlijk moet het zijn om naar je werk gewoon je uniform aan te trekken. Dan heb je niet dat gedoe voor de kledingkast met kleuren die wel of niet bij elkaar passen of een trui die net te warm of te koud is voor het voorspelde weer, enz. Je pakt gewoon je uniform en klaar. Wat dat betreft moet werken in de zorg ideaal zijn. Geen kledingstress, maar gewoon je uniform.

Altijd hetzelfde dragen

Eén van de redenen dat mensen niet van een uniform houden, is dat ze graag afwisselen met kleding. Ik snap dat, maar zelf heb ik die behoefte niet. Ik vind elke keer dingen bij elkaar zoeken maar een hoop gedoe. Bovendien heb ik er totaal geen verstand van, dus ik moet dan mijn zusje inzetten als hulplijn.

Deze winter ontdekte ik dat ik het liefst elke dag hetzelfde zou dragen. Ik heb twee dezelfde zwarte rokjes. Die zitten gewoon het lekkerst. Eén in de was en één om mijn lijf. Toch betrapte ik mezelf erop dat ik op een gegeven moment vond dat ik echt even een ander model rok aan moest, want ja, nu liep ik elke dag in hetzelfde.

Ik deed het en ergerde me die dag aan het andere model dat ik droeg. Het zat gewoon niet zo heel lekker. En waarom zou ik dat eigenlijk doen? Wat is er mis met elke dag (voor het oog) hetzelfde rokje? Als het lekker zit, is dat toch prima?
Misschien valt je bij de blik in mijn kledingkast op de foto bij deze blog op dat rood oververtegenwoordigd is. Dat is het volgende punt. Ik heb heel veel truien en vesten, maar draag het liefst elke dag een rode trui. Stiekem heb ik voor mezelf dus gewoon een uniform gecreëerd. Zwarte rok, rode trui. Zit lekker en staat me goed, dus ik voel me heerlijk in mijn ‘uniform’. Natuurlijk draag ik ook af en toe wat anders, maar dit is mijn favoriete combinatie.
Een paar jaar geleden lette ik erop dat ik veel afwisselde, want ja, anders dachten mensen… Wat die mensen denken, maakt me nu niet meer uit. Ik weet dat alles keurig gewassen wordt tussendoor en ik voel me hier fijn in en dát is waar het om gaat.

20 gedachten over “Het (school)uniform

 1. Ik snap je. Maar toen ik ergens werkte waar binnenkort een uniform zou worden geimtroduceerd voelde ik me toch erg beperkt ineens. Er zijn dagen dat ik (thuis) echt het liefst elke dag hetzelfde draag. Ik heb dan ook een echt huispak (heerlijk: het is mijn thuis-uniform!). Maar als ik me naar buiten toe presenteer, dan heb ik daar ook mijn eigen outfits voor. En eerlijk gezegd: dat is indderdaad ook een beetje een uniform, maar dan wel door mij samengesteld. Ik kan heel professioneel voor de dag komen, heb zelfs een dames-pak.
  Want ik merk wel dat mensen je toch op kleding beoordelen en soms maak ik daar dan dus handig gebruik van. Ik stond wel eens als nieuwe medewerker in een keurige outfit nog niks te weten van de plek waar ik werkte. En toch kwamen mensen naar mij toe met hele specifieke vragen. Puur omdat ik er uitzag dat ‘ik het wel zou weten’.
  Als docent zou ik me ook in een eigen uniform hijsen. Is makkelijk. Maar het moet wel mijn keuze zijn en niet een standaard outfit die elke juf draagt …

  Like

  1. Volgens mij zijn we het helemaal met elkaar eens. Ik denk dat er tegenwoordig ook wel erg een cultuur hangt dat we maar elke dag wat anders moeten dragen. Waarom? Lekker dragen waar je je fijn bij voelt.

   Like

 2. Die kleuren in je kledingkast vind ik erg mooi, ook de structuren. Overigens hebben ze hier een aantal jaren geleden in Basel een half jaar lang geexperimenteerd met een schooluniform, exact om die redenen die jij aangaf. Maar het was geen succes, waarom weet ik niet meer. Misschien zitten de problemen toch niet in het kledingmerk, maar dieper. Wel is hier al het schoolmateriaal, schriften, agenda, etc, daar de overheid bepaald. Dus daar is geen verschil. Ik ga dat Baslerexperiment nog eens voor je opzoeken.

  Like

  1. Misschien zit het probleem soms in het kledingmerk, maar ik ben het met je eens: als dat het niet is, vinden pesters wel iets anders. Dan is het de bril, je neus, de kleur van je ogen, je accent, enz.

   Like

 3. Eigenlijk ben ik wel voor een schooluniform, juist om het elkaar beoordelen met name wat merkkleding betreft.
  Maar dan wel met de mogelijkheid van een eigen inbreng van onderdeeltjes (kwam ik tegen in een boek over een Engelse school (kraag, zakken e.d.)
  Zelf droeg ik voor de klas een rok èn een trui. (rok altijd dezelfde)
  Fantastische kleuren heb je in je kast hangen.

  Like

  1. Wat een leuk idee is dat zeg, om kinderen eigen inbreng te geven op bepaalde onderdelen! Ik ben zelf qua kleding ook blij dat je met een schooluniform van pesten vanwege kleding af zou zijn. Probleem is alleen: dan vindt een pester wel weer iets anders…

   Like

 4. Nou, zo’n uniform is ook niet alles qua pesten, dat zie je wel in de UK: kinderen van minder bedeelde gezinnen krijgen tweedehands uniformen en worden daar weer om gepest. Dit kun je gewoon niet makkelijk goed doen… En pestkoppen verzinnen altijd wel een reden om te pesten. Is het geen uniform, dan is het wel hoe je haar zit, welk kaftpapier je kiest, wat voor lunch je mee hebt naar school… er is altijd wel iets.

  Like

  1. Precies wat jij zegt, schreef ik ook net in antwoord op een paar reacties. Helaas vinden pesters dan wel een andere reden…

   Geliked door 1 persoon

 5. Grappig om te lezen, ik heb namelijk juist het tegenovergestelde. Ik draag bij voorkeur elke dag wat anders aangezien ik echt van kleding houd dus zoveel mogelijk wil combineren.

  Geliked door 1 persoon

 6. Haters gonna hate… maar ik ben voorstander van doen waar je je goed bij voelt. Had Steve Jobs niet ook maar één “uniform”? 😉

  Like

 7. Ik zou een schooluniform niet zo heel verkeerd vinden. Had wat het werk betreft ook best wel iets van een ‘uniform’ gewild. Representatieve functie en zelf je kleding moeten kopen kan best in de centen lopen.

  Like

  1. Dat begrijp ik ja. Daar zou eigenlijk iets van een vergoeding voor moeten zijn of een bepaald bedrag dat je daar per jaar aan uit mag geven.

   Like

 8. Een schooluniform is toch helemaal zo’n gek idee niet. Al was het maar om de ouders niet op kosten te jagen voor peperdure merkkleding omdat ze hun kind natuurlijk niet “anders dan anderen “willen laten zijn.
  ook dan zal heus niet alle pesten verleden tijd zijn, Een kind dat wil pesten vind áltijd wel iets, Maar practisch zou het toch best wel zijn.

  Like

  1. Volgens mij betalen ouders bijvoorbeeld in Engeland de schooluniformen wel zelf. Dat is dan dus ook weer een ding waar rekening mee gehouden moet worden. Kortom: nog best een ingewikkelde kwestie. En aangezien ik de afgelopen weken niet gevraagd ben als minister voor deze post (je snapt het niet hè), zal er de komende tijd niets mee gedaan worden;).

   Like

 9. Ik heb twee jaar op een school gezeten (lang geleden) waar je ofwel het uniform moest dragen (donkerblauwe rok, lichtblauwe blouse, donkerblauwe trui, witte kousen en donkere schoenen) ofwel een (afschuwelijk lelijke blauwe) schort over je kleding. Jeansbroeken en sneakers waren verboden.
  Niet zo tof… vooral ook omdat het een school was waar meer verboden was dan toegestaan, dat gevoel heb ik eraan over gehouden.

  Like

  1. Dat is denk ik het grootste probleem: dat meer verboden was dan toegestaan. Dan heb je niet echt vrijheid om te ontwikkelen. Misschien feitelijk wel, maar gevoelsmatig denk ik niet.

   Like

Reacties zijn gesloten.