
Het verhaal
Leiden en omgeving, 1939-1945.
De jonge Ans de Vries wil graag meer van de wereld zien dan de boerderij waar ze opgroeide. Daarom besluit ze op achttienjarige leeftijd naar Leiden te gaan. Ze krijgt daar werk als ‘gezelschapsdame’ en helpt een vrouw met een bipolaire stoornis. Als de oorlog uitbreekt, zet Ans zich in voor het verzet.
In Leiden ontmoet Ans ook Miriam. Miriam is een Joodse, jonge vrouw, die gevlucht is uit Duitsland. In Leiden probeert zij een nieuw leven op te bouwen, zonder de terreur van de nazi’s. Als ook Nederland door de Duitsers bezet wordt, durft Miriam niet meer te dromen. Zal zij ooit haar kind kunnen zien opgroeien? Zal ze ooit nog zorgeloos viool kunnen spelen? Miriam wil er alles aan doen om in leven te blijven. Ze realiseert zich echter heel goed dat ze daarmee haar helpers (waaronder Ans) in groot gevaar brengt.
Lena de Vries, de moeder van Ans, draagt op de boerderij op haar eigen manier haar steentje bij aan de strijd tegen de Duitsers. Ze doet wat ze kan en is altijd bereid onderduikers (voor kortere of langere tijd) op te nemen. Lena leert van de onderduikers dat liefde soms grote offers vraagt. Ze maakt zich zorgen over haar eigen gezin. Welk offer zal Lena moeten brengen?
Mijn mening
Oorlogsverhaal op Nederlandse bodem
De Amerikaanse schrijfster Lynn Austin verdiepte zich voor ‘Een lied in de schaduw’ in de oorlogsjaren in Nederland. Dit boek speelt zich af rondom Leiden en laat zien hoe jonge mensen daar actief waren in het verzet. Door drie hoofdpersonages te kiezen, belicht Austin diverse kanten van de oorlog. Het boek gaat over een jonge Joodse vrouw op de vlucht, een jonge Nederlandse vrouw in het verzet én over een moeder die bang is haar kind kwijt te raken door haar werk voor het verzet.
Op deze manier geeft het verhaal in ‘Een lied in de schaduw’ een brede kijk op de oorlogsjaren in Nederland. Austin is er goed in geslaagd de drie vrouwen op zo’n manier neer te zetten dat je hen al snel leert kennen. Hun gevoelens en angsten worden op een indrukwekkende manier weergegeven.
Te mooi om waar te zijn
Het prachtige verhaal laat in eerste instantie een redelijk realistisch beeld van de oorlogsjaren in Nederland zien, maar in de laatste zeventig pagina’s gaat het mijns inziens fout. Waar eerst de ontwikkelingen realistisch lijken (onderduiken, vluchten, enz.) volgt aan het einde van de oorlog een aaneenschakeling van veel te veel toevalligheden, waardoor het boek een ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’ einde krijgt.
Het was een enorme tegenvaller voor me. Het was zó’n mooi verhaal, met zulke mooie en goed uitgewerkte personages. Maar dan komt het ‘Amerikaanse geloofstintje’. Door het hele verhaal verweven komt het geloof terug, omdat de hoofdpersonen gelovig zijn. Maar aan het eind gaat het fout. Veel bidden en alles komt goed. Ik snap het idee, maar het stond me vreselijk tegen. Zo werkt het niet. Het einde van het verhaal is daardoor totaal niet realistisch. Dat doet afbreuk aan het in eerste instantie zo goed opgebouwde verhaal.
Ik weet dat er mensen zijn die hiervan houden, maar ik houd het graag realistisch.
Nog een ander punt: Lynn Austin kiest ervoor om een bestaande persoon in het verhaal te integreren. Alleen kiest ze in dit verhaal een goede afloop voor deze persoon, terwijl dat in het echt niet zo was. Ze beschrijft de werkelijke afloop wel in het nawoord, maar ik vind zo’n ombuiging van de waarheid ‘not done’.
Conclusie
In de roman ‘Een lied in de schaduw’ vertelt schrijfster Lynn Austin een verhaal over drie vrouwen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. De drie vrouwen krijgen allemaal op hun eigen manier te maken met de gevolgen van de oorlog.
In eerste instantie is het een prachtig, indrukwekkend, boeiend en goed opgebouwd verhaal, waarin veel aspecten van de oorlog in Nederland aan bod komen. De drie vrouwen worden op een boeiende manier beschreven en je leert hen al snel goed kennen.
Maar dan, in het laatste deel van het verhaal, wordt alles mijns inziens te mooi om waar te zijn en lijkt dit boek wel een feelgood-roman. Het einde is erg onrealistisch en heeft een hoog ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’ gehalte en doet daarmee (veel) afbreuk aan een in eerste instantie heel goed boek.
⭐️⭐️
Meer informatie over Een lied in de schaduw
Dit boek ook lezen?
Koop ‘Een lied in de schaduw’ bij bol.com.
Boekgegevens
Titel: Een lied in de schaduw
Auteur: Lynn Austin
Vertaling: Carola van der Kruk-de Boer
Uitgeverij: KokBoekencentrum
Genre: Historische roman
Pagina’s: 479
Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.
Wat zonde dat het einde afbreuk doet aan het verhaal zeg! Ik vond de cover heel mooi, met die meisjesfiguur naast een fiets in silhouet.
LikeGeliked door 1 persoon
Dat is jammer, zeg, ik ga het boek wèl lezen, maar wat je zegt over een goede afloop, terwijl dat in werkelijkheid anders was, vind ik niet kunnen. Dit boek lees ik dus via de bieb (koop ik niet zelf)
LikeGeliked door 1 persoon
Een heel mooi verhaal en het boek nodigt uit om te gaan lezen. Ik vermoed dat de schrijfster houdt van happy endings en/of in de veronderstelling is dat lezers zitten te wachten op een happy ending. Jammer, wat dat maakt het minder realistisch.
LikeLike
Zeker jammer. En ik weet van Lynn Austin dat haar boeken vaak een happy ending hebben. Ik heb al haar andere boeken met veel plezier gelezen, maar bij deze vond ik het ‘te’.
LikeLike
Ik ben benieuwd…toevallig deze week opgehaald in de bieb!
LikeGeliked door 1 persoon
Ik denk niks voor mij… deze laat ik passeren.
LikeGeliked door 1 persoon
Wat jammer zeg dat het op het einde zo verder ging. Dat is inderdaad best ‘not done’ (of in ieder geval zeer onverstandig) om een bestaand persoon te gebruiken en dan de afloop tot een happy end te veranderen. Ik begrijp dan ook niet zo goed waarom ze dan voor die bestaande persoon gekozen heeft voor haar personage, en niet een fictief personage, en hooguit slechts deels gebaseerd op een bestaand persoon.
LikeGeliked door 1 persoon
Ja voor mij ook graag realiteit. Ben toch nog benieuwd om hetzelf te lezen.;) Hou van haar schrijfstijl.
LikeLike
Ik houd ook van haar schrijfstijl, maar deze keer dus helaas een tegenvaller voor mij.
LikeGeliked door 1 persoon