Boekenpraat: Schijn door mij (Cynthia Ruchti)

Het verhaal

Camille Brooks is psycholoog en gespecialiseerd in het helpen van mensen met een verzamelstoornis. Ze is heel gedreven, nadat ze haar eigen moeder niet kon redden van een verzamelstoornis. Ze wil nu anderen helpen, want voor hen is er misschien nog hoop.

Camille maakt, naast haar baan, een podcast over verzamelstoornissen. In die podcast legt ze mensen uit dat een verzamelstoornis veel meer is dan het verzamelen van allerlei spullen. Er is altijd een ‘ingangswond’: er is een aanleiding geweest om te gaan verzamelen.

Via haar podcast leert Camille Eli Rand kennen. Hij biedt aan om haar te helpen met haar podcast én met haar werk bij verzamelaars thuis. In eerste instantie wil Camille dat niet. Eli heeft zelf een verleden met verzamelen en Camille wil zich daarom (zowel zakelijk als privé) niet aan hem verbinden. Toch speelt er meer. Eli laat Camillie zien dat ook zij haar problemen en trauma’s heeft. De cliënten van Camille laten vaak letterlijk het licht niet meer binnen. Ze schamen zich voor hun huis en laten hun gordijnen dicht. Maar ook Camille heeft haar geheimen en trekt muren op. Kan zij omgaan met haar eigen trauma’s en, zoals ze cliënten adviseert, het licht weer binnenlaten?

Mijn mening

Vrij onbekende problematiek
Het leven van mensen met een verzamelstoornis speelt zich letterlijk en figuurlijk af achter gesloten deuren. Daarom is over deze problematiek vrij weinig bekend. In deze roman laat Cynthia Ruchti door het werk van Camille Brooks zien wat zich afspeelt in de huizen en hoofden van verzamelaars.
Op een indrukwekkende manier wordt duidelijk waarom en hoe mensen gaan verzamelen en hoe dat hun leven beïnvloedt. Door hoofdpersoon Camille wordt ook duidelijk dat het genezen van een verzamelstoornis niet een kwestie is van het huis opruimen en dan is alles weer klaar. Hier speelt veel meer.
Dit boek is in de eerste plaats een roman, maar laat op een boeiende, laagdrempelige manier meer zien over deze psychische stoornis.

Feelgood over liefde en hoop
Op de kaft van het boek staat dat het een feelgood is. In eerste instantie maakte dat me wat huiverig. Over het algemeen is dat niet mijn genre. In dit boek is vanaf het begin (sterker nog: vanaf het lezen van de ‘flaptekst’) duidelijk hoe het met de hoofdpersonages zal aflopen. Ik vond dat echter niet storend, want hun verhaal is op een prachtige manier beschreven.
Het verhaal laat zien hoe trauma’s je leven kunnen beïnvloeden en zelfs verwoesten, maar ook hoe er hoop is op herstel als je het licht binnenlaat. Letterlijk en figuurlijk.

Klein minpuntje vond ik de manier waarop lange dialogen tussen de personages worden weergegeven. Die zijn op zo’n manier beschreven dat soms in de loop van het gesprek niet meer duidelijk is wie er aan het woord is. Af en toe een zinnetje tussendoor waaruit blijkt wie aan het woord is, zou het duidelijker maken.

Conclusie
De roman ‘Schijn door mij’ van Cynthia Ruchti laat op een laagdrempelige, indrukwekkende manier iets zien van het leven van mensen met een verzamelstoornis. In dit boek gaat het over psycholoog Camille Brooks, die bij mensen thuis werkt aan het vinden van de oorzaak én de oplossing van een verzamelstoornis.
Al snel blijkt dat Camille zelf ook het nodige heeft meegemaakt en bang is om het licht in haar leven binnen te laten.
Rondom Camille ontstaat een verhaal over trauma en hoop en (het binnenlaten van) liefde. Een feelgood met een voorspelbaar einde, maar dat doet niets af aan het verhaal. Het is een prachtig en ontroerend boek, waarin het gaat over liefde van en voor mensen en God.
⭐️⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over Schijn door mij

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Schijn door mij’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Schijn door mij
Auteur:
Cynthia Ruchti
Vertaling: Willem en Anja Keesmaat
Uitgeverij:
KokBoekencentrum
Genre:
Roman
Pagina’s:
334

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

7 gedachten over “Boekenpraat: Schijn door mij (Cynthia Ruchti)

Reacties zijn gesloten.