Boekenpraat: De oorlog die ik eindelijk won (Kimberly Brubaker Bradley)

Het verhaal

De twaalfjarige Ada woont sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog bij Susan. Zij en haar broertje kwamen daar terecht toen ze uit Londen geëvacueerd werden.
Ada zat in Londen altijd opgesloten, maar op het platteland vond zij letterlijk en figuurlijk haar vrijheid. Haar klompvoet belemmerde haar, maar door de inzet van Susan kan ze daaraan geopereerd worden.

Na de operatie verandert het leven van Ada opnieuw, net als toen ze zichzelf leerde lopen. Nu haar voet geen belemmering meer vormt, kan Ada gaan en staan waar ze wil.
Dat lijkt een enorm cadeau, maar voor Ada is het ook moeilijk. Ze moet wennen aan haar nieuwe leven en aan het feit dat ze niet meer gezien wordt als ‘mislukkeling’. Bovendien wil ze zich inzetten voor de oorlog en wil ze zorgen voor Susan, want dat is toch haar plicht? Maar Ada is twaalf en blijkt niet goed te weten wat haar plichten zijn en dat ze kind mag zijn. Daardoor moet ze op zoek naar zichzelf. Wie is zij en wie mag zij zijn?

Mijn mening

Lieve, dappere Ada
Dit is het tweede boek over Ada, een meisje met een klompvoet. In het eerste boek, ‘De oorlog die mijn leven redde’, sloot ik Ada in mijn hart.
In dit tweede deel gaat auteur Kimberly Brubaker Bradley verder met het verhaal van Ada. Opnieuw beschrijft ze op meesterlijke wijze het leven van een jong meisje met een ontwikkelingsachterstand. Op deze manier krijg je het gevoel dat je tijdens het lezen een eerlijk, kwetsbaar inkijkje krijg in het hoofd van Ada.
Twee zinnen die me het meest raakten in dit boek en die iets laten zien van de kwetsbaarheid én dapperheid van Ada, deel ik hier graag:
“Ik was dan misschien geen mankepoot meer, maar wat ik wel was, wist ik ook niet.” – Dit beschrijft hoe Ada op zoek gaat naar zichzelf nu ze niet meer wordt gezien als gek of minderwaardig.
“Jij bent altijd heel sterk geweest, Ada. Je hele leven. Maar nu wordt er voor je gezorgd. Je kunt je veilig voelen.” (…) Dat had ik me nooit gevoeld. Nooit. Er kon van alles gebeuren, zomaar. Altijd.– Krak, deed mijn hart. Zo krachtig en kwetsbaar.

Kinderboek voor volwassenen
‘De oorlog die ik eindelijk won’ is een kinderboek. In mijn bibliotheek staat het bij de B-boeken, voor kinderen van 9-12 jaar. Zelf denk ik dat het meer geschikt is voor 12 jaar en ouder. Bij jongere kinderen zou ik ervoor kiezen het boek voor te lezen, zodat bepaalde thema’s en woorden gelijk besproken kunnen worden.
Hoewel dit boek dus oorspronkelijk een kinderboek is, noem ik het een kinderboek voor volwassenen. Het is een boek over eenzaamheid, angst, moed, verdriet, verantwoordelijkheid en kind (leren) zijn. Een verhaal over een zoektocht van een jong meisje naar zichzelf en wie zij mag zijn. Dat is allemaal op zo’n ontroerende, prachtige manier beschreven, dat het boek (ook) heel geschikt is voor volwassenen.
Ik raad aan wel eerst de voorgeschiedenis te lezen in ‘De oorlog die mijn leven redde’.

Conclusie
‘De oorlog die ik eindelijk won’ is de tweede roman van Kimberly Brubaker Bradley over de twaalfjarige Ada. Het boek speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog in Engeland. In dit verhaal gaat Ada op zoek naar zichzelf, nadat ze aan haar klompvoet is geopereerd.
Kimberly Brubaker Bradley beschrijft Ada als een lief, dapper meisje en ik sloot haar al eerder (in het eerste boek) in mijn hart. ‘De oorlog die ik eindelijk won’ is een ontroerend verhaal over eenzaamheid, angst, moed, verdriet en kind (leren) zijn.
Het boek is een kinderboek, maar ik raad het ook volwassenen aan.
⭐️⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over De oorlog die ik eindelijk won

Dit boek ook lezen?
Koop ‘De oorlog die ik eindelijk won’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: De oorlog die ik eindelijk won
Auteur:
Kimberly Brubaker Bradley
Vertaling: Ernst Bergboer
Uitgeverij:
KokBoekencentrum
Genre:
Kinderboek – Roman (Tweede Wereldoorlog)
Pagina’s:
295

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

6 gedachten over “Boekenpraat: De oorlog die ik eindelijk won (Kimberly Brubaker Bradley)

 1. Ik denk dat jij binnenkort ook een aflevering kunt maken van de serie ‘kinderboeken die je als volwassene zou moeten lezen’ 😉

  Like

  1. Dat zou best eens kunnen ja. Hoewel je als volwassene van mij ieder kinderboek mag lezen, maar er zitten wel een paar echte ‘moetjes’ bij;).

   Like

 2. Ik kocht het eerste deel nav je positieve recensie en mijn moeder vond het prachtig. Ik heb het zelf nog niet gelezen. Maar deze kan dus ook op de verlanglijst begrijp ik. Thanks!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.