
Mijn vakantie van ggz-gedoe beviel goed, maar ik onderbrak hem voor een online afspraak. Die zou volgens mij maar kort duren. De instelling had mijn huisarts namelijk nog niet gesproken en ik vond dat ze dat eerst moesten doen. Daarna zou ik wel weer in gesprek gaan. Met dat idee zat ik klaar voor mijn digitale, in mijn beleving korte, afspraak. En toen zette de instelling opnieuw alles op z’n kop.
Ik weet (niet) wat ik moet doen
In de mail die ik had gestuurd om de online afspraak te bevestigen, had ik aangegeven dat ik nog geen keuze had gemaakt over wat ik zou gaan doen. Ik gaf aan dat ik nog niet wist of ik wel of niet verder zou gaan met deze instelling.
Maar eigenlijk was dat niet waar.
Ik wist het stiekem wel. Als ik verder wilde met deze instelling, zou ik opnieuw onderzoek moeten laten doen en dat wilde ik niet. Eigenlijk stond mijn besluit dus al vast: ik wilde niet verder bij deze instelling.
Ik kende ook de gevolgen van dat besluit. Dat betekende dat ik weer ergens anders aangemeld zou moeten worden en dat alles weer helemaal opnieuw zou beginnen. Opnieuw een wachtlijst, een intake, enz. Jammer, maar het was niet anders.
Dat besluit had ik nog niet officieel met anderen gedeeld. Ik wilde namelijk nog wel even afwachten wat er uit het overleg zou komen dat de instelling na het adviesgesprek zou hebben.
De onverwachte optie
Vol wantrouwen begon ik die middag aan mijn online afspraak. De psycholoog die ik sprak (een andere dan tijdens de intake, want die had inmiddels een andere baan, maar deze had ik al wel gezien bij het adviesgesprek), had inderdaad mijn huisarts nog niet gesproken. Gemiste kans, vond ik. Mijn huisarts had namelijk mijn gebruiksaanwijzing uit kunnen leggen.
Het gesprek liep anders dan ik had verwacht. De psycholoog zei namelijk dat ze alle opties nog eens met me op een rijtje wilde zetten. Ik kende die opties, want die waren al eerder met me besproken:
1. Verder met deze instelling, maar dan moet er eerst opnieuw onderzoek gedaan worden.
2. Niet verder met deze instelling.
Stiekem had ik al voor optie twee gekozen.
Maar toen werd alles anders. De psycholoog zette voor mij drie opties uiteen:
1. Naar een andere instelling, gespecialiseerd in eetproblematiek. We waren het al direct met elkaar eens dat dat geen handige optie was. Ik heb geen ‘echte’ eetstoornis waar je een DSM-label op kunt plakken. Dat zou dus dezelfde problemen opleveren als bij deze instelling: diagnose nodig bij de voordeur – geen diagnose – geen hulp.
2. Naar een andere, niet-gespecialiseerde, instelling, waar geen bepaalde diagnose vereist is om ‘binnen te komen’.
3. Toch verder bij deze instelling. Zonder eerst opnieuw onderzoek te laten doen, want dat zou zinloos zijn. Ik zou gaan sturen en ik ken de procedures. Nieuw onderzoek zou dus geen goed beeld geven. De instelling zou nog altijd mijn diagnose autisme niet overnemen, maar ik kon daar toch hulp krijgen.
Een unieke kans?
Die laatste optie was nieuw. Die had ik in mijn stoutste dromen niet kunnen bedenken.
Deze psycholoog gaf aan dat ze het vervelend vond dat er in de procedure al van alles fout was gegaan en dat ik daar de dupe van was geworden. Dat had ze in het adviesgesprek ook gezegd, maar toen had ik sarcastisch gereageerd door te zeggen dat ik niet geholpen was met spijt.
Nu liet ze zien dat ze het écht vervelend vond. Ze had het ‘hogerop’ besproken en nu boden ze me deze kans. Hulp voor mijn eetproblematiek én mijn trauma’s. Nog steeds met grote twijfel aan (of eigenlijk ontkenning van) mijn autismediagnose, maar deze psycholoog vertelde me dat ze zou kijken naar de persoon tegenover zich en niet naar de diagnose.
Ik waardeerde heel erg deze poging om eerder gemaakte fouten te herstellen en realiseerde me dat deze psycholoog dit niet had hoeven doen.
In eerste instantie zag ik het als een unieke kans. Dit leek me de beste optie.
Drie tellen later kwam de twijfel. Kan ik me laten helpen bij een instelling waar ze mijn autisme ontkennen? Kan ik, na alle gemaakte fouten en na al het geschonden vertrouwen, nog verder met mensen die hier werken?
Vijf tellen later dacht ik het zeker te weten: ja, het is een unieke kans, maar nee, ik kan dit niet.
Ik wist het echt even niet.
Ik hoefde het ook niet te weten.
Ik beloofde dat ik erover na zou denken en dat ik zou overleggen met mijn huisarts en psycholoog.
Een week, beloofde ik haar en mezelf. Een week en dan zou ik mijn besluit doorgeven. Wat dat besluit zou worden? Ik had werkelijk geen idee.
Wordt nog één keer vervolgd…
Voorgeschiedenis
Voor wie behoefte heeft aan context, zet ik de voorgeschiedenis op een rij.
Ik vul deze lijst met blogs steeds aan tot de soapserie compleet is;).
- Wachtlijsten ggz: theorie en praktijk. Over de aanmelding en de wachtlijst.
- Internetstoring op commando. Over de digitale eerste intake.
- Complex en crisisgevoelig. Over het bericht dat ik niet geholpen zou worden.
- Wie is er nou traag? Over de interne doorverwijzing die maanden duurde.
- Trekken aan een dood wachtlijstpaard. Over de lange wachtlijst en dat ik me er niet meer mee ging bemoeien.
- Intake ggz: de vragenlijst en dé vraag. Over de tweede intake, na de interne doorverwijzing.
- Adviesgesprek voor nieuwe hulpverleners. Over het adviesgesprek dat niet doorging, omdat men mijn huisarts en psycholoog wilde spreken.
- Advies ggz (1) – Angstige vermoedens. Over een kort, maar naar telefoontje dat me bang maakte.
- Advies ggz (2) – Liever een mail. Ik wilde geen adviesgesprek, maar een adviesmail.
- Advies ggz (3) – Toch geen autisme? Over de mail waarin twijfel werd uitgesproken over mijn autisme.
- Advies ggz (4) – Het adviesgesprek. Ik krijg uitleg over de twijfel aan mijn autisme.
- Advies ggz (5) – Hoe nu verder? Mijn gedachten over wel/geen nieuw onderzoek naar autisme.
- Advies ggz (6) – De ongelezen mail. Over vakantie van al het gedoe.
Waarom niet? Misschien is het wel een goed idee, om niet bij alles je autisme als oorzaak te zien. Want waarschijnlijk is dat ook niet voor “alles” verantwoordeijk. Hopelijk gaat het zo verder en heb je een “nieuwe” kans op een andere insteek. Overigens kun je daarna gewoon een andere soap of thriller gaan schrijven, daar ben je goed genoeg in. Succes!
LikeLike
“Autisme is geen foutje in de software, het is een compleet ander besturingssysteem.” Met andere woorden: als jij een Windows-oplossing gebruikt voor een Apple-computer, gaat dat niet werken. Als je een neurotypische oplossing gebruikt voor een ASS’er, gaat dat ook niet werken. Autisme is niet de schuld, maar wel de oorzaak. Het is een neurologische afwijking waardoor je hersenen anders werken dan die van de meeste mensen, en dus moet je je hele leven aldoor rekening houden met die afwijking. Op een paar plekken en momenten vragen we of anderen ook rekening met ons kunnen houden, bijvoorbeeld in therapie. Niet omdat we het zo leuk vinden of omdat we graag slachtoffer zijn, maar omdat we graag geholpen willen worden en onszelf in de weg zitten. En die therapie is nou eenmaal helaas een stuk minder effectief als dat autismestukje buiten beschouwing wordt gelaten. Om even in de vergelijking van de eetproblematiek te blijven: het is zeg maar een behandeling voor een eetstoornis aangaan terwijl je 20 voedselallergieën hebt. Daar kun je ook niet omheen, daar moet rekening mee gehouden worden in de behandeling. Doe je dat niet, dan gebeuren er ongelukken. Dan kun je wel zeggen dat die allergieën niet verantwoordelijk zijn voor het eetprobleem, maar ze spelen er wel in mee, en je kunt die eetstoornis niet behandelen als je geen rekening houdt met die allergie. Zo is het met autisme ook.
LikeLike
Thanks. Zeer duidelijk gezegd.
LikeGeliked door 1 persoon
Het is ook (zeker!) niet zo dat ik autisme overal als oorzaak van zie. Er zijn ook trauma’s en andere dingen. Maar als mensen bij de behandeling geen rekening houden met mijn autisme, loopt zo’n behandeling in de soep, is in het verleden gebleken. Dan nemen behandelaren stappen die ik nog niet kan maken of nemen me dingen kwalijk die ze me niet kwalijk kunnen nemen. En dat zorgt dan weer voor nóg meer ellende. Vandaar dat het wel heel belangrijk is dat in een behandeling rekening wordt gehouden met mijn autisme (of dus eigenlijk: met hoe mijn brein werkt).
LikeLike
Ik wil hier niemand beledigen, maar ik ben en blijf van mening dat je alles moet proberen, en dat er meestal meerdere wegen zijn die een oplossing kunnen zijn. En ook de oorzaken van autisme zijn nog steeds niet 100% eenduidig. Maar daarover gaat het niet. Maar wel over dat je elke kans moet aannemen, en moet blijven zoeken. Ikzelf heb ook mijn ervaringen gemaakt, dus weet ik waar ik van spreek. Ik begrijp dat Naomi geen zin heeft in een behandeling die niet bij haar denken aansluit, maar misschien kan ze dat dan zeggen. En een goede therapeut kan daar op ingaan. Want ook bij niet-autisten werkt hun brein niet altijd hetzelfde. Dus iedereen is anders, maar zie de mogelijkheiden en grijp ze ook. Zonder risico kom je nergens uit. Naar ik zal me niet meer over dit thema uitlaten. Succes Naomi.
LikeGeliked door 1 persoon
Ben het met je eens! Ik vind het juist eigenlijk een ramp dat tegenwoordig álles aan de DSM5-kapstok moet worden opgehangen om recht te hebben op een uitkering.
LikeLike
Was een antwoord op Johanna 😉
LikeGeliked door 1 persoon
Het gaat hier niet om een uitkering, maar om een behandeling. Voor een uitkering heb je geen diagnose nodig, maar medische verklaringen van wat je wel en niet kan, enz.
LikeLike
Bedankt. Ik zie graag de mens als iemand met sterktes en zwakter maar niet in een hokje.
LikeGeliked door 1 persoon
Van mij heb je geen hulp te verwachten bij jouw beslissing, ik ben ( gelukkig) helemaal onbekend in dit circuit.
LikeLike
Op een gegeven moment wilde ik van niemand meer een mening weten. Iedereen vond wat anders. Ik werd er gek van. Gelukkig is het besluit inmiddels genomen.
LikeLike
Jij bent ook de énige die de beslissing kunt nemen.
LikeGeliked door 1 persoon
Je maakt het wel spannend hoor!
LikeLike
Het was een soap hè. Dan moet je elke aflevering eindigen met een cliffhanger;).
LikeLike
Het lijkt wel GTST. 😩
LikeGeliked door 1 persoon
Doe je het wel……
Doe je het niet…….
Ehm, lastig.
Ik denk dat je er voor gaat! 🙂
LikeLike
We gaan het morgen zien;).
LikeLike