Boekenpraat: #not so perfect (Eline Hoogenboom)

Inhoud van #not so perfect

Eline Hoogenboom richt zich in ‘#not so perfect’ met name tot christelijke vrouwen. Zij ziet om zich heen dat vrouwen de lat heel hoog leggen en daarmee voor zichzelf het leven moeilijk maken. Falen lijkt tegenwoordig niet meer te mogen en het leven moet bij voorkeur verlopen zoals we het zelf uit hebben gedacht.

Maar wat als het anders gaat of als het tegenzit? Wat als je jezelf tegenkomt of niet meer weet hoe je verder moet? Moet het eigenlijk allemaal wel zo perfect?

Eline Hoogenboom leerde (en leert nog steeds) zelf met vallen en opstaan dat het allemaal niet perfect hoeft. In ‘#not so perfect’ deelt ze haar verhaal en de lessen die zij leerde met anderen.

Mijn mening

Goudeerlijk, duidelijk en respectvol
Eline Hoogenboom deelt in ‘#not so perfect’ lessen over leven zonder perfectionisme en is goudeerlijk over hoe zij die lessen leerde. Ze vertelt eerlijk over haar leven en over de momenten dat ze vastliep. Vanuit dat verhaal deelt ze de levenslessen die ze daarbij leerde. Dat doet ze in duidelijke taal, in een boek dat vlot leest.
Aan het einde van elk hoofdstuk zijn vragen opgenomen om wat je in dat hoofdstuk leest voor jezelf in de praktijk te brengen.

Eline Hoogenboom is duidelijk in haar mening. Ze draait er niet omheen en zegt wat zij vindt. En hoewel ik het niet altijd met haar eens ben (bijvoorbeeld in een stukje over ‘etiketjes’ in deze tijd), schrok mij dat niet af. Eline Hoogenboom is namelijk wel duidelijk, maar tegelijk respectvol. Ze legt haar mening niet op aan lezers, maar deelt wat zij vindt.

Voor ik in dit boek begon, was ik bang dat Eline Hoogenboom het leven zou neerzetten als ‘maakbaar’. Dat doet zij echter helemaal niet. Ze laat juist zien dat het leven niet maakbaar is en dat je één ding zeker weet: ellende hoort erbij en ga je zeker ontmoeten in je leven.

Lessen uit dit boek die mij raakten
Bij het lezen van dit had ik steeds een pen en een notitieboekje naast me liggen. Heel wat passages vonden hun weg van het boek naar mijn notitieboekje. Veel te veel om hier allemaal te delen, maar een selectie deel ik wel. De schuingedrukte stukken zijn letterlijk overgenomen uit ‘#not so perfect’:

 • Een crisis is nodig om al die muurtjes die we om onszelf hebben gezet, af te breken. Om tot onze diepste kern te komen, maar vooral ook om uiteindelijk tot bloei te komen en te doen waarvoor we echt geroepen zijn. Ik had (en heb soms nog steeds) behoorlijke muren om me heen staan. Ik herken dat mijn leven veranderde op het moment dat ik die af ging breken.
 • Wij hebben bedacht dat God alleen door het perfecte Zijn grootheid kan laten zien, maar waarom niet in het gebrokene?
 • Falen geeft anderen de mogelijkheid om jou te helpen.
 • Het is de kunst te genieten van het hier en nu en te leven met het ‘nog niet’.
 • God vraagt niet van ons om dansend rond te lopen als we het moeilijk hebben of om supersociaal te zijn als we liever binnen blijven van ellende. God vraagt van ons om tijdens onze moeilijke periodes op Hem te blijven vertrouwen.
 • Jezus voorkomt niet dat de weg die we moeten lopen vaak vol hobbels en kuilen zit. Hij neemt onze nare ervaringen niet voor ons weg. Hij laat ons erdoorheen gaan. Maar nooit alleen. Hij loopt mee of Hij draagt ons. Hij is altijd in de buurt. En niet altijd merk je dat. Het kan soms akelig stil zijn. Lang stil ook. Maar vroeg of laat is Hij daar.

Conclusie
In ‘#not so perfect’ deelt Eline Hoogenboom lessen over het niet zo perfecte leven. Het boek is met name gericht op christelijke vrouwen en er zijn veel verwijzingen naar de Bijbel.
Het is een goudeerlijk boek dat makkelijk leest en waarin Eline Hoogenboom laat zien dat je voor God niet perfect hoeft te zijn. En dus ook niet voor je naaste.
Aanrader voor iedereen die soms worstelt met de imperfecties van en in het leven.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over #not so perfect

Dit boek ook lezen?
Koop ‘#not so perfect’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: #not so perfect
Auteur:
Eline Hoogenboom
Uitgeverij:
KokBoekencentrum
Genre:
Non-fictie (vrouwen, christelijke levensvisie)
Pagina’s:
287

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

6 gedachten over “Boekenpraat: #not so perfect (Eline Hoogenboom)

  1. Ik denk dat je er ook wat stukken uit zou kunnen lezen die goed bij je passen. Misschien vind je niet alles interessant, maar er zit een duidelijke inhoudsopgave in, waarin je wel kunt zien wat je interessant gaat vinden.

   Like

Reacties zijn gesloten.