Boekenpraat: Mijn gedachten over Goodreads

Er staat op mijn laptop een Excel-document waarin alle boeken staan die ik sinds 2013 heb gelezen. Auteur, titel, datum waarop ik het boek uit had en aantal pagina’s. Ik kan dankzij wat vernuftige snufjes de boeken selecteren op datum, op titel, op auteur en zelfs op aantal pagina’s. Boeken die ik vijf sterren geef, maak ik dikgedrukt. Ideaal, maar ‘niet meer van deze tijd’, als ik het goed begrijp. Tegenwoordig houden veellezers dat soort dingen bij in Hebban of Goodreads. Ik wilde dat ook proberen. Eén ding tegelijk, dus ik ‘testte’ Goodreads. Dat leverde een heleboel gedachten op en die deel ik in deze blog.

Wat is Goodreads?

Laten we bij het begin beginnen. Ik bleek twee jaar geleden al een keer een account te hebben aangemaakt bij Goodreads. Vervolgens had ik daar een heleboel gelezen boeken in genoteerd en daar was het bij gebleven. Nu ging ik het toch eens een serieuze kans geven.

Ik logde weer in en wat ik vervolgens zag, vergelijk ik met Facebook. Ik noem Goodreads een boekenfacebook. Je kunt alle door jou gelezen boeken bijhouden en beoordelen, maar je kunt ook zien wat anderen hebben gelezen en wat zij op dit moment lezen en hoe zij boeken beoordelen.

Je hebt op Goodreads standaard drie digitale boekenkasten:
– Boeken die je hebt gelezen.
– Boeken die je aan het lezen bent.
– Boeken die je nog wilt lezen.

Klinkt best goed. Een lijst met boeken die ik heb gelezen, heb ik namelijk ook en daarnaast heb ik (in de app van de bibliotheek) een enorme lijst met boeken die ik nog wil lezen. In Goodreads kun je die twee dingen combineren. Bovendien is het voordeel van Goodreads dat zij een app hebben. Mijn telefoon heb ik altijd bij me, dus die app ook. Dat geldt niet voor mijn Excel-document met mijn lijst met gelezen boeken.

Een maandje testen

In januari besloot ik Goodreads een maand te testen. Ik haakte al bijna af voor ik überhaupt begon, maar vond dat ik vol moest houden, want ja, niet voor niets zijn er veel gebruikers en zijn mensen zo blij met Goodreads, dacht ik.

Dit zijn alle gedachten die ik in die maand had:

 • Waarom is alles in het Engels? Ik wil Nederlands. Ik houd van mijn eigen taal.
 • Misschien kan ik bij de instellingen Nederlands kiezen. Niet dus. Dikke minpunten.
 • Nieuwe boeken staan soms nog niet in de enorme digitale boekenkast van Goodreads. Die moet ik dan zelf aanmaken. Sorry, geen zin in. Zeker niet aangezien ik bijna alleen maar vrij recent uitgegeven boeken lees.
 • Een boek gelijk ‘beoordelen’ met een aantal sterren als je het uit hebt, vind ik leuk.
 • Het is leuk om te zien hoe anderen een boek dat ik aan het lezen ben beoordeeld hebben.
 • Het is handig dat ik altijd die app bij me heb en dus, als ik die blijf gebruiken, altijd en overal kan zien of ik een boek al gelezen heb.
 • Soms is het grappig om te kunnen zien wat een ander aan het lezen is.
 • Ik vrees dat ik het niet helemaal snap (deze gedachte had ik ongeveer negenduizend keer).
 • Ik ga afhaken.
 • Ik ga volhouden. Een maandje moet kunnen.
 • Denken ze dat ik dom ben? Ik zet net een boek in de digitale boekenkast met gelezen boeken en vervolgens krijg ik een mail. In het Engels uiteraard. Boodschap: “Je hebt net dat boek uit.” Ja, dat voer ik net zelf in.
 • Dat Excel-document van mij is briljant.

Doe mij m’n Excel-document maar

Je voelt hem waarschijnlijk al aankomen: Goodreads en ik waren een slechte match. Ik heb het gevoel dat ik de charme ervan niet begrijp. Na een maand begon het wel te wennen en vroeg ik me af of ik het nog een maandje een kans zou geven. Dat deed ik niet. Doe mij mijn Excel-document maar.

Weet je wat namelijk zo handig is aan mijn Excel-document? Als ik een boek wil lezen waarvan ik niet zeker weet of ik het al gelezen heb, tik ik de titel in in de lijst met boeken. Als ik een boek al gelezen heb, vult Excel de titel zelf aan. Dan weet ik dus genoeg.
Qua boekenverlanglijst volstaat de app van de bieb prima. Een boek dat ik wil lezen, zoek ik op in de collectie en vervolgens klik ik op ‘Verlanglijst’ en het is toegevoegd aan de lijst met zo’n 300 boeken die ik nog wil lezen.

Laat mij maar lekker ouderwets zijn en mijn Excel-document gebruiken. Nee, dat heb ik niet altijd bij me, maar wat geeft het. In de bieb is dat al geen probleem, want in de app kan ik zien of ik een boek al eerder heb geleend. In de boekhandel ging het één keer fout in al die jaren en kocht ik een boek dat ik al een keer geleend bleek te hebben van de bieb. Ach ja, jammer dan.
Als dat het enige is, blijf ik erbij: Goodreads kan voor mij niet tippen aan mijn Excel-document!

22 gedachten over “Boekenpraat: Mijn gedachten over Goodreads

 1. O je… ik ben juist een fan van goodreads.Overigens kun je due digitale boekenkast uitbreiden, en ook welke criteria elkaar uitsluiten (gelezen – ongelezen) en welke niet (genre etc). Mijn grote voordeel is dat je per titel (boek) alle verschillende edities (vertalingen en uitgaves) naast elkaar hebt. Want ik lees zowel duits, engels als nederlands. Verder zijn er interessante groepen (bv mbt de arabische literatuur). Maar er zijn ook kwebbel-groepen en dat is niet mijn ding. Overigens heb ik ook een exell-sheet, waar ik alles in bijhoudt. Goodreads gebruik ik voor de informatie, voor de tips en ik voor mijn gelezen boeken ik, als die in goodreads aanwezig zijn. En soms een recentie. Verder ben ik nog op lovelybooks, de duitse hebban. Succes met je boekenfacebook avontuur.

  Like

 2. Ik gebruik ook Goodreads en vind het voor veel dingen wel handig. Ik weet ondertussen wie van mijn connecties zowat dezelfde leessmaak heeft, dus daar haal ik wel eens tips uit.
  En toen ik het hier las dacht ik: handig, zo’n app van de bib waar je een verlanglijstje van kan maken, ontdek ik net dat dat op de site van de bib effectief kan, nooit geweten. Ze hebben jammer genoeg geen app, dat zou nog wel extra handig zijn.

  Moest je toch nog een app willen proberen, ik hoorde onlangs van The StoryGraph en dat lijkt me iets rustiger dan Goodreads, maar moet mezelf er nog eens in verdiepen.

  Like

  1. Bij ons kan het ook op de site, maar ik vind zelf de app wel makkelijker. Vooral omdat ik dan niet steeds hoef in te loggen enzo. Ik haal mijn boekentips vooral bij boekenbloggers en bij mensen op Instagram met dezelfde leessmaak. Misschien zie ik Goodreads daarom ook wel een beetje als ‘overbodige luxe’.

   Like

 3. Ik ben begin 2021 met Goodreads gestart, nadat ik al paar jaar een lijstje op mijn laptop bijhield. Dat eigen lijstje hou ik trouwens, naast Goodreads, ook nog steeds bij, voornamelijk omdat ik de score-mogelijkheden van Goodreads te beperkt vind. Ik heb zelden tot nooit een boek met 1 of 2 sterren, want die lees ik gewoon niet uit. Blijft dus over: 3, 4 of 5 sterren. Dat vind ik te weinig onderscheid geven voor mezelf. Dus geef ik in mijn eigen lijst vaak halfjes, en heel soms zelfs komma 7 of zo. Ook het feit dat Goodreads niet in het Nederlands kan en ik nieuwe Nederlandstalige boeken soms zelf nog moet invoeren, vind ik een nadeel maar geen groot probleem. Uiteindelijk zijn alle boeken die er in staan ooit door een gebruiker ingevoerd, dus ik vind het niet erg daar af en toe een kleine bijdrage aan te leveren. Het feit dat je op de website meer kan dan in de app (bv. vrienden toevoegen) vind ik maar vreemd en niet echt van deze tijd. Maar ik blijf het toch gebruiken omdat er voor mij wel enkele leuke kanten aan zitten. Zo vind ik het fijn om mijn gelezen-boeken-lijstje niet enkel in titels maar ook in covers te zien (en die voeg ik dan ook toe als het boek er al in zit maar zonder cover-foto).Ik heb ook al leuke boekentips ontdekt via Goodreads, vooral via mensen die ik daar volg en waarvan ik zie voorbij kmoen wat zij lezen. Tot slot vind ik het jaar-overzicht dat je aan het einde van een jaar kan genereren erg leuk: totaal aantal gelezen pagina’s, wat was je dikste en dunste boek dat jaar, welk boek werd door het meeste en minste andere lezers gelezen, welk boek kreeg van alle lezers gemiddeld de hoogste score etc. Voor boeken die ik nog wil lezen, gebruik ik net als jij de site van de bib, omdat ik quasi alles wat ik lees, daar ontleen. Enkel een boek dat ze in de bib niet hebben, zet ik in de want-to-read-lijst in Goodreads.

  Like

  1. Oh help… Nu wil ik ook zo’n jaaroverzicht… Maar ja, dan zal ik het eerste een jaar vol moeten houden, dus toch maar niet. Ik herken het wel ja, dat ze niet alles bij de bibliotheek hebben. Daar heb ik een papieren lijstje voor.

   Like

  1. Haha, ik onthoud het dus niet. Toen ik nog thuis woonde, moest ik mijn zusje bellen vanuit de boekhandel: “Staat die al in mijn kast?”

   Like

 4. Ik ben dol op goodreads, alhoewel ik jou excel bestandje ook wel snap. Gelukkig mag het voor iedereen op een andere manier prettig werken 🙂

  Like

 5. Ik heb Excel nooit goed begrepen maar heb dus vergelijkbaar in Evernote en denk dat ik goodreads idd de deur uit heb gedaan. Hebban waarschijnlijk ook, dat is ook niks voor mij.

  Geliked door 1 persoon

  1. Hebban heb ik ook een account. Maar heel eerlijk? Na een maandje Goodreads heb ik eigenlijk geen zin om dat ook een maandje te proberen. Misschien ooit, maar nu even niet.

   Like

 6. Ik hou sowieso niet bij wat ik gelezen heb. Ik lees gewoon. … Ja, daardoor ben ik wel drie keer opnieuw begonnen in een boek van Brandon Sanderson: ik kwam er dan pas bij hoofdstuk 5 achter dat ik dit al eens gelezen had. Dus nu lees ik geen Sanderson boeken meer, want ik wil wel iets lezen waarvan ik ook onthoud dat ik het gelezen heb.
  Goodreads vind ik wel interessant om te lezen voor de reviews. Maar ik heb dan ook geen groot probleem met Engels en ik lees ook 99,9% Engelse literatuur/boeken. Het is ook voor een Engelstalig publiek.
  https://www.librarything.nl/ is wel in het nederlands en ook geschikt voor Nederlands publiek.

  Like

  1. Engels is voor mij ook niet echt een probleem, maar op de één of andere manier irriteert het me wél als het gaat om dit soort dingen. Engels boek lezen gaat prima; dit dus ook, maar het staat me tegen. Weet ook niet waarom eigenlijk;).

   Like

 7. Ik snap je, Naomi! 🙂 Ik heb een hele poos Goodreads gebruikt maar ik hou nu ook alles bij in een tabel in Notion. Ik plak er nog wel een afbeelding van de cover bij ook want ik herinner me anders het boek niet meer :’) En Notion kan op de pc of op mijn gsm dus dat heb ik wel altijd bij me.

  Geliked door 1 persoon

 8. Ik zit op (ben lid van) Hebban.nl
  Ook digitale boekenkasten (gelezen, wil ik lezen enz ), alles in het NL, nog niet een nieuw boek NIET gevonden, lekkere app voor op de telefoon of iPad, leuke recensies, overzicht voor uitgeleende en in bezit hebben van boeken , je kunt je blog er op zetten , kortom alles wat ik wil. Voor mij niets anders meer.

  Like

  1. Op Hebban heb ik ook een account, maar na Goodreads heb ik niet zo’n zin om me daarin te verdiepen. Dit klinkt wel al beter. Wie weet ga ik dat dan een andere keer een kans geven…

   Geliked door 1 persoon

 9. Ik heb het ook eens gebruikt, maar niet mijn ding. Vroeger hield ik mijn gelezen boeken bij in een schriftje, maar ik heb nu al enkele jaren een account bij Hebban en daar voel ik mij goed bij. Gemakkelijk in gebruik en op het einde van het jaar krijg je je gelezen statistieken. Ook hebben ze in december een Adventskalender waar je dan gratis een boek kan kiezen.

  Geliked door 1 persoon

 10. Ik heb een Apple computer dus Excel kan ik geloof ik niet. Ik heb een GoodReads account waar ik regelmatig kijk naar de new releases. En soms vind ik ik dan een boek aan dat ik nog wil lezen. Dat is zo ongeveer waar ik het voor gebruik.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.