Wat is vakantie?

“Vakantie, wat is dat eigenlijk?” vroeg ik aan mijn psycholoog. Ik vervolgde mijn vraag met: “Hoe doen normale mensen dat? Die doen toch leuke dingen als ze vakantie hebben?” Mijn beeld van vakantie bleek niet helemaal overeen te komen met de werkelijkheid bij veel zogenaamd normale mensen. Dat vond ik dan weer reden genoeg om eens in een blog te filosoferen over de vraag wat vakantie nu eigenlijk is.

Vakantie is niet alleen het ontbreken van werk

Voor veel kinderen is het antwoord op de vraag wat vakantie is denk ik simpel. Ik denk dat zij zullen zeggen dat het vakantie is als je niet naar school hoeft. In diezelfde logica zou je dan kunnen zeggen dat het voor volwassenen vakantie is als zij niet naar hun werk hoeven.
Overigens onderschrijft Van Dale deze zienswijze. Eén van de definities van vakantie is volgens de online Van Dale ‘jaarlijks toegekende vrije tijd voor werkenden’. Verder heeft Van Dale het ook over een periode waarin geen lessen worden gegeven én over voor je plezier ergens anders verblijven.

Toch ligt het volgens mij heel anders. Daarover schreef ik al eerder. Ik houd het in deze blog maar even bij mezelf. De reden dat ik niet werk, is dat ik arbeidsongeschikt ben. Er is me ooit gezegd dat ik dus eigenlijk altijd vakantie heb. Ik zie dat anders. Ik heb eerder het gevoel dat ik nooit meer vakantie heb.

Conclusie: vakantie is niet (alleen) ‘niet hoeven werken’. Maar wat is het dan wel?

Vakantie is leuke dingen doen?

Misschien komt mijn beeld van vakantie een beetje van social media. Daar lijkt vakantie toch vooral te zijn dat je ver van huis gaat. Blijf je wel thuis, is het de bedoeling dat je heel actief bezig bent met leuke dingen doen.

De laatste keer dat mijn psycholoog zei dat ik mezelf vakantie moest geven, dook ik dus weer in mijn welbekende valkuil. “Ja, maar vakantie is toch dat je leuke dingen doet? Dat lukt me niet. Ik kan niet gezellig even een dagje uit, want daar heb ik de energie niet voor.”

Mijn psycholoog zag vakantie meer als bijkomen. De één doet dat door leuke dingen te doen en de ander door lekker thuis onder een dekentje te kruipen met een boek. Hm, goed punt. Ik houd van urenlang lezen. Dat voelt voor mij ook echt als vakantie, maar toch heb ik altijd het gevoel dat dat niet is wat je ‘hoort’ te doen als je vakantie hebt.

Vrije tijd

Hoewel ik het niet eens ben met de beschrijvingen die Van Dale geeft bij vakantie, blijft het begrip ‘vrije tijd’ bij mij hangen. Die snap ik wel. Vrije tijd is tijd die je naar eigen goeddunken kunt invullen, zou ik zeggen. Dat past redelijk bij mijn beeld van vakantie. Ik doe namelijk in vakanties graag waar ik zelf zin in heb en niet wat mijn agenda me voorschrijft.

Maar wat doe ik dan? Ik ga in ieder geval niet op reis.
In de kerstvakantie stond ik op mijn eerste vakantiedag in de woonkamer behang van een muur te halen.
Ineens schoot door mijn hoofd dat dat voor mij vakantie was.

Zie je, dat is het. Zo’n klusje als behang scheuren doe ik niet in normale weken. Als ik naar therapie moet en me een beetje houd aan het ritme dat ik voor mezelf heb gedurende de week, kom ik niet echt toe aan dat soort dingen. In vakanties wel, want dan ben ik wat makkelijker met het laten schieten van andere dingen. Heel even vroeg ik me af of je vakantie dan moet omschrijven als ‘tijd om klusjes te doen waar je anders geen tijd voor hebt/maakt’.

Dat is het ook niet. Ik houd het maar bij vrije tijd. Daar moet nog wel iets bij. Het gaat mijns inziens namelijk om een langere, aaneengesloten periode van vrije tijd. Ja, dat lijkt me een mooie definitie. Een uurtje vrije tijd in de avond is namelijk toch weer wat anders. Vakantie is een langere periode waarin ik de tijd zo in kan vullen dat ik er zelf blij van word. Van Dale is het misschien niet met me eens, maar ik ben gelukkig eigenwijs genoeg om mijn eigen definitie aan te houden.

11 gedachten over “Wat is vakantie?

 1. 1: een boek lezen is ook ‘leuke dingen doen’.
  2: met een boek kun je vaak veel verder op reis dan in het echte leven
  3: tijd zelf invullen, zonder moetjes, is de ultieme vakantie!

  Geliked door 1 persoon

  1. Helemaal eens! Ik denk alleen dat veel mensen een boek lezen zien als teken van verveling o.i.d. Terwijl ik het juist ultiem genieten vind als het me eens lukt om een hele dag te lezen. (Ik kon dat vroeger; tegenwoordig niet meer helaas, maar wordt aan gewerkt…)

   Like

 2. Wat een leuke post! Om mij heen lijkt vakantie voor bijna iedereen te betekenen ‘op vakantie gaan’ en ‘Leuke Dingen Doen’. Voor mij is vakantie dat ik niets hoef. Vrijheid. Rust. Stilte. Thuisblijven.

  Geliked door 1 persoon

 3. Voor mij is vakantie: geen vast dagritme met verplichtingen en dus doen waar je op dat moment zin in hebt, zonder dat je je druk maakt, dat je eigenlijk iets anders moet doen. Nu weet ik wel dat er mensen zijn die zo hun hele leven vormgeven en nog behoorlijk succesvol zijn, maar voor mij kan dat alleen als ik “vakantie” heb. Weg gaan, hoeft niet, jou zou beter kunnen zeggen iets nieuws of anders doen of ontdekken. Iets waar je normaal geen tijd voor neemt of hebt.

  Like

 4. Mooi om eens over na te denken. Zelf heb ik ook een lange tijd thuis gezeten en dan loopt alles in elkaar over, maar heb je inderdaad zeker niet altijd een vakantiegevoel. Vrije tijd vind ik wel een mooie!

  Geliked door 1 persoon

 5. Eigenlijk heb ik dan weer helemaal niets met vakantie, en al helemaal niet met op reis gaan. Maar ja, gepensioneerd dus ik hóef niet meer te werken, en als ik dat af en toe doe voelt dat misschien wel meer als vakantie dan als werken. 😉

  Geliked door 1 persoon

 6. Vakantie was niet wat ik afgelopen weekend deed 🙂
  Vakantie is voor mij wat we vroeger deden, voor ik borstkanker kreeg.
  Aan de Middellandse zee met onze caravan.
  4 weken, jaren deden we dat.
  Dat was vakantie voor ons.

  Like

  1. Oh, wauw, dat moet echt als vakantie hebben gevoeld ja, daar aan de Middellandse zee.
   En afgelopen week was vakantie voor de kleine vriendjes, maar inderdaad minder voor de oma;).

   Like

 7. Vakantie is voor ons op het gemakje opstaan en doen waar we zin in hebben of dat nu uitstapjes zijn of niks doen… maakt niet uit! Niks moet, alles mag.

  Like

  1. Niks moet, alles mag. Misschien is dát wel waar ik naar zoek als het gaat om vakantie. Want dat is het inderdaad ja.

   Like

Reacties zijn gesloten.