Niet te filmen!

Tegenwoordig hoor ik het nooit meer, maar vroeger kwam de ‘uitdrukking’ regelmatig voorbij: Niet te filmen! Het betekent dat iets nogal bijzonder is of ongelooflijk of te mooi om waar te zijn. Voor mij heeft het een wat negatieve klank, maar je kunt het ook in positieve zin gebruiken. Voor mij waren dingen altijd letterlijk ‘niet te filmen’. Dat dacht ik althans. Ik kon niet omgaan met videobewerkingsprogramma’s, dus wat mij betreft was mijn leven niet te filmen. Letterlijk. Figuurlijk is een ander verhaal.

Wat te doen met video’s?

Foto’s maak ik te pas en te onpas. Mijn telefoon en mijn laptop staan vol met duizenden foto’s. Dat kunnen foto’s zijn van bijzondere dingen als vakanties, maar ik heb vooral ook heel veel foto’s van alledaagse dingen. Het leuke is, vind ik, dat ik al die foto’s bewaar. In mijn fotoalbum bewaar ik niet alleen de foto’s van bijzondere momenten, maar juist ook de foto’s van alledaagse dingen. Ik vind het leuk om op die manier aan het einde van een jaar een verslag te hebben van mijn jaar. Niet van de bijzondere momenten (je weet wel: als het sneeuwt honderd foto’s maken en dan lijkt het net of er heel de winter sneeuw lag), maar gewoon een doorsnee van het alledaagse leven.

Met foto’s weet ik dus wel raad. Maar wat te doen met video’s? Ik maak regelmatig korte video’s, maar ik doe er vervolgens weinig mee. Ze staan een jaartje op mijn telefoon en soms zet ik ze over naar mijn laptop, maar uiteindelijk verdwijnen ze. Best jammer eigenlijk.

Bewerken is aan mij niet besteed

Mijn foto’s komen voor 99% onbewerkt in mijn fotoalbum en op mijn blog terecht. Af en toe maak ik wat foto’s zwart-wit, maar dat is het eigenlijk wel. Ik heb simpelweg geen verstand van bewerkingsprogramma’s en bovendien vind ik de onbewerkte versie vaak de beste weergave.
Ik zie soms foto’s in Facebookgroepen die duidelijk tig filters hebben. Een zogenaamd geweldige zonsondergang bijvoorbeeld. Zo’n foto krijgt dan honderden likes en mensen vinden het prachtig. Ik niet. Ik heb dan namelijk diezelfde zonsondergang gezien en weet dat de foto geen weergave van de werkelijkheid is.

Met filmpjes vind ik dat anders. Als ik allemaal korte filmpjes maak, wil ik daar geen filter overheen, maar ik vind het wel leuk om ze achter elkaar te zetten of om er wat stukjes uit te knippen en die te gebruiken. Als we het er dan toch over hebben, vind ik een muziekje eronder ook wel leuk.

Er is ook nog een ander soort filmpjes. Dat soort trok me de laatste tijd steeds meer aan. Ik bedoel filmpjes die bestaan uit achter elkaar gezette foto’s. Ook daar dan natuurlijk een muziekje onder en genieten maar.

Zie hier mijn probleem met filmpjes: ik kan niet bewerken.
Wat mij betreft was het dus allemaal niet te filmen.

Niet te filmen!

Mijn zusje stuurt me regelmatig filmpjes met leuke muziekjes eronder. Op Instagram zie ik ze ook dagelijks. Het begon steeds meer te kriebelen. Toen stuurde ’t zusje een filmpje en werden de kriebels te groot. Ik vroeg haar hoe ze dat toch doet en met welk programma.

Ik voelde een peperduur programma aankomen en was niet van plan dat aan te schaffen. Wat bleek? Op mijn (nieuwe) laptop stond gewoon een bewerkingsprogramma. Ik keek er eens naar en dacht dat ik daar wel mee om moest kunnen gaan.

Niet veel later ging ik er goed voor zitten. Het liep tegen etenstijd en ik wilde ‘alleen maar even een beetje spelen om te testen’. Twee uur later rolde mijn allereerste ‘filmpje’ eruit. Foto’s die ik achter elkaar had gezet mét een muziekje eronder. Jaja, ongelooflijk. Niet te filmen!
Ik bleek het heel erg leuk te vinden om dit te doen. Dus ‘ik kan niet bewerken’ veranderde in ‘ik vind dit heel erg leuk’. Nu word ik niet opeens een vlogger hoor. Absoluut niet. Maar ik vind het wel heel leuk om af en toe wat te ‘spelen’ met foto’s en filmpjes. Lekker amateuristisch, gewoon als hobby.

Dus: het is niet te filmen, maar ik maak filmpjes* én ik vind het heel erg leuk! Af en toe zul je hier dus voortaan ook filmpjes vinden. Korte filmpjes, dat wel. Ik kijk zelf namelijk ook nooit naar filmpjes die langer dan vijf minuten duren. Iets met een korte spanningsboog. Niet te filmen toch?

*Je zag bijvoorbeeld een samenvatting van januari in ‘filmvorm’ in deze blog.

9 gedachten over “Niet te filmen!

 1. Ik liet iemand anders dan doen, maar kreeg ook de tip dat er een programma op mijn laptop staat waar best veel mee kan. Ik doe daar de boekenfilmpjes mee en dat is genoeg.

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat leuk dat je het nu ‘ontdekt’ hebt en er plezier in hebt. Soms heeft iets tijd nodig. Zo haakte ik jarenlang al af bij alleen maar het woord SEO, maar nu heb ik er heel veel plezier in.

  Geliked door 1 persoon

 3. Meestal moet je er gewoon even voor gaan zitten om met dat soort programma’s te werken, ik neem aan dat de video editor gebruikt die inderdaad ook mijn op lappie staat. Ik gebruik hem ook weleens als ik telefoonfilmpjes aan elkaar wil plakken of foto’s tussen wil zetten. Leuk toch dat je het nu ineens onder de knie hebt.

  Like

  1. Klopt. Ik gebruik gewoon het programma dat al op mijn laptop stond. Gratis en voor niks. Zou niet eens weten hoe het heet. 😉

   Like

Reacties zijn gesloten.