Boekenpraat: Thuisblijven (Dan Walsh)

Het verhaal

Amerika, 1944. Shawn Collins keert terug van zijn missie als piloot in Engeland. Hij kreeg verlof om de dood van zijn vrouw te verwerken en voor zijn zevenjarige zoontje Patrick te zorgen. Hoewel Shawn hoopt dat hij niet meer terug hoeft naar Engeland, weet hij dat hij nog steeds ieder moment door het leger ingezet kan worden.

Bij thuiskomst wordt Shawn door zijn landgenoten onthaald als een held. Dat levert hem een nieuwe missie op. Deze keer niet als piloot, maar als rondreizende ‘ster’. Hij moet daarmee geld ophalen om de oorlog te kunnen bekostigen.

Shawn weet dat hij zijn nieuwe opdracht aan moet nemen. Zo hoort dat nu eenmaal in het leger: je neemt opdrachten aan van je meerderen. Maar Shawn baalt van zijn nieuwe opdracht. Wat hij het ergst vindt, is dat hij zijn zoontje Patrick (opnieuw) achter moet laten. Shawn regelt een oude bekende, Katherine Townsend, om als kinderjuffrouw voor Patrick te zorgen. Katherine is echter niet alleen belangrijk voor Patrick, maar ook voor Shawn zelf.

Mijn mening

Bekende personages uit ‘Thuiskomen’
In ‘Thuisblijven’ zijn alle personages bekend uit ‘Thuiskomen’, het boek waar dit een vervolg op is. In het eerste boek speelden vooral Patrick en zijn opa de hoofdrol. In dit tweede boek gaat er meer aandacht uit naar Shawn en zijn verhaal.

Het feit dat de personages bekend zijn en dat ik genoot van het eerste boek zorgde ervoor dat ik veel zin had in dit vervolg. Het verhaal gaat verder waar het eerste boek is geëindigd en belicht een voor mij onbekend stukje van de Tweede Wereldoorlog. Het laat zien hoe rondreizende artiesten in Amerika geld ophaalden om de oorlog te kunnen bekostigen.

Alle personages maken in dit tweede boek een ontwikkeling door die in het eerste boek al werd ingezet. Zij rouwen, hebben lief, vergeven en leren vertrouwen op God en elkaar.

Mooi verhaal, maar de ‘magie’ ontbreekt
De tekst op de achterkant van ‘Thuisblijven’ verraadt al wat de afloop van het verhaal zal zijn. Ik had de afloop van het verhaal zelfs al voorspeld toen ik het eerste deel uit had en wist dat er een tweede deel was. De voorspelbaarheid van het verhaal stond me echter niet tegen. Het hoort er een beetje bij in dit boek en de verschillende personages zijn mooi uitgewerkt.

En toch had dit boek voor mij niet de ‘magie’ van zijn voorganger. In het eerste boek sloot ik de jonge Patrick direct in mijn hart. Het verhaal over hem en zijn opa was zo kwetsbaar. In dit tweede boek miste ik die voelbare kwetsbaarheid. Het draait wel om kwetsbaarheid, maar toch is het gevoel anders.

In ‘Thuisblijven’ draait het vooral om het verhaal van Shawn en Katherine. Voorspelbaar, maar dat is niet erg. Het wringt voor mij in het ‘perfecte’ op ieder gebied: in de liefde, in familierelaties, in geloof, enz. Jammer, want ik had me heel erg verheugd op net zo’n mooie leeservaring als bij het eerste deel.

Conclusie
In de roman ‘Thuisblijven’ van Dan Walsh volgen we oude bekenden uit de eerdere roman ‘Thuiskomen’. In dit tweede boek staat het verhaal van Shawn Collins en Katherine Townsend centraal. Het verhaal speelt zich af in Amerika en Engeland tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Het is een voorspelbaar verhaal, waarvan de afloop eigenlijk al aan het eind van het eerste boek bekend was. Dat vond ik in dit geval echter niet erg. Het hoorde erbij.
Wel miste voor mij de ‘magie’ van het eerste deel, waarin ik de personages in mijn hart sloot. Dat stukje ontbrak voor mij in het tweede deel. Het verhaal lijkt allemaal wat te ‘perfect’.
Al met al een mooi verhaal, maar helaas niet zo mooi als het eerste deel.
⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over Thuisblijven

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Thuisblijven’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Thuisblijven
Auteur:
Dan Walsh
Vertaling: Roelof Posthuma
Uitgeverij:
KokBoekencentrum
Genre:
Roman
Pagina’s:
302

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

5 gedachten over “Boekenpraat: Thuisblijven (Dan Walsh)

Reacties zijn gesloten.