Boekenpraat: De vijfde brief (Nicola Moriarty)

Het verhaal

Australië, 2016. Joni, Deb, Eden en Trina kennen elkaar van de middelbare school. Ze zijn daar vanaf de allereerste dag vriendinnen geweest en de vriendschap is sindsdien blijven bestaan.

Joni weet dat haar leven er iets anders uitziet dan dat van haar vriendinnen. Zij heeft geen kinderen en de anderen wel. Vertwijfeld vraagt Joni zich af of dat misschien de reden is dat de vriendschap wat lijkt te verwateren. Zij heeft nog steeds behoefte aan het jaarlijkse weekje weg met elkaar, maar de anderen lijken meer en meer een leven buiten deze vriendschap om op te bouwen.

Joni bedenkt een manier om weer nader tot elkaar te komen. Op de middelbare school hadden de vriendinnen een schriftje waarin ze allerlei dingen met elkaar konden delen. Tijdens een weekje weg besluit Joni om dat schriftje op een andere manier nieuw leven in te blazen. Alle vriendinnen schrijven een brief. Elke dag lezen ze één brief voor, maar de brieven zijn anoniem.

De vriendinnen onthullen hun geheimen. Maar wie schreef wat? En waarom wisten ze dit niet van elkaar? Dan vindt Joni nóg een brief. Het is de vijfde brief. Hij staat bol van geheimen en haat. Wie schreef die brief en is iemand uit het vriendinnengroepje een gevaar voor één van de anderen?

Mijn mening

Roman met vaart
‘De vijfde brief’ is een roman, maar er zit een heerlijke hoeveelheid vaart in. Het vleugje speurwerk in het verhaal zorgt ervoor dat deze roman af en toe leest als een detective.
In de eerste vier of vijf hoofdstukken vond ik het verhaal wat rommelig. Het verspringt in het begin tussen juni en juli 2016 en in eerste instantie had ik niet door hoe het precies zat. Al snel veranderde dat en vanaf dat moment werd ik meegesleept in het verhaal.
Het is een verhaal over vier vrouwen die denken elkaar goed te kennen, maar die allemaal hun geheimen hebben. Nicola Moriarty geeft steeds genoeg informatie om het spannend te houden, maar ook net niet genoeg informatie om alles te weten. Daardoor wilde ik steeds snel verder met het verhaal, op zoek naar antwoorden.

Vier vrouwen – vijf geheimen
In deze roman schrijven de vier vrouwen allemaal een brief met een geheim. De vrouwen weten van elkaar niet wie welke brief heeft geschreven en Nicola Moriarty heeft het boek zo opgebouwd dat je dat als lezer ook niet weet. Dat maakt dat je, samen met de vrouwen, op zoek kunt naar de verhalen van de vier vrouwen.
De vijfde brief, waarin één van de vrouwen aangeeft dat ze iemand anders in het vriendinnengroepje haat, zorgt ervoor dat het verhaal een spannend tintje krijgt.
Langzaam maar zeker wordt in het boek alles duidelijk, maar het blijft tot de laatste bladzijde een mooi en soms ontroerend verhaal. Het laat zien hoe kwetsbaar én hoe mooi vriendschap kan zijn.

Conclusie
‘De vijfde brief’ van Nicola Moriarty is een roman over vier vriendinnen. Ze kennen elkaar al sinds de middelbare school en nu ze in de dertig zijn, schrijven ze allemaal een brief met een geheim. Maar er is een vijfde brief. Een brief waarin één van de vriendinnen zegt dat ze een ander uit het vriendinnengroepje haat.
De eerste hoofdstukken van deze roman vragen even wat denkwerk, maar daarna krijgt het verhaal veel vaart en leest het makkelijk. Het is voor de personages én voor de lezer niet duidelijk welke vrouw welk geheim heeft gedeeld. Dat, in combinatie met het feit dat één van de vrouwen vol haat zit, zorgt ervoor dat er een spannend tintje aan deze roman zit.
Het is een boek over de kracht, de kwetsbaarheid en de schoonheid van vriendschap.
Ik heb heel erg van het verhaal genoten!
⭐️⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over De vijfde brief

Dit boek ook lezen?
Koop ‘De vijfde brief’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: De vijfde brief
Auteur:
Nicola Moriarty
Vertaling: Anna Livestro
Uitgeverij:
De Fontein
Genre:
Roman
Pagina’s:
300

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

6 gedachten over “Boekenpraat: De vijfde brief (Nicola Moriarty)

 1. Wat tof dat jij deze ook zo leuk vond!

  Maar ik heb wel slecht nieuws voor je leeslijstje: er zijn meer boeken van deze auteur…

  Like

  1. Ja, dankjewel voor de tip!
   Mijn leeslijstje weet dit inmiddels al een poosje, dus voor vandaag is dat geen schok meer;).

   Like

Reacties zijn gesloten.