Boekenpraat: Ik ben een ‘knakker’

Menig boekenwurm zal huilen bij het lezen van deze blog. Ik ga namelijk bekennen dat ik een ‘knakker’ ben. Een wat? Ja, precies wat ik schreef: een knakker. Ik ‘sloop’ nieuwe boeken en ik doe het met heel veel plezier. Of nee, dat ook weer niet. Het doet een beetje pijn, maar het verhoogt wel mijn leesgenot.

Boekenvreugd: een nieuw boek

Eén van de grootste vreugdes op boekengebied vind ik toch wel een nieuw boek. Oude boeken met vergeelde bladzijden hebben ook hun charmes, maar nieuwe boeken hebben iets van een groot cadeau in zich. De pagina’s nog helemaal aan elkaar vast; geen vieze vlekken; de bladzijden nog door niemand omgeslagen.

Bij de bieb tref ik regelmatig zo’n nieuw boek. Ik zie dan aan de pagina’s dat ik de eerste lezer ben en dat voelt een beetje alsof ik langs de boekhandel ben gefietst in plaats van langs de bieb. Het voelt alsof ik een cadeau mag uitpakken.

Het ongemak van nieuwe boeken

Hoewel nieuwe boeken voor mij dus voelen als een groot cadeau, brengen ze soms ook een groot ongemak met zich mee. Biebboeken zijn vaak boeken met een harde kaft. Die hebben dat ongemak niet. Die sla je open en dan kun je heerlijk beginnen met lezen.

Maar dan zijn er boeken met een slappe kaft. Je noemt ze softcover boeken, maar ik houd niet van de Engelse term. Hoe dan ook: het zijn van die boeken waarbij je moet oppassen dat je bij het openen geen vouw in de kaft maakt.

Dat is echter niet het grootste probleem. Het grootste probleem ontstaat tijdens het lezen. Bij een boek met een softcover kom je de eerste pagina’s nog wel ‘veilig’ door, maar naarmate je verder in het verhaal komt, wordt het lezen steeds ingewikkelder. Dan kun je halve pagina’s niet lezen, want wat in de buurt van het midden zit, valt weg tussen de ‘vouw’. Het boek gaat namelijk niet goed open.

Knak zei de kaft

En nu komt het. Ik knak zo’n boek dan open. Ik breek de kaft. Daarom noem ik mezelf een ‘knakker’. Mijn (nieuwe) boeken hebben dan ook allemaal ruggen met van die sneetjes erin. Plekken waarop ik de kaft heb laten knakken. Is dat mooi? Hm, nee, niet echt. Maar het maakt het lezen wel een stuk makkelijker.

Nu weet ik natuurlijk ook wel dat het niet zo heel erg netjes is om een nieuw boek te ‘slopen’. Bij een eigen boek heb ik er geen moeite mee. Ik schep zelfs een heimelijk genoegen in die eerste knak. Vervolgens kan ik dan weer een paar hoofdstukken heerlijk lezen, tot er een nieuwe knak nodig is.
Maar wat te doen met biebboeken? Een enkele keer tref ik bij de bieb ook een softcover. Als ik dan de eerste lezer ben, durf ik de rug niet te breken. Dat voelt gewoon niet netjes. Maar vervolgens zit ik wel een heel boek lang moeilijk te doen om alles goed te kunnen zien en zit ik ongemakkelijk met een maar half geopend boek in mijn handen.

Na het lezen van zo’n boek weet ik weer precies waarom ik andere boekenwurmen aan het huilen zou maken bij het zien van mijn boekenkast. Ik ben namelijk met volle overgave een knakker. Sorry boekjes, voor het breken van jullie ruggen, maar het maakt het lezen echt een stuk plezieriger!

13 gedachten over “Boekenpraat: Ik ben een ‘knakker’

 1. Noooo! Ik heb eens een methode gezien waarbij je een paperback/softcover wat soepeler maakt in het begin waardoor je niet hoeft te knakken maar ook normaal kan lezen.

  Like

 2. LOL. Hoewel ik graag en veel lees is het knakken van boeken nieuw voor me : ) Als ik het al doe, is het denk ik onbewust omdat het boek zo stug voelt. Nu ga ik er eens op letten : )

  Geliked door 1 persoon

 3. Hahaha wat grappig! Ik zie het zo voor me. Best onhandig die zachte kaften eigenlijk. Ik vraag mij nu af of ik ze ook in huis heb… haha!

  Geliked door 1 persoon

 4. Geweldig “Knakker” Dat moet ik mijn schoondochter maar niet vertellen:
  Zij is zó zuinig op haar boeken, dat ze als ze leest, een boek met slappe kaft nauwelijks open slaat, net ver genoeg om te kunnen lezen….want anders gaat het stuk.
  Ik leen dus zelden iets van haar.

  Like

  1. Dat snap ik, dat je dan niet wilt lenen. Ik zie voor me hoe zij leest, want ik deed dat vroeger ook. Nu al jaren niet meer en dit leest toch echt een stuk lekkerder vind ik.

   Like

 5. Ik vouw de boel ook open hoor, ga echt niet moeilijk doen. Sowieso gaan die nieuwe softcovers er toch vaak uit bij de bieb dus waarom maak je je zo druk? Ik leende ooit een boek waar ik heel lang op gewacht had en die stonk zo naar sigaretten dat ik het niet kon lezen. Wie verziekt het boek dan echt?

  Like

 6. Haha, heel grappig om te lezen! En herkenbaar. Niet omdat ik ook een ‘knakker’ ben, beslist niet ;-), maar mijn man wel. Ik ben soms in diepe medelijden met het betreffende boek als hij weer eens bezig is een boek te knakken. 😉 Maar toegegeven, ezelsoren maak ik wel eens, alleen in non-fictie, als ik een interessante passage makkelijk terug wil kunnen vinden.

  Like

Reacties zijn gesloten.