Arbeidsongeschikt ~ Eerlijk over geld

Het is tijd om nog eens een taboe te doorbreken. Praten over geld is niet heel algemeen geaccepteerd geloof ik. Toch ga ik het vandaag doen. Ik ging er namelijk de afgelopen jaren, door mijn ziekmelding en later mijn arbeidsongeschiktheid, flink op achteruit. Daarnaast stegen mijn uitgaven. Dat vroeg en vraagt de nodige aanpassingen en dat is waar deze blog over gaat.

Mijn uitgavenpatroon toen ik fulltime werkte

Ik werkte fulltime en hoewel er nogal over geklaagd wordt, levert dat in het onderwijs een prima salaris op. De eerste twee jaar dat ik werkte, woonde ik nog thuis. Ik betaalde geen kostgeld en spaarde dus elke maand een aanzienlijk bedrag.

Toen ik mijn huis kocht, ging ik naar de bank om een hypotheek af te sluiten. Ik kreeg de vraag waar ik, als dat nodig zou zijn, op zou kunnen bezuinigen. Na enige aarzeling wist ik het: “Boeken. Ik koop veel boeken. Dat kan minder.” Dat antwoord laat denk ik wel zien dat ik geen ‘wild’ uitgavenpatroon had. Dat bleef zo toen ik op mezelf woonde. Uiteraard kreeg ik er toen kosten bij van hypotheek, verzekeringen, Vereniging van Eigenaren, boodschappen, enz. Toch bleef er aan het einde van de maand nog steeds altijd een leuk bedragje over voor de spaarrekening. Daar boekte ik het heen en vervolgens deed ik er nooit wat mee.

Ik geef toe dat ik de luxe had dat ik niet na hoefde te denken over wat ik uitgaf. Toch deed ik dat ik altijd wel. Het zit niet in mijn aard om zonder nadenken geld over de balk te smijten. Het enige waarbij ik ging voor luxe, was mijn auto. Zoals één van mijn broers zei: “Je werkt hard. Dan mag je jezelf ook weleens kietelen.”

Minder inkomsten en meer uitgaven

Na mijn ziekmelding liepen mijn inkomsten terug en stegen mijn uitgaven. Ik betaal namelijk deels de begeleiding van mijn psycholoog zelf. Dat kost me zo rond de €250,- per maand. Ja, dat is veel geld. Maar ik ben blij dat de gemeente, vanuit pgb, de rest betaalt. Anders had ik die begeleiding stop moeten zetten.

Op een rijtje:
– Na 1 jaar ziektewet kreeg ik nog 70% van mijn laatste inkomen.
– Na 2 jaar ziektewet werd mijn contract ontbonden en kreeg ik een WIA-uitkering en een (arbeidsongeschikten)pensioen.
– Al met al krijg ik nu per maand netto €800,- minder dan toen ik nog werkte.
– Bij mijn ‘ontslag’ kreeg ik een transitievergoeding (in de volksmond oprotpremie).

Stress om verminderd inkomen

Achthonderd euro minder per maand is een flink verschil. Want hoewel ik elke maand leuk spaarde toen ik nog werkte, was dat echt geen achthonderd euro. Er moest dus iets veranderen aan mijn uitgavenpatroon.
Af en toe heb ik daar behoorlijk stress van gehad. In het begin was ik bijvoorbeeld bang dat ik geen WIA-uitkering zou krijgen en dat ik mijn huis zou moeten verkopen. Verder heb ik regelmatig stress gehad (en nog steeds, dat geef ik toe) dat ik mijn begeleiding stop zou moeten zetten. Daarmee zou ik in één keer veel geld kunnen besparen. Maar het zou me wel op gezondheidsvlak heel veel kosten.

Zo paste ik mijn uitgaven aan

Mijn uitgavenpatroon moest veranderen. Dat deed ik de afgelopen jaren op de volgende manieren:

 • Ik ruilde mijn auto in voor een kleiner, goedkoper exemplaar. Dat klinkt misschien gek: een andere auto. Maar daarmee bespaar ik bijna €50,- per maand, omdat deze goedkoper is qua belasting en verzekering.
 • Mijn tv-abonnement zegde ik op. Ik keek namelijk nooit tv en keek alles later online.
 • Ik vroeg pgb aan. Daardoor betaalt de gemeente een deel van de rekening van de psycholoog (en blijft er voor mij dus nog ongeveer €250,- over).
 • Ik koop alleen nog boeken van een boekenbon. Verder lees ik alles via de bieb. Alleen mijn Bijbelse dagboeken koop ik (liefst ook via bonnen), omdat ik die het hele jaar gebruik en dat gaat dus niet via de bieb.
 • Mijn ‘oprotpremie’ ging in zijn geheel naar mijn spaarrekening. Daar had ik ook een luxe vakantie van kunnen boeken, maar het leek mij vooral verstandig om het te bewaren ‘voor het geval dat’.
 • Kleding koop ik goedkoop. Nee, dat is niet duurzaam, maar wel binnen mijn budget.
 • Ik ga zuinig met mijn (af)wasmachine om. Ik was, als het even kan, ’s nachts en in het weekend, tijdens de daluren. Het is een druppel op een gloeiende plaat, maar het is iets. De afwasmachine draait alleen als hij vol is. Bij de wasmachine lukt het me niet om hem altijd vol te krijgen in mijn eentje;).
 • Mijn verwarming ging een graadje omlaag. Oké, soms is dat koud, maar een dik vest doet wonderen.
 • Ik koop de goedkoopste (huis)merken.
 • Alleen haarlak, deodorant, shampoo en bepaalde schoonmaakmiddelen koop ik van een A-merk. Omdat het anders (voor mij) niet werkt. Maar dat koop ik dan alleen in de aanbieding.
 • Ik let sowieso op aanbiedingen. Vlees in de bonus? Dan neem ik dat mee en vries ik het in. Maar let op: ik koop wel alléén wat ik normaal ook zou kopen. Als je in de aanbieding opeens allerlei dingen gaat kopen die je niet nodig hebt of die dan van een A-merk nog steeds duurder zijn dan een huismerk, schiet je er niets mee op.
 • Ik spaar de koopzegels van Albert Heijn. Je krijgt nergens meer rente dan op je koopzegels. Dus ja, het kost wat wekelijks, maar het levert ook wat op.
 • Ik geef geld bewust uit. Dat deed ik altijd al, maar nu reken ik voor ik iets uitgeef. Maar ook op andere manieren ga ik bewust met geld om. Ik kreeg bijvoorbeeld pas een bon van Bol.com. ‘Vroeger’ zou ik die direct in zijn geheel hebben uitgegeven aan boeken. Nu ligt hij in de kast voor het moment dat ik bijvoorbeeld cartridges nodig heb of mijn stiften leeg zijn en ik nieuwe nodig heb.
 • Ik vraag voor Sinterklaas en mijn verjaardag dingen die ik mezelf niet meer zo gun, zoals kleurboeken. En voor dit jaar heb ik bijvoorbeeld een leren tas op mijn lijst staan. Die zou ik vroeger zonder nadenken kopen, maar nu vind ik ‘m te duur.
 • Schoenen koop ik in de laatste uitverkoopperiode. Ik heb ‘dure’ voeten, want ik heb steunzolen. Dat vraagt ook dure schoenen. Een paar winterlaarzen kost zo €200,-. Zomerschoenen zijn gelukkig goedkoper. Ik koop nu schoenen alleen nog in de uitverkoop en wacht dan tot de laatste weken. Dan heb ik iets minder keus, maar tot nu toe slaag ik nog steeds prima. Ik koop dan met (minstens) 50% korting. Groot voordeel van dure schoenen is overigens wel dat die een paar seizoenen mee kunnen. (En voordeel is ook dat schoenen altijd passen. Met kleding zou ik dit ook wel willen doen, maar ik heb een jojo-gewicht, dus dat gaat niet.)
 • Ik heb gelukkig jaren gespaard en dus een fikse spaarbuffer, die ik kan gebruiken bij nood.

Het eind van de maand

Nu de boodschappen weer veel duurder zijn geworden, merk ik dat in mijn portemonnee. Ik heb echt moeten leren dat een keer een maand in de min eindigen niet erg is. Zoiets gebeurt bijvoorbeeld als mijn auto voor APK moet. Maar dat is niet erg als er de maand daarna weer een duidelijke plus is. Het draait om balans. Die moet aan het eind van het jaar oké zijn. Dat is ie. Maar waar ik eerder duizenden euro’s per jaar kon sparen, spaar ik nu niets of een paar euro.

Dat geeft niet. Ik heb genoeg. Ik kom rond. Ik moet er nu alleen voor rekenen. Maar als ik dat doe, tel ik óók mijn zegeningen, want ik weet dat er helaas veel mensen zijn die in mijn positie (arbeidsongeschikt) niet rondkomen. En dan reken ik me dus rijk. Want ik heb genoeg. En genoeg is genoeg, al moest ik dat dus echt leren.

20 gedachten over “Arbeidsongeschikt ~ Eerlijk over geld

 1. Wat een mooie en eerlijke blog! Geld is inderdaad echt een taboe onderwerp, en ik denk echt dat het helpt om er eerlijk over te gaan praten. Gelukkig red je het allemaal! Vanaf komende maand ga ik ook een stuk minder verdienen en inderdaad, waar ik flink op kan bezuinigen zijn boeken🤭 Ik ben benieuwd of het me gaat lukken, maar als het moet is het makkelijker heb ik gemerkt😉

  Like

  1. Nou, met jouw nieuwe baan bezuinigen op boeken is wel een héél erg zware opgave, zou ik denken;). Maar inderdaad: als het moet, kan er veel.

   Like

 2. Goed dat je over geld schrijft. En bewust met geld (en andere dingen) omgaan is altijd goed. Overigens denk ik dat je huis verkopen niet praktisch is omdat je dan waarschijnlijk meer woonlasten hebt ipv minder. Misschien kun je je hypotheek nog optimeren. Gelukkig hebben wij genoeg inkomen, maar dat was ook niet altijd zo. En is ook geen garantie voor de toekomst. Bij boeken kan ik ook nog sparen…

  Like

  1. Een ander huis zou inderdaad best eens meer lasten op kunnen leveren. Ik had mijn hypotheekrente voor tien jaar vast staan. Afgelopen december kon ik die (boetevrij) aanpassen, dus dat scheelt behoorlijk. Hoewel ik dan weer minder terugkrijg van de belasting, dus uiteindelijk ga ik er geloof ik twee euro per maand op vooruit, als je het tegen elkaar wegstreept;). Maar ik vind het wel een lekker idee dat die vaste lasten dus lager worden. En inderdaad: wat je nu hebt, geeft geen garantie voor de toekomst. Dat heb ik ook altijd wel in mijn achterhoofd gehad toen ik nog veel kon sparen. Een buffer kan nooit kwaad.

   Like

 3. Goed dat je dit eens opschrijft! De tering naar de nering zetten lukt niet iedereen, en zeker niet zonder klagen.

  En voor de mensen die graag roepen: ‘ja maar je krijgt toch toeslagen!’: geen enkele toeslag vangt dit verschil op.

  Like

 4. Dat is inderdaad best een aardige aderlating. Maar het lukt je toch maar mooi om ook nu nog rond te komen. Met interesse en respect je blog gelezen!

  Geliked door 1 persoon

 5. Ook daar weet ik alles van na mijn afkeuring.
  Maar als ik dan zien wat je gewoon krijgt, knijp ik mijn handen dicht.
  Inderdaad bewust omgaan met wat je doen.
  Je kunt het maar 1 keer uitgeven.

  Like

  1. Ik realiseer me dat ook elke keer, dat ik blij mag zijn met wat ik nog krijg. Er zijn echt mensen die van veel en veel minder rond moeten komen.

   Like

 6. Wat goed dat je dit zo open en eerlijk deelt! Het is jammer genoeg nog steeds een taboe, hopelijk draag jouw blog eraan bij dat het normaler wordt om hier gewoon over te kunnen praten.

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik vind het mooi dat je erover schrijft. Ik persoonlijk snap die geheimzinnigheid over inkomen en zo niet zo erg. Mensen mogen van mij ook alles weten. Het is toch juist fijn als je bij anderen die in een zelfde bootje zitten bijvoorbeeld, kunt lezen hoe zij het doen en wat je te wachten staan?

  Like

 8. Mooi dat je dit wilde delen! Best raar dat die begeleiding door de psycholoog niet helemaal vergoed wordt eigenlijk. Het is zo belangrijk! Qua besparen op boodschappen is Too Good To Go misschien nog iets voor je?

  Like

  1. Bij Too Good To Go ben ik altijd bang dat er veel tussen zit waar ik uiteindelijk niets mee kan en dat vind ik dan weer zonde.

   Like

   1. Da’s waar! Delen met iemand anders kan dan helpen. Maar niet al te kieskeurig zijn in eten is wel een dikke pre voor TGTG-gebruikers. Samen lusten Vriend O. en ik bijna alles, haha.

    Like

 9. Je huis verkopen zou waarschijnlijk niets oplossen, integendeel. Betaalbare huurhuizen zijn er nauwelijks.
  Ik ken meer mensen met een minimum inkomen en hoe men ermee omgaat verschilt nogal. Maar het merendeel lukt het prima om rond te komen, mede doordat er ook div. regelingen zijn voor de laagste inkomens.
  Maar vanuit een wat luxere positie naar een minimuminkomen vraagt toch heel wat inzicht en is extra moeilijk omdat je het beter gewend was. Petje af voor hoe je er mee omgaat.

  Like

  1. Klopt. Huren zou duurder zijn. Het was en is best wel schakelen, maar ik ben wel blij dat ik nooit geld over de balk heb gesmeten. Dan zou het wel echt pittig zijn nu, denk ik. Als je ineens je vakanties in moet leveren, enz. Ik ging al zelden en de laatste jaren helemaal niet meer.

   Like

   1. Dat zal zeker schakelen zijn want het nadeel van een koophuis is dat je altijd wat geld achter de hand moet houden voor onverwachte problemen met het huis. Maar door de zaken verstandig aan te pakken heb je dat dus.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.