Boekenpraat: Het gefluister van het water (Elizabeth Byler Younts)

Het verhaal

Amerika, 1956.
De veertienjarige Sparrow moest met haar ouders verhuizen naar Pennsylvania. Ze dacht dat ze daar een nieuwe start zou maken, maar eenmaal aangekomen in Pennsylvania blijkt dat de pijn van Sparrow gewoon met haar mee is verhuisd. Ze rouwt om het verlies van haar broertje Carver en geeft zichzelf de schuld van zijn dood.

Delilah, de moeder van Sparrow, heeft ook haar verdriet meegenomen tijdens de verhuizing. Ook zij geeft Sparrow de schuld van het overlijden van de kleine Carver. Ze vindt het moeilijk om het verdriet van Sparrow te begrijpen en voelt vooral boosheid richting haar dochter.

Als het thuis steeds moeilijker wordt voor Sparrow, gaat ze dwalen door het bos dat naast het huis ligt. Daar ontmoet ze Emma, een Amish vrouw die ook graag door het bos dwaalt en aan de andere kant van het bos woont. Zowel Emma als Sparrow voelen zich aangetrokken tot het bos en het in het bos gelegen meer. Ze hebben allebei verdriet te verwerken en staan allebei een beetje af van andere mensen in de samenleving. Sparrow is zwart, voelt zich minderwaardig en wordt ook zo behandeld. En ook Emma valt, doordat ze Amish is, wat buiten de witte gemeenschap in Pennsylvania. Sparrow en Emma verschillen in leeftijd, maar vinden elkaar in hun gevoelens.

Mijn mening

Rouw, boosheid en vriendschap
In ‘Het gefluister van het water’ draait het om gevoelens van rouw en boosheid en laat Elizabeth Byler Younts zien hoe het delen van die gevoelens tot vriendschap kan leiden.
Door de keuze van de personages komen daarnaast maatschappelijke onderwerpen aan bod. Doordat Sparrow onderdeel uitmaakt van de zwarte gemeenschap, besteedt dit verhaal aandacht aan de privileges van de witte gemeenschap en de manier waarop mensen in de zwarte gemeenschap figuurlijk gezien op hun tenen liepen.

Op een intense manier voel je door de personages heen de gevoelens van rouw, kwetsbaarheid, machteloosheid, woede, angst en vriendschap.

Ontroerend, kwetsbaar en heftig verhaal
Het verhaal in ‘Het gefluister van de bergen’ is ontroerend, kwetsbaar en heftig. Doordat de personages verschillen in leeftijd (Sparrow is veertien en Delilah en Emma zijn dertigers) komen alle gevoelens op heel verschillende manieren aan bod. Sparrow is daarbij ontroerend eerlijk en kinderlijk en tegelijkertijd zijn haar gevoelens heel kwetsbaar en ingewikkeld, door de moeizame band met haar moeder.

In de hoofdstukken in het boek zijn afwisselend Sparrow, Delilah en Emma aan het woord. De drie vrouwen worstelen met zichzelf en de schrijfster slaagt erin die gevoelens op zo’n manier over te brengen dat ze (bij mij) heftig binnenkomen. Het is ontroerend, kwetsbaar en heftig. Het christelijke geloof van de vrouwen geeft het boek een diepere dimensie.

Conclusie
De roman ‘Het gefluister van het water’ van Elizabeth Byler Younts vertelt het verhaal van drie christelijke vrouwen: de veertienjarige Sparrow, haar moeder Delilah en hun Amish buurvrouw Emma. De vrouwen worstelen met gevoelens van rouw en boosheid en vanuit die gevoelens ontstaat een bijzondere, maar ook kwetsbare vriendschap.
Het boek is afwisselend geschreven vanuit Sparrow, Delilah en Emma. Elizabeth Byler Younts weet de gevoelens zo te omschrijven dat ze in alle kwetsbaarheid ontroerend en heftig binnenkomen bij de lezer.
Het is een bijzonder boek, in de positieve zin van het woord. Ik denk wel dat het vooral geschikt is voor een christelijk lezerspubliek.
⭐️⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over Het gefluister van het water

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Het gefluister van het water’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Het gefluister van het water
Auteur:
Elizabeth Byler Younts
Vertaling: Carola van der Kruk-de Boer
Uitgeverij:
KokBoekencentrum
Genre:
Roman
Pagina’s:
413

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

6 gedachten over “Boekenpraat: Het gefluister van het water (Elizabeth Byler Younts)

Reacties zijn gesloten.