Boekenpraat: Amalia (Claudia de Breij)

Het verhaal

Op 7 december 2021 werd kroonprinses Amalia achttien jaar. Het in inmiddels traditie dat Nederland rond de achttiende verjaardag van de troonopvolger via een boek nader kennis met hem of haar mag maken.

Claudia de Breij had diverse gesprekken met de kroonprinses en verwerkte de inhoud van die gesprekken in het boek ‘Amalia’. Daarnaast beschrijft Claudia de Breij het proces van de totstandkoming van het boek: de vraag van de RVD; de kennismaking; de gesprekken; een rondleiding door het paleis, enz.

Mijn mening

Tikkeltje bevooroordeelde lezer
Dit boek stond vanaf verschijning hoog op mijn leeswensenlijst. Ik volg al jaren met veel plezier het nieuws rondom de koninklijke familie. Amalia heeft wel in het bijzonder mijn respect. Ik lees soms commentaren over haar op Twitter waar ik echt van schrik. Als ik dan zie hoe zij vervolgens weer ‘gewoon’ in het openbaar optreedt, kan ik daar alleen maar bewondering voor hebben.
Je begrijpt het al: ik ben een bevooroordeelde lezer. Dat is misschien goed om even te melden.
Uiteraard wist ik van Amalia niet meer dan de nieuwsberichten en wat ik zag op beelden. Ik was heel nieuwsgierig naar het verhaal achter deze jonge vrouw.

Prettig kennis te maken
Het verhaal ‘achter de jonge vrouw’ wordt in ‘Amalia’ deels beschreven. Het is echter geen chronologische beschrijving van haar leven tot nu toe. Claudia de Breij heeft een aantal gesprekken gehad met Amalia en heeft vanuit die gesprekken een beeld geschetst van de kroonprinses.
Het boek leest prettig en snel. Het schetst een beeld van een gewone, jonge vrouw, die zich tegelijkertijd heel bewust is van haar bijzondere positie en haar toekomstige taak.
Doordat Claudia de Breij ook weergeeft wat er om de gesprekken heen gebeurde, krijg je een beeld van de sfeer tijdens de ontmoetingen. Zo zag ik bijna voor me hoe de twee vrouwen samen bij de piano hebben gezongen en hoe zij in een strandtent hebben gezeten.

In het boek maak je kennis met prinses Amalia als vlotte, spontane vrouw, die graag een beetje ‘gewoon’ wil zijn. Ze vindt het vervelend als mensen naar haar kijken alsof ze een goudvis op haar hoofd heeft. Dat schets denk ik wel het beeld van Amalia: gewoon en tegelijkertijd bewust van haar bijzondere positie.
Over echt gevoelige thema’s gaat het boek niet, maar het is mijns inziens een prettige manier van kennismaken met de -als het goed is- toekomstige koningin.

Conclusie
In het boek ‘Amalia’ beschrijft Claudia de Breij een weergave van haar ontmoetingen met kroonprinses Amalia. De Breij geeft de inhoud van de gesprekken met de prinses weer, maar beschrijft ook de ontmoetingen. Ze deelt momenten van samen zingen, een rondleiding door het paleis, een bezoek aan een strandtent, enz.
Het boek leest snel en makkelijk en is een laagdrempelige manier om nader kennis te maken met de kroonprinses. Geen gevoelige thema’s, maar een manier om iets meer te weten te komen over hoe Amalia opgroeide als ‘gewoon’ meisje met een bijzondere taak.

Meer informatie over Amalia

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Amalia’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Amalia
Auteur:
Claudia de Breij
Uitgeverij: Uitgeverij Pluim
Genre:
Non-fictie (koningshuis)
Pagina’s:
112

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

10 gedachten over “Boekenpraat: Amalia (Claudia de Breij)

 1. Het viel mij inhoudelijk erg tegen , begreep dat ze al de vrijheid had gekregen (Claudia)
  Dan had ik dat toch beter benut .
  Het blijft allemaal erg oppervlakkig.

  Like

  1. Dat klopt. Het gaat niet over diepgaande onderwerpen, maar ik denk toch dat daar (ondanks de vrijheid) echt wel wat controle van de RVD bij komt kijken.

   Like

  1. Dat het niet diepgaand is, ben ik met je eens, maar ik vond het wel gewoon ‘lekker weglezen’ en leuk om de dingen die er wél in staan te weten te komen;).

   Like

 2. Ik vind het boekje echt te dun, maar snap ook dat er niet teveel bekend mag worden. Het staat niet op mijn lijstje wie weet als ik het ergens voor ene euro tegen kom dat ik het meepak.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.