Veranderkriebels

Ik heb enorm de kriebels. Geen luizen hoor, maak je geen zorgen. Ook geen andere (nare) aandoeningen die zorgen voor jeuk. Nee, ik heb veranderkriebels. Je zou het natuurlijk van een autist niet verwachten, want autisten houden toch niet van verandering. Maar ik heb ze toch: veranderkriebels. Wat ik dan wil veranderen? Mijn huis!

Het begon met één muurtje

Het begon allemaal eind vorig jaar met het idee om één muur in de woonkamer van een ander behangetje te (laten) voorzien. Dat gebeurde begin januari. Mijn moeder veranderde de aanblik van mijn woonkamer in één dag door nieuw behang op de muur aan te brengen.

Maar daar bleef het voor mij niet bij.
Nog voor mijn moeder het huis verliet, begon ik al over een volgend plan.
“Misschien moet ik toch in de gang ook eens ander behang of de muren verven. Kijk maar, hier naast de deur zitten allemaal kringen op het behang. Dat komt doordat ik dan met een natte paraplu naar binnen ben gelopen en ‘m even tegen de muur heb gezet bij het uittrekken van mijn schoenen.”

Vervolgens liepen we de slaapkamer in. Daar bevindt zich toch wel mijn favoriete muur: een rode. Ik wist zodra ik mijn eigen huisje kocht dat er een rode muur moest komen en die kwam er. Nu keken mijn moeder en ik er eens kritisch naar. Tijd voor iets anders?

Het blijft kriebelen

Inmiddels zit het nieuwe behang in mijn woonkamer er al een aantal maanden op en ik ben er nog elke dag heel blij mee. Vooral als de zon schijnt, steelt mijn nieuwe behang de show.

Ik woon in mei tien jaar in dit huis. Ik ben nog steeds heel tevreden met de meubels die ik toen kocht. Ik ben ook nog altijd heel blij met het behang en de gordijnen. Kortom: alles is nog steeds prima.

En toch kriebelt het. Wat nou als ik in de woonkamer ook de andere muren zou aanpakken? Mijn eetkamerstoelen zijn oud-roze. Wat als ik de muren in een heel subtiele roze tint zou verven? Net van het wit af. Het lijkt me wel wat.
Maar het meest kriebelt het om de gang aan te pakken, want zoals ik al zei: die kan wel een opknapbeurt gebruiken. Er zitten kringen op het behang én het behang is door de zon behoorlijk verkleurd. Tien jaar geleden was dat wit en inmiddels neigt dat meer naar beige.

Nu ben ik opgegroeid in een familie waarin je elke klus zelf aanpakt. Geen aannemers, maar zelf doen. Ik kan heus wel wat, maar ik ben lang niet zo handig als sommige andere familieleden. Maar terwijl ik mijn moeder bezig zag met behangen (en ik dat héél veel hocus pocus vond), bedacht ik wel dat ik zelf ook zin had in zoiets.

Wie niet waagt…

Nu het blijft kriebelen, heb ik besloten dat ik gewoon zelf stapje voor stapje de boel aan ga pakken. Ik begin met de gang of de wc. Daar ben ik nog niet helemaal uit. Tien jaar geleden bracht ik structuurverf aan op één muur in huis. Dan hoeft er niet eerst gestuukt te worden én er kan weinig fout gaan.

Mijn plan voor de gang is daarom nu: behang eraf, structuurverf erop. En dat alles uiteraard op mijn tempo, want mijn energieniveau is nogal laag. Tegelijkertijd ben ik blij dat ik hier zin in heb. Ik heb de laatste maanden namelijk nergens zin in gehad. Deze kriebels zie ik dus maar als iets heel gezonds. Op een dag dat ik energie heb, kan ik het oude behang verwijderen en ach, in de gang vind ik het niet erg als het dan een paar weken duurt voor ik ga verven. Bovendien vind ik structuurverf in de gang eigenlijk heel erg leuk. Ik heb een lange gang en dat maakt het een beetje ‘robuust’. Uiteraard ga ik ook nog nadenken over een eventueel leuk kleurtje of ‘saai’ wit en ik denk zelfs na over een kleur aan de onderkant van de muren en bovenaan wit.

En ja, nu komt het… Ik heb er zélfs over nagedacht om dan vervolgens bij een Kringloop een leuk kastje te scoren en dat zelf te pimpen. Dat zou tien jaar geleden niet in me op zijn gekomen, maar je ziet: ik heb écht last van kriebels.
Hoe en wanneer ik er wat mee ga doen, weet ik nog niet. Voorlopig ben ik blij met de kriebels en gooi ik op Pinterest wat borden vol. De rest volgt dan vanzelf. Een blog erover volgt dan vast en zeker ook vanzelf;).

23 gedachten over “Veranderkriebels

 1. Zo zo, dat zijn wilde plannen! Persoonlijk vind ik de structuurverf hier op de muren (zat er al op) verschrikkelijk met verven, haha. Dus als je er later een ander kleurtje op wil, bereid je dan voor op frustratie en dat-ie je verf nogal snel opslurpt.

  Like

  1. Dat dacht ik al ja, dus vóór de volgende laag er weer op moet, moet ik zorgen dat ik verhuis;).

   Like

 2. Klinkt naar voorjaar! Goede plannen! En zelf doen of bedenken geeft nog meer voldoening, dus succes!

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat een heerlijke kriebels, ik krijg er bijna ook zin in.
  En het is zo leuk om te doen.
  Ik wil starten met de hal, dat vind ik een mooi oefenstukje

  Like

  1. Ja, nou, dat deed ik. Tot nu toe deed ik niks met die kriebels. Vandaar die sneeuw dan zeker vandaag;).

   Like

 4. Zeg, als je dan toch gaat veranderen… Misschien dan ook wat leuke (nep) plantjes kopen en in huis zetten? Iets met groen, goed voor rust en de luchtkwaliteit en goed voor je stuiterende chaos-brein. En plantjes heb je in heel veel verschillende kleuren!

  Like

 5. “Geen luizen hoor, maak je geen zorgen” – Ennnnnnnnn nu heb ik jeuk -_- (ik ben hier zo erg in, 1x het gevreesde l-woord en ik krab de hele verdere dag).
  Dit lijken me fijne kriebels, Naomi. Lekker dat je weer wat meer energie en zin krijgt in dingen.

  Like

  1. Haha, sorry;). Herkenbaar probleem. Toen ik voor de klas stond, hadden we regelmatig luizencontrole. Ik kreeg er iedere keer -ook als mijn klas ‘schoon’ was- enorme jeuk van.

   Geliked door 1 persoon

   1. Ik ging een keer alleen wandelen (durfal die ik ben). Alles ging goed. Toen kwam ik een groep ouderen tegen, van onder tot boven compleet ingepakt (het was een warme lentedag).

    Ik passeerde ze en hoorde ÉÉN KEER het woord “teek” vallen.

    Heb gekriebeld tot ik thuis onder de douche stond. Ik ben te erg, haha.

    Geliked door 1 persoon

 6. Je snapt natuurlijk wel dat ik door die tweede zin nu ook kriebels heb. :p Maar zonder dollen, dat zijn wel hele leuke (voorjaars)kriebels en een hele mooie verandering ook voor jouzelf, dat je hier nu juist zin in hebt. Super leuk, en ik zeg ook doen! Maar wel, net als Audrey, dat structuurverf écht vreselijk is om weer te moeten verven… Dus dan tegen die tijd of verhuizen, of volgende laag structuurverf eroverheen (wordt je gang wel steeds smaller ;-)) of het gevecht aangaan van het opnieuw verven.

  Like

 7. Succes met de veranderingen 🙂
  Want je gaat het doen, maar de vraag is wanneer.
  En oude kastjes pimpen is superleuk!

  Like

Reacties zijn gesloten.