
Het verhaal
In de zevende eeuw voor Christus is Manasse koning van Juda. Hij volgt zijn vader Hizkia op. Hizkia was een gelovige koning, maar Manasse is heel anders.
Mesullemet leert Manasse op achtjarige leeftijd kennen. Haar oom haalt haar naar het paleis en zorgt ervoor dat Mesullemet (Sulle) bij Manasse in de klas komt. Ondertussen zorgt haar oom er óók voor dat de gelovige Sulle lessen krijgt van iemand die haar alles kan leren over de zon, de maan, de sterren, kruiden en allerlei andere goden.
Als Manasse twaalf jaar is, wordt hij koning en trouwt hij met Sulle. Zij probeert hem te beïnvloeden met alles wat ze geleerd heeft over andere goden dan Jahweh. Steeds feller strijdt Manasse tijdens zijn koningschap tegen de Jahwisten en steeds meer komt hij in de macht van de afgoden.
Maar Sulle twijfelt. Ze groeide op in de wetenschap dat er maar één God is. Daarna leerde ze alle andere afgoden kennen en begon ze hen te aanbidden. Maar steeds meer gaat ze twijfelen aan de macht van de afgoden. Is het toch Jahweh Die regeert? En kan ze haar man Manasse daar nog van overtuigen of is het al te laat?
Mijn mening
Bijbels verhaal op de grens tussen feit en fictie
Mesu Andrews vertelt met ‘Koningin in de nacht’ het verhaal van koning Manasse en zijn vrouw. Koning Manasse staat bekend als de wreedste koning van Juda. In dit boek heeft Andrews diverse gedeelten uit de Bijbel gebruikt, maar daarnaast heeft zij veel denkbeeldige gebeurtenissen en personages toegevoegd aan het verhaal.
Er is een namenlijst in het boek opgenomen, waarin staat aangegeven welke personen historisch zijn en/of in de Bijbel voorkomen. Daarnaast geeft Andrews twee hoofdstukken uit de Bijbel aan die zij gebruikte als achtergrond voor dit verhaal.
Het verhaal is historisch, maar kreeg tegelijkertijd een ‘modern’ tintje. Zo wordt koning Manasse in dit boek neergezet als autist, terwijl daar in de Bijbel nergens aanwijzingen voor zijn. Dat komt op mij ook wat ongeloofwaardig over. Andrews verantwoordt de keuze voor deze ‘upgrade naar de eenentwintigste eeuw’ in haar nawoord.
Al met al vertelt het boek een Bijbels verhaal, maar is tijdens het lezen heel moeilijk vast te stellen wat feit is en wat fictie.
Beeldend, boeiend en leerzaam
Hoewel ik in eerste instantie moeite had met het ontbreken van duidelijk onderscheid tussen feit en fictie, werd ik wel geboeid door dit verhaal.
Ik besloot het niet te willen lezen als achtergrond of uitleg bij de Bijbel, maar meer als een historische roman, om een beeld te krijgen van het leven aan het hof in de zevende eeuw voor Christus.
Andrews zet dat beeld neer met boeiende personages en zo wordt dit een boeiend, beeldend verhaal. Het laat zien hoe de verhouding tussen de koning en andere mensen was, maar ook hoe afgoden het leven bepaalden en verwoestten. Een heel leerzaam aspect, dat achtergrondinformatie geeft bij de tijd van de Bijbel.
Sulle, de hoofdpersoon in dit boek, is in haar doen en laten geheel fictie, maar door haar personage reis je wel vierhonderd pagina’s mee in een interessant stukje (Bijbelse) geschiedenis.
Conclusie
In de roman ‘Koningin in de nacht’ vertelt Mesu Andrews het verhaal van koningin Mesullemet (Sulle), die in de zevende eeuw voor Christus trouwde met koning Manasse van Juda.
Sulle groeide op met het geloof in Jahweh, maar leerde later veel over de dienst aan afgoden.
Mesu Andrews zet in dit boek uiteen hoe de afgoden de regering en het leven van koning Manasse hebben beïnvloed. Daarnaast vertelt dit boek het verhaal van de liefde en vergeving van God.
Het boek speelt zich af op de grens tussen feit en fictie en vaak is niet duidelijk waar feiten ophouden en fictie begint, maar Mesu Andrews slaagt erin een boeiend en leerzaam beeld neer te zetten van een stukje (Bijbelse) geschiedenis.
Het verhaal is een aanrader, maar ik vermoed dat het vooral geliefd zal zijn bij een christelijk lezerspubliek.
Kennis van de Bijbel is zeker een pré om dit verhaal te kunnen begrijpen.
⭐️⭐️⭐️⭐️
Meer informatie over Koningin in de nacht
Dit boek ook lezen?
Koop ‘Koningin in de nacht’ bij bol.com.
Boekgegevens
Titel: Koningin in de nacht
Auteur: Mesu Andrews
Vertaling: Lia van Aken
Uitgeverij: KokBoekencentrum
Genre: Bijbelse roman
Pagina’s: 427
Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.
Ik vind het goed als de bijbel op deze manier in een modern verhaal verwerkt wordt!
LikeGeliked door 1 persoon
Klinkt interessant! Bedankt voor het delen! Weer nieuwe inspiratie!
LikeGeliked door 1 persoon
Ik sla deze even over, ik raak al in de war bij de namen…
LikeLike
Verstandig. Ik denk niet dat dit iets voor jou is.
LikeGeliked door 1 persoon
Deze sla ik over… niet zo mijn ding.
LikeGeliked door 1 persoon