In de lift

Sinds ik wekelijks een therapiesessie heb bij een grote ggz-instelling, sta ik ook wekelijks in een lift. Nu heb ik geen angst voor liften, maar een liefhebber ben ik ook zeker niet. En dit exemplaar is een gevalletje apart. Ik gok dat iedereen die nog niet bang is voor liften, na een paar weken daar ook in behandeling kan voor liftangst. Want echt, dat ding is gemaakt om cliënten te pesten. Ik weet het bijna zeker;).

Ik pak liever de trap

Ik ben sowieso geen liefhebber van liften. Als het even kan, neem ik liever de trap naar boven. Tot verdieping drie of vier heb ik er geen enkele moeite mee om de trap te nemen. Mijn wekelijkse gesprekken bij de ggz-instelling heb ik op de vierde verdieping. Toen ik voor de intake kwam, nam ik de lift. Dat kwam omdat ik haast had en overprikkeld was.

De tweede keer keek ik wat beter om me heen. Ik moest weer naar de vierde verdieping, maar ik wilde met de trap. Probleem was alleen: de eerste keer had ik boven, op die vierde verdieping, nergens een trap gezien, behalve dan een brandtrap aan de buitenkant van het gebouw. Ik vond dat gek. De tweede keer bleek dat niet zo heel gek te zijn. Ik zag namelijk een bordje hangen. Daarop stond dat de vierde verdieping alleen met de lift bereikbaar is. Hm, oké dan…

De ene lift is de andere niet

Hoewel ik geen liefhebber van liften ben, ben ik niet extreem bang om in een lift te stappen. In het appartementencomplex waar ik woon, is ook een lift aanwezig. Nu moet ik naar de eerste verdieping, dus ik gebruik hem eigenlijk nooit, behalve als ik de weekboodschappen heb gedaan. Dan ga ik, zonder nadenken, met de lift naar boven. Dat bespaart me toch weer wat gesjouw met volle boodschappentassen. Uiteraard was het tijdens mijn verhuizing ook heel handig, zo’n lift in het complex.
Die lift is prima. Zoals ik al zei: ik denk er niet eens meer over na dat er iets mee zou kunnen gebeuren.

Maar dan de lift in het ggz-gebouw.
Die kraakt en piept en is zó traag dat ik me wekelijks afvraag of alles nog wel oké is met die lift. Bij aankomst zakt hij tergend langzaam naar beneden en neemt me dan vervolgens net zo tergend langzaam mee naar de vierde verdieping. Daar aangekomen staat de lift een poosje stil en dan pas gaan de deuren open. Niet helemaal een lift waarin ik me prettig voel.

Als je nog niet bang was…

Eerlijk gezegd vraag ik me ook wekelijks af of het een trucje is. Is die lift speciaal zo eng omdat er ook mensen zijn die exposure-therapie krijgen en die dus bepaalde dingen moeten oefenen die ze eng vinden? Als je bang bent voor liften, is dit wel echt een prima lift om je angsten mee uit te dagen. Ik heb zelden zo’n enge lift meegemaakt.

Uiteraard zeg ik er nooit iets over tegen mijn behandelaar daar. Ik voel ‘m al aankomen: “O, dus je hebt liftangst? Dan gaan we daar ook wat aan doen.” Nee, ik heb geen liftangst. Ik vind alleen deze lift heel onprettig. Misschien kunnen ze daar beter wat aan doen. Maar goed, dat zal vast niet meer gebeuren in die één tot drie jaar dat ik daar onder behandeling ben, want je weet wel, ggz en wachtlijsten hè. Dat geldt dan vast ook voor de lift. Arme mensen met liftangst. Ik denk elke week aan ze, met heel veel medelijden.

14 gedachten over “In de lift

 1. O, dat klinkt akelig zeg! Ik heb geen liftangst, maar sinds ik als 11-jarige de film De Lift zag (ik had een vriendinnetje wiens ouders graag horror bij de videotheek leenden…) ben ik geen fan van liften. Irritant dat er daar geen trap aanwezig is zeg en je wel met de lift moet!

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik heb het niet zo op liften eigenlijk. Als het een verdieping of 7 / 8 is pak ik dus ook gewoon de trap.

  Like

  1. Dat ligt er bij mij aan waar het is. In de parkeergarage waar ik ná die sessie in moet, is verdieping acht prima te doen met de trap, maar er zijn ook gebouwen waar ik dat toch erg veel vind…

   Like

 3. Langzame piepende liften vind ik geen probleem, ik moet niets hebben van snel liften, dan zijn m’n hersenen en ik nóóit gelijktijdig boven.

  Like

 4. Vreselijk, die lift. Wij hebben er zo eentje in het hospice waar ik werk. Hij wordt goed onderhouden, dat weet ik zeker, maar toch..,ik pak sowieso liever de trap, tenzij het echt niet anders kan. Afgelopen najaar volgde ik een cursus aan de VU. De eerste 2 bijeenkomsten waren op de 3e verdieping, prima met de trap te doen. Maar de keren erna was het op de 14e, dat is wel erg hoog (wel een prachtig uitzicht op Schiphol en de duinen, trouwens).
  Ik ging dus met de lift. De mondkapjesplicht was net weer even afgeschaft. Bij de lift stond een meneer die iedereen in de lift dirigeerde, een beetje zoals op Japanse treinperrons, wat ik wel eens op tv heb gezien. De lift zat al mudjevol, maar van die meneer moesten er nog mensen bij, als sardines in een blik stonden we in de te volle lift, midden in een pandemie. Ik voelde me verschrikkelijk. Gelukkig ging de lift wel supersnel, maar toch.
  De week erop ging ik met de trap naar de 14e…. (een hele uitdaging, dat wel).
  Groetjes
  Jantine

  Like

  1. O, vreselijk! Ik had die lift graag een keer zonder mij naar boven gestuurd, maar ja, als er iemand staat om de boel te regelen, wordt dat lastig. En met de trap naar de veertiende vind ik dus écht knap!

   Like

Reacties zijn gesloten.