De lijst met hersenloze activiteiten

“Weet je wat je de komende dagen moet doen?” vroeg mijn psycholoog aan het eind van een gesprek. Ik wist precies wat hij bedoelde. Hij doelde op mijn lijstje met ‘hersenloze activiteiten’. Dat lijstje is er speciaal voor moeilijke dagen vol van uitputting of overprikkeling. Onderweg naar huis moest ik er een beetje om glimlachen. Ik ben de enige die het lijstje het lijstje met hersenloze activiteiten noemt en het klinkt voor een buitenstaander misschien wat gek, maar voor mij (en mijn hulpverleners) is het een belangrijk lijstje.

“Nu word ik gek”

Mijn lijstje met hersenloze activiteiten bestaat al ruim een jaar. Ik vermoed dat het zelfs al langer bestaat, maar een jaar geleden zette ik het officieel op papier en deelde ik het met mijn psycholoog. Nadat ik het op papier zette, hebben we het lijstje besproken en daarna kwam het nog heel af en toe ter sprake.

De laatste keer was na een gesprek over de verlenging van mijn persoonsgebonden budget (pgb). Ik had dat gesprek in de psychologenpraktijk gevoerd, samen met mijn psycholoog. De vrouw van de gemeente, die een besluit moest nemen over de verlenging, was er telefonisch bij. Ik vond dat gesprek nogal ingewikkeld. In mijn hoofd haakte ik na vijf minuten al af, maar ik praatte nog wel mee. Toen op een gegeven moment twijfel ontstond over verlenging voor een half jaar of een jaar, kwam er paniek en haakte ik écht af.

Mijn psycholoog nam het gesprek over en rondde het af. Nadat de telefoonverbinding was verbroken, brak de paniek pas écht los en uiteindelijk riep ik uit: “Nu word ik gek.” Alle paniek rolde mijn mond (oké, en mijn ogen;)) uit. “Nu moet ik vanavond de dokter bellen,” vond ik. Mijn psycholoog vond van niet. “Dat hoeft niet. We zetten het op een rijtje en dan hoef je de dokter niet te bellen.” Hij had gelijk.

Paniek. En nu?

Met “we zetten het op een rijtje” bedoelde mijn psycholoog in de eerste plaats de paniek en de oorzaak daarvan. Er was feitelijk gezien niets aan de hand. Mijn pgb zou verlengd worden, maar er moest alleen nog overlegd worden over de duur ervan*. Maar in mijn hoofd was alles al verloren.

Nadat mijn psycholoog alle feiten op een rijtje had gezet, ging het over dat andere rijtje. Hij vroeg of ik wist wat ik de komende week moest doen. Ik was in paniek en dus maakte ik grappen: “Ja, de dokter bellen toch?” Uiteraard wist ik zelf ook wel dat ik dat niet moest doen. “Oké, pillen slikken dan. Nú mag het.” Dat ging over pillen bij paniek. Die slik ik hooguit twee keer per jaar. Mijn psycholoog was met me eens dat dit er wel een goed moment voor was. “En verder?”

Hersenloze activiteiten

Dat en verder zijn dus de hersenloze activiteiten. Het is een lijst met activiteiten die me weinig energie kosten en/of waar ik van ontspan. Soms kosten die activiteiten wél energie, maar zijn ze toch goed, omdat ze zorgen voor ontspanning.

Ik kon de lijst zo opdreunen en thuis pakte ik hem er nog eens bij. Toen bleek dat de activiteiten misschien helemaal niet zo ‘hersenloos’ zijn als ik ze altijd noem. Soms vragen ze juist veel van mijn hersenen, maar juist daarom staan ze op de lijst. Ze zorgen er namelijk voor dat mijn hersenen niet bezig kunnen zijn met tobben en het rondjes blijven draaien om dingen waar ze toch niets mee kunnen. Misschien moet ik het dus geen lijstje met hersenloze activiteiten noemen, maar een lijstje met activiteiten om mijn hersenen te laten stoppen met tobben.

Op die lijst staan dingen die ik wel weet, maar waarvan het bij blinde paniek of ernstige overprikkeling toch fijn is dat ze op papier staan. Ik kan dan even naar die lijst kijken en weet wat ik moet doen.
Zo’n lijst is uiteraard heel persoonlijk. Een greep uit de activiteiten op mijn lijst:
– in de polder zijn: wandelen of fietsen;
– kleuren (op nummer);
– slapen
– lezen in een ‘simpel’ boek;
– diamond painting;
– muziek maken;
– rustige muziek luisteren (met kleurplaat erbij);
– polderplaatjes maken;
– simpele computerspelletjes zoals digitaal kleuren op nummer;
– Japanse puzzels;
– Zweedse puzzels.

Lost deze lijst mijn paniek of overprikkeling op? Nee, dat niet. Maar deze lijst is er om me de dagen met extreme vermoeidheid, paniek of overprikkeling door te laten komen. Omdat dit activiteiten zijn die ik dan meestal nog kan. En daarom is deze lijst belangrijk. Niet omdat die alles oplost, maar hij helpt wel om te ‘overleven’.

*Gelukkig kwam uit dat overleg dat mijn pgb weer voor een jaar verlengd werd. Nog een jaar begeleiding van mijn vaste psycholoog dus en daar ben ik heel erg blij mee!

7 gedachten over “De lijst met hersenloze activiteiten

 1. Ik heb ook zo’n lijstje. Op de mijne onder andere: strijkkraaltjes, kleuren, luisterboeken luisteren (al dan niet in combinatie met een van de andere activiteiten), diamond painting en cijfercode-puzzels (dat zijn puzzels in een puzzelboekje, een soort omgekeerde cryptogrammen). O, en van die ‘foute’ detectives kijken: moord, politie op onderzoek uit, moordenaar gepakt. Baantjer, Midsomer Murders, Death in Paradise, dat level. Soms leef ik mijn frustraties ook uit op fantasiebeesten in een computerspelletje.

  Like

  1. Ja, lekker lijstje. Strijkkralen is echt láng geleden dat ik dat deed. Ik wist niet eens dat dat nog bestond, maar je brengt me op ideeën:).

   Geliked door 1 persoon

 2. Je hebt inderdaad een betere naam gevonden voor je lijstje “hersenloze” activiteiten, want want zonder hersenen werkt er écht helemaal niets, maar dat wist je natuurlijk wel. 😉

  Like

Reacties zijn gesloten.