Boekenpraat: Juweel van de Nijl (Tessa Afshar)

Het verhaal

Rondom de Nijl – in het jaar 55
Chariline is opgevoed door haar tante. Haar moeder stierf bij haar geboorte en Chariline heeft nooit geweten wie haar vader was. Volgens haar tante leeft hij niet meer.

De opa van Chariline bekleedt een hoge functie voor de Romeinen. Hij heeft nooit iets van Chariline willen weten. Pas toen ze al wat ouder was, maakte Chariline kennis met haar grootouders. Tijdens één van haar jaarlijkse bezoeken vangt ze een gesprek op waarin ze hoort dat haar vader nog in leven is. Vanaf dat moment heeft Chariline nog maar één missie: ze wil haar vader vinden.

Omdat Chariline weet dat haar grootouders en haar tante een zoektocht naar haar vader zouden afkeuren en tegenhouden, stapt ze stiekem op een schip dat naar Rome gaat. Daar hoopt ze haar vader te vinden of in ieder geval aanwijzingen te krijgen over zijn verblijfplaats. Eenmaal aangekomen op de plaats waar antwoorden te vinden zouden moeten zijn, krijgt Chariline alleen maar steeds meer vragen. Wie was haar vader, waarom wist ze niet dat hij nog leefde en wist hij van het bestaan van zijn dochter? En zo ja, waarom heeft hij haar dan nooit opgezocht?

Mijn mening

Roman in de tijd van de eerste christengemeenten
Deze roman speelt zich af in de tijd van de eerste christengemeenten. Diverse ‘bekende’ christenen uit het Nieuwe Testament (uit het boek Handelingen) komen in dit verhaal voorbij. Het boek geeft een mooi beeld van hoe de eerste christenen leefden en hoe gastvrij zij waren.

De roman draait echter vooral om het levensverhaal van Chariline. Op een ontroerende manier laat schrijfster Tessa Afshar zien hoe Chariline al haar hele leven worstelt met een schuldgevoel over de dood van haar moeder.
De zoektocht naar Charilines vader leidt het verhaal naar de ingewikkelde rol van klassen en standen en de verhouding tussen Romeinen en Joden.

Mooi, maar wat warrig verhaal
De gevoelens van Chariline, een jonge vrouw, zijn in dit verhaal goed te volgen en prachtig weergegeven. Het zijn gevoelens van schuld en verdriet, maar ook liefde en verliefdheid spelen in deze roman een rol.
Chariline behoort tot één van de eerste christenen en leeft in de wetenschap dat Jezus stierf voor haar zonden. Het leven van de eerste christenen wordt daarmee ook mooi beschreven in dit boek.

Het is echter een boek met veel personages en de namen van die personages lijken veel op elkaar. Voor mij maakte de grote verscheidenheid aan personages het boek wat warrig. Wie is wie en wie heeft precies wat te verbergen en wie staat aan welke kant? Al met al zorgde dat er in eerste instantie voor dat ik moeilijk in het verhaal kwam (en zelfs even overwoog het boek weg te leggen) en het lastig te volgen vond. Aan het einde van het boek, als de gevoelens van Chariline steeds duidelijker worden, vond ik het beter te volgen en kreeg het boek me uiteindelijk toch nog in zijn greep.

Conclusie
In ‘Juweel van de Nijl’ schrijft Tessa Afshar een verhaal dat zich afspeelt kort na het leven van Jezus op aarde. Chariline, een jonge vrouw, gaat in dit boek op zoek naar haar afkomst. Ze groeide op als wees, maar ontdekt dat haar vader nog leeft. In haar zoektocht naar hem ontmoet zij christenen die bekend zijn uit het Bijbelboek Handelingen.

Tessa Afshar weet de gevoelens van Chariline op een mooie manier weer te geven en het verhaal geeft een mooi inkijkje in het leven van de eerste christengemeenten. Het verhaal heeft echter veel personages en ik vond het wat warrig. Daardoor kwam ik er niet goed in en ging de schoonheid rond het verhaal van Chariline wat verloren. Dat is jammer, want Charilines verhaal is prachtig, met gevoelens van eenzaamheid, schuld, verdriet en liefde.
⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over Juweel van de Nijl

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Juweel van de Nijl’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Juweel van de Nijl
Auteur:
Tessa Afshar
Vertaling: Lia van Aken
Uitgeverij:
KokBoekencentrum
Genre:
Roman
Pagina’s:
382

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

2 gedachten over “Boekenpraat: Juweel van de Nijl (Tessa Afshar)

  1. Klinkt als een mooie setting voor een verhaal, maar het te veel personages en dan ook nog met veel op elkaar lijkende verhalen vind ik ook altijd erg verwarrend, dus deze sla ik dan om die reden maar over.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.