Boekenpraat: De vrouwen van Lingenfels (Jessica Shattuck)

Het verhaal

Duitsland, 1945.
Marianne von Lingenfels gaat met haar kinderen naar Beieren. Daar gaat ze wonen in een kasteel dat eigendom is van de familie van haar overleden man. De Tweede Wereldoorlog is net voorbij en Marianne blijft achter als weduwe van een verzetsheld.

Aan het begin van de oorlog deed Marianne een belofte. Ze beloofde haar man en een aantal van zijn vrienden uit het verzet dat ze zou zorgen voor de vrouwen van verzetsstrijders. In de oorlog verloor ze deze vrouwen uit het oog, maar nu de oorlog voorbij is, ziet Marianne het als haar taak om deze vrouwen op te sporen en voor hen te zorgen.

De mannen hebben de oorlog niet overleefd, omdat ze zijn opgepakt en gedood na een mislukte moordaanslag op Hitler. Marianne wil de weduwen opvangen. Ze vindt er twee en neemt hen op in haar huis. Maar de beide andere vrouwen lijken Mariannes hulp niet te willen. Marianne begint zich steeds meer af te vragen wie de andere verzetsweduwen zijn. Wat is hun verhaal en waarom willen ze het niet hebben over de oorlog? Marianne wil het weten, want voor haar kan er niets anders bestaan dan de waarheid.

Mijn mening

Eenzaam na de oorlog
‘De vrouwen van Lingenfels’ speelt zich af net na de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast zijn er regelmatig hoofdstukken die teruggaan in de tijd en iets laten zien van het leven van de vrouwen van verzetsstrijders tijdens de oorlog.
In Duitsland was er na de oorlog weinig begrip voor verzetsweduwen. Jessica Shattuck laat in dit boek op een confronterende manier zien hoe het gedachtegoed van Hitler na de oorlog niet direct uit Duitsland verdwenen was en hoe mensen ook toen nog op hun woorden moesten letten. Dat gold zowel voor de voormalige aanhangers als tegenstanders van Hitler.
Door de terugblikken naar periodes in de oorlog laat dit boek bovendien zien hoe in de oorlog met kinderen van verzetsstrijders werd omgegaan.

Leven tussen verleden en toekomst
Drie vrouwen spelen in dit boek een rol: Marianne, Ania en Benita. Het verhaal van Marianne is vanaf het begin vrij duidelijk, maar Ania en Benita hebben allebei een verhaal dat zich langzaam maar zeker in het boek ontvouwt. De manier waarop het verhaal is opgebouwd, zorgde ervoor dat ik steeds door wilde lezen om de verschillende vrouwen beter te leren kennen.
De verhalen zijn schrijnend, boeiend en geloofwaardig. Drie verhalen van drie totaal verschillende vrouwen, maar één ding hebben zij gemeen: ze zijn getekend door de oorlog en de rol van hun mannen daarin.

Shattuck laat één van de vrouwen in het boek zeggen dat ze leven in een vreemde tijd, zonder context: “…afgesneden van het verleden, voordat de toekomst begon…”
Juist dat laat Shattuck in dit boek zo mooi zien. Het verleden lijkt voorbij, maar een nieuwe toekomst is er ook nog niet. Het is een verhaal van overleven in een periode tussen oorlog en zorgeloosheid.

Conclusie
De roman ‘De vrouwen van Lingenfels’ speelt zich af in Duitsland, kort na de Tweede Wereldoorlog. Jessica Shattuck schrijft in deze roman over weduwe Marianne van Lingenfels, die haar man beloofde voor verzetsweduwes te zorgen. Nu de oorlog afgelopen is, wil Marianne die belofte inlossen, maar de verzetsweduwes die zij vindt, lijken haar hulp niet altijd te waarderen en hebben hun eigen verhaal.
De roman speelt zich vooral af na de oorlog, maar verspringt ook regelmatig naar periodes in de oorlog. Het boek vertelt schrijnende, boeiende en geloofwaardige verhalen van vrouwen van verzetsstrijders in Duitsland. Een goed opgebouwd verhaal, waarin steeds meer duidelijk wordt van de verhalen van de vrouwen.
Klein minpuntje: in het boek wordt (bijv. in een nawoord) niet duidelijk of het verhaal is gebaseerd op werkelijkheid of puur fictie is. Ondanks dat is het een boek dat ik heel geboeid heb gelezen en dat me liet nadenken over recht en onrecht.
⭐️⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over De vrouwen van Lingenfels

Dit boek ook lezen?
Koop ‘De vrouwen van Lingenfels’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: De vrouwen van Lingenfels
Auteur:
Jesscia Shattuck
Vertaling: Kitty Pouwels en Josephine Ruitenberg
Uitgeverij:
Nieuw Amsterdam
Genre:
Historische roman
Pagina’s:
350

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

3 gedachten over “Boekenpraat: De vrouwen van Lingenfels (Jessica Shattuck)

Reacties zijn gesloten.