Boekenpraat: Recensies met sterren

Ergens in de eerste helft van 2021 besloot ik sterren toe te voegen aan mijn boekrecensies. Dat deed ik eerder nooit, maar ik merkte dat ik het soms lastig vond om mijn waardering over te brengen in woorden. Ik vind veel boeken mooi (want anders zou ik ze niet lezen…), maar wat is dan het verschil tussen het ene en het andere mooie boek? Ik dacht dat ik dat met sterren duidelijk zou kunnen maken. Maar wat zeggen die sterren in mijn geval eigenlijk?

Dit zeggen de sterren in mijn boekrecensies

De meeste recensies eindigen bij mij met vier sterren en ook vijf sterren deel ik vrij regelmatig uit. Ik heb me zelfs een keer afgevraagd of ik die vijf sterren niet te snel gaf. Maar nee, ik lees nu eenmaal alleen de boeken die ik zelf kies, dus dat ik daar over het algemeen positief over ben, klopt wel. Ik weet nu eenmaal inmiddels wat ik graag lees.

Maar wat is dan het verschil tussen één, twee, drie, vier of vijf sterren?
Laten we maar eens bovenaan beginnen vandaag.

Boeken met vijf sterren

Over een boek met vijf sterren ben ik alleen maar enthousiast. Dat zijn boeken waarvan ik enkel zou willen zeggen dat iedereen het moet lezen. Boeken die ik vijf sterren geef hebben me gegrepen en geraakt. Het zijn van die boeken die ik met een heerlijke zucht dichtsla. Die zucht heeft dan tegelijkertijd iets van spijt in zich, want zo’n boek zou nooit moeten eindigen.

Boeken met vier sterren

De meeste boeken krijgen bij mij vier sterren. Dat zijn boeken die ik mooi vind en die ik met plezier/belangstelling/… heb gelezen, maar die nét dat beetje missen waardoor je ze met een diepe zucht dichtslaat. Gewoon mooie boeken.

Boeken met drie sterren

Boeken met drie sterren zijn meestal boeken die ik matig vind (vanwege de inhoud van het verhaal of de opbouw daarvan), maar waarvan ik dan heel het boek lang nog hoop dat het nog beter gaat worden. Bijvoorbeeld omdat ik er positieve recensies over heb gelezen of omdat ik andere boeken van dezelfde auteur goed vond. Het zijn boeken waarvan ik net geen spijt heb dat ik ze uit heb gelezen, maar die ik ook niet gemist zou hebben als ik ze niet had gelezen.

Boeken met twee sterren

Boeken met twee sterren zijn boeken waar ik me doorheen heb moeten worstelen. Boeken die me niet raken of die ik slecht kan volgen. Het zijn boeken die ik dichtdoe en waarvan ik dan baal dat ik mijn tijd eraan heb besteed. Waarom ik dan niet stop halverwege het boek? Meestal is daar een heel concrete reden voor. Ik herinner me dat ik bijvoorbeeld twee sterren gaf aan het boek van Lale Gül en weet nog precies waarom: ik wilde snappen waarom iedereen zo lyrisch was over het boek.

Boeken met één ster

Een recensie met één ster heb ik nog nooit geschreven. De reden is simpel: zo’n boek lees ik niet uit. Tegelijkertijd vind ik het dan niet eerlijk om een recensie te geven, want ik vind dat ik niet eerlijk kan oordelen als ik een boek niet in z’n geheel lees. Ik schrijf wél een ‘recensie’, maar leg daarin uit waarom ik ervoor heb gekozen een boek niet uit te lezen.

Sterren zijn gevoel

Het geven van sterren is in mijn geval vooral een gevoelskwestie. Het gaat niet zozeer om taalkunde of om de theorie achter hoe een verhaal opgebouwd zou moeten zijn. Als ik sterren uitdeel, kijk ik naar het gevoel en het leesplezier dat ik bij een boek had. Raakte het me? Boeide het me? Was het goed te volgen? Ik geef toe dat een boek dat bol staat van de schrijffouten mij irriteert en dat heeft dan weer invloed op mijn gevoel, dus natuurlijk spelen dat soort dingen mee, maar het blijft een gevoel.
Zijn die sterren objectief? Nee, zeker niet. Maar ze laten wél in één oogopslag zien wat mijn gevoel bij een boek is geweest. En ja hoor, ik geef gelijk toe dat dat óók nog afhankelijk is van mijn stemming. Totaal niet objectief dus, maar ik vind het toch een fijne manier om onderscheid te maken tussen -voor mij- goed en helemaal top.


14 gedachten over “Boekenpraat: Recensies met sterren

 1. Ik heb de sterren van je overgenomen zo kan ik boeken onderling wat vergelijken, was het net zo goed/slecht als dat boek? Ik merk wel eens dat ik meer van een boek verwacht had of dat er meer uitgehaald kon worden dat zorgt voor weinig sterren bij mij.

  Like

 2. Sterren bij recensies zijn nooit objectief, dat is de grap. Iedereen denkt dat veel sterren iets zegt, maar in feite is het alleen maar de mening van de recensent. In de VN Thrillergids zie je dat goed: twee boeken van dezelfde auteur worden door twee verschillende recensenten beoordeeld. Ene recensent geeft 4 sterren, de ander 2. Uiteraard kan er wat verschil zitten tussen boeken, maar twee Baantjers (want dat waren het) verschillen geen twee sterren van elkaar in kwaliteit.

  Like

  1. Klopt helemaal. En vijf sterren van iemand met dezelfde smaak interpreteer ik voor mijn leeslijst dus ook anders dan vijf sterren van iemand met een andere smaak. Alleen weet je dat niet van ‘vreemden’;).

   Geliked door 1 persoon

 3. Interessant, zo doe ik het ook ongeveer. Wel speelt mijn verwachting van het boek (hopelijk) niet mee in de beoordeling. Ik probeer een beetje te onderscheiden naar schrijfstijl, verhaalopbouw-plot-personager en verhaal (inhoudelijk). Als alle drie “goed” zijn dan is het 4*. Bij het “extra’s” kom ik op 5. 3* betekent dat of alles middelmatig is, of een van de 3 punten slecht, maar dat het boek nog “aantebevelen” is. Bij 2* en 1* moet er echt iets mis zijn. En ook ik breek 1* boeken meestal af, waardoor ik weinig 1* boeken beoordeel. Het leven is te kort om je tijd in slechte boeken te steken.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik vind recensies met sterren de leukste, alhoewel ik dat zelf niet doe… misschien moet ik daar ook eens mee beginnen. Op Hebban krijgen ook de meeste boeken van mij vier sterren.

  Geliked door 1 persoon

 5. Interessant, ik geef sterren op goodreads. Voor mij zijn 5 sterren boeken die ik nog een keer zou willen lezen, waaraan ik alles fantastisch vond en het liefst hebben ze me aan het huilen of schaterlachen gemaakt. Dat geef ik bijna nooit, ik denk gemiddeld zo’n 3 keer per jaar. 4 sterren zijn voor de boeken die ik te goed vond voor 3 sterren (daar komen we zo op), maar meestal nog lang niet goed genoeg voor 5 sterren. 3 sterren zijn voor de prima boeken, niet heel bijzonder maar wel gewoon leuk leesvoer. 2 sterren voor boeken waar ik me doorheen worstelde maar wel uitlas en 1 ster voor boeken die ik niet uitlas en soms hele dunnen boeken die ik alleen uitlas omdat ze zo dun waren.
  Ik wil ook heel vaak 4.5 ster geven, voor boeken die ik echt geweldig vond maar nét niet goed genoeg voor 5. Of 3,5 voor boeken die beter zijn dan gemiddeld maar ook weer niet zo goed.

  Like

  1. Ik zou ook héél graag 3,5 of 4,5 sterren kunnen geven. En ja, boeken die me aan het huilen of lachen maken… Dat herken ik héél erg, dat dat vaak de boeken zijn die ik goed vind.

   Like

 6. Ik geef het aantal sterren precies dezelfde betekenis als jij. Eén ster geef ik dan ook nooit op Goodreads, 2 zelden en 5 af en toe. De meeste boeken krijgen dus een 3 of 4, en dat vind ik zelf een nogal grof onderscheid. Daarom werk ik in mijn eigen leeslijst in Word ook met halfjes. Of soms zelfs met komma 2 of komma 7 bijvoorbeeld. Net omdat dat, zoals jij ook aangeeft, duidelijker maakt hoe de boeken zich qua leesplezier en gevoel verhouden tegenover elkaar.

  Like

  1. Die halfjes mis ik soms ook. Want er zit bij mij vaak iets tussen 3 en 4 of tussen 4 en 5 in, dus heel begrijpelijk dat je dat in je eigen lijstje zo bijhoudt!

   Like

 7. Op GoodReads werken ze ook met sterren. Ik zet in mijn reviews nu vaak het aantal sterren dat GoodReads voor een boek geeft, en dan het aantal sterren dat ik het geef : )

  Like

 8. Heel leuk om te lezen wat jouw gedachtegang (of beter nog: je gevoel) is bij het geven van een bepaald aantal sterren. Ik doe het ook ongeveer wel zo, maar ik geef nog wel eens halve sterren. Bij mij is het ongeveer zo:
  5 sterren: geweldig, (eigenlijk) niets op aan te merken, werd ik blij van/geraakt door, ga ik zeker nog eens lezen.
  4 sterren: goed, heel goed, maar net wat dingen die ervoor zorgde dat het geen 5 sterren werd.
  3 sterren: niet goed, niet slecht, soms zelfs best oké maar miste wat, was net niet echt sterk of had (plot)fouten.
  2 sterren: zwak, niet leuk geschreven, of wel leuk om te lezen maar best slecht geschreven.
  1 ster: slecht, niet uitgelezen, of (als het een dun boek was) wel uitgelezen omdat ik al zo ver was en het verhaal oké leek maar steeds zwakker werd.
  Halve sterren zitten dan qua gevoel ook echt tussen deze sterren in; net niet het een, net niet het ander.
  Op Goodreads kun je helaas geen halve sterren geven, maar daar zet ik het nog wel eens erbij in de review. Op mijn blog geef ik sinds ik minireviews schrijf ook sterren (in die nieuwe format bedacht ik dat sterren geven wel een leuke toevoeging is) en daar kan ik gelukkig ook halve sterren geven.

  Geliked door 1 persoon

  1. O, in mijn komende mini-review zit trouwens toevallig een boek dat ik 3,5 sterren gaf. Het was niet slecht, het verhaal had een hoop goede dingen in zich, maar miste diepgang en maakte soms rare tijdsprongen die het verhaal naar mijn mening verzwakte, waardoor het geen 4 sterren werden.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.