Eén activiteit per dag?

“Misschien moet je zeggen dat je één activiteit per dag doet,” zei mijn psycholoog. Ik vond het best een goed idee, maar ik kreeg er vooral een hoofd vol vraagtekens van. Want wat is dan een activiteit en hoe kun je ooit maar één activiteit per dag doen?! Ik stelde die vragen niet, maar ik mijmerde er nog wel over, dus dan is het een blogje waard.

Uitputting

We kwamen op dat onderwerp omdat we het hadden over vermoeidheid. Deze psycholoog en ik kennen elkaar nog niet zo heel lang en ik probeerde uit te leggen hoe ik me voel en hoe het met me gaat. Ik legde uit dat ik 2021 had samengevat met het woord uitputting. We hadden het over wat ik dan dat jaar had gedaan en hoe die uitputting voelde en hoe zich dat bij mij uit.

Ik legde dus iets uit over pudding in mijn benen en over uitgeput wakker worden en soms gewoon alleen nog maar kunnen en willen huilen van uitputting. Maar ik legde ook uit dat ik aan het begin van de dag mijn uitputting uit bed sleep en dan maar heel hard aan de slag ga, om alles wat ik moet doen af te kunnen strepen. Dat doe ik in één keer, want als ik tussendoor pauze zou nemen, zou ik nooit meer overeind komen.

Tegenstrijdig verhaal

Mijn psycholoog vond mijn verhaal wat tegenstrijdig. Ik zeg dat ik uitgeput wakker word, maar ik ga óók direct aan de slag en ben dan heel de morgen in de weer. Hoe zit dat dan? Eh, ja, dat zit zo: het moet toch een keer allemaal gebeuren hè?

Ze dacht dat ik misschien nog steeds te veel deed. Ik snap die gedachte en ik denk dat ook vaak, maar tegelijkertijd vergelijk ik het dan met anderen (wat niet slim is, want ik ben niet ‘die anderen’) en met toen ik nog werkte. Toen deed ik nog veel meer. Als ik het vergelijk met toen, doe ik nu eigenlijk niets.
Deze psycholoog kende mij nog niet toen ik nog werkte, dus zij kon die vergelijking niet maken.

Ze gaf aan te willen helpen en te denken in oplossingen. Misschien was het dus een goed idee om met mezelf af te spreken dat ik nog één activiteit per dag zou doen, om te zorgen dat ik mezelf niet nog verder zou uitputten.

Ja, maar…

Ik snap die gedachte heel goed en ergens houd ik wel van denken in oplossingen en mogelijkheden, maar wat betreft maar één ding per dag doen, zie ik vooral heel veel vraagtekens. Bij mij staat er sowieso elke ochtend een wandeling in de planner. Ik zie dat als een activiteit. Betekent dat dan dat ik de rest van de dag niks meer kan doen?

Oké, laten we dan voor het gemak die wandeling even zien als ontspanning en niet meetellen als activiteit. Boodschappen doen zie ik wel echt als een activiteit en nog een behoorlijk intensieve ook. Maar ja, als ik de boodschappen in huis heb, moet ik daarna ook nog wel iets doen met wat ik gekocht heb, als ik ’s avonds geen ongekookte pasta met rauwe groenten wil eten. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Ik zie echt niet voor me hoe ik maar één activiteit per dag zou kunnen doen. Dat ga ik dus ook niet doen. Maar het was voor mij wel weer even een kleine ‘reminder’ dat ik een beetje moet opletten. Ik hoef mijn uitputting niet nóg verder uit te putten. Soms is genoeg gewoon genoeg. En soms (in theorie dan hè, in de praktijk is dat voor mij ingewikkeld) moet je gewoon even een streep door de planning zetten en een kleurplaat pakken.
Dus na het advies van de psycholoog was dat precies wat ik deed. Ik pakte wat vaker mijn kleurboek en probeerde wat minder hoge eisen aan mezelf te stellen. Wat dat opleverde? Heel veel kleurplaten, maar zéker niet maar één activiteit per dag.

16 gedachten over “Eén activiteit per dag?

 1. Ik snap je wel. Denk ik. Ik zou ook niet kunnen tellen hoeveel activiteiten ik op een dag plan. Maar misschien mag je dat gewoon zelf bepalen, en als koken een activiteit is, dan hoort daar bij dat je de ingrediënten haalt? Maar het voelt wel als twee dingen, dat snap ik ook.
  Ik denk wel dat je zelf heel goed aanvoelt hoeveel je wel en niet kunt doen. En als iemand vroeger meer deed dan nu, dan is dat niet erg, want tijden en prioriteiten veranderen. Ik vergelijk mezelf ook niet met tien jaar geleden, want toen zat ik heel anders in mijn vel, mijn leven was anders. Goed dat je jezelf wat ruimte geeft en de lat wat lager legt. Is juist heel knap en sterk.

  Like

  1. Het probleem is dat ik dus helaas niet kan aanvoelen wat ik wel en niet kan doen. Ik ben van ‘hollen of stilstaan’ en dat maakt het lastig. Ik weet altijd pas achteraf dat ik dan weer te veel heb gedaan. Dat maakt het voor mij zo ingewikkeld.

   Geliked door 1 persoon

   1. Het is ook ingewikkeld, anders was je er zelf wel zo uitegkomen. Dus dat is niet erg! En je bent ook op zoek naar een oplossing. Het is gewoon jammer dat wij als mensen niet allemaal onze eige gebruiksaanwijzing meekrijgen bij de geboorte. Dat zou alles een stuk simpeler maken. Maar het gaat je lukken, denk ik.

    Geliked door 1 persoon

 2. Dit is behoorlijk herkenbaar, maar je moet het echt oftewel zelf ervaren om te weten wat het inhoud.
  Ik had bijv. allerlei “adviezen “voor mijn schoondochter met ME, en later aan m’n andere schoondochter die long covid heeft….Tot ik zelf op moest krabbelen na covid en uitgeput was.
  Op een goede dag raasde ik dan maar door om zoveel mogelijk klaar te hebben … dan was het maar gedaan als ik me morgen niet goed zou voelen.
  Resultaat kun je op wachten..
  Wij zijn overgegaan tot per dagdeel één ding.

  Like

  1. Dat klopt wel ja, dat je het zelf moet ervaren om het te kunnen snappen. Ik geef eerlijk toe dat ik ook in het verleden vaak niet begreep waarom mensen zich er ‘niet gewoon overheen konden zetten’. Maar dat kan dus gewoon dan echt niet.

   Like

 3. Mijn oplossing bij zoiets: als ik boodschappen doe, haal ik ook meteen een makkelijke maaltijd voor ’s avonds. Dat kan kant-en-klaar zijn, maar ook bijvoorbeeld een traybake: aardappeltjes, groente en vlees op een bakplaat en dat de oven in. Minimaal werk en wel een gezonde avondmaaltijd.

  Met andere woorden: soms kun je het jezelf ook makkelijker maken.

  Like

  1. Zeker waar. Ik heb altijd iets (eerder zelf gemaakt) in de vriezer liggen, dus dat kan ook een prima oplossing zijn.

   Like

 4. Er zullen altijd dingen blijven die je wel moét doen als je niet een staf van medewerkers om je heen kunt organiseren. Maar je kunt alleen zelf uitmaken wat gerust een keer achterwege kan blijven. Ik zie genoeg dingen om me heen waar ik eigenlijk iets aan zou moeten doen, ze zullen moeten wachten tot ik er zin in heb. Ik heb gebruik het deel van de herwonnen energie om een beetje te leven, de rest kan wachten.

  Like

  1. Dat vind ik mooi gezegd. Ik denk dat soms ook als ik een keer energie heb: ik kan nu gaan schoonmaken, maar ik kan óók naar familie gaan. Ik vind het niet altijd makkelijk om dan het ‘nuttige’ te laten liggen, maar probeer het wel.

   Like

 5. Een intrigerende kwestie! Ik streef er naar om niet meer dan 2 activiteiten per week te hebben. Activiteiten zijn in mijn geval dingen buiten de deur, zoals afspraken. Mijn dagelijkse activiteiten thuis tel ik niet als ‘activiteiten’ want die vind ik oké. Alles buiten de deur vind ik best belastend, dus daar wil ik niet teveel van.

  Maar dat lukt eigenlijk best slecht de laatste tijd.

  Like

Reacties zijn gesloten.