Boekenpraat: Het toevluchtsoord voor gebroken harten (Susan Anne Mason)

Het verhaal

Toronto, 1939-1941.
Olivia ontdekt -kort nadat haar verloofde naar het front in Europa is vertrokken- dat ze zwanger is. Als haar ouders het te weten komen, zorgt haar vader ervoor dat Olivia wordt opgepakt. Ze brengt anderhalf jaar door in een heropvoedingsgesticht, waar haar kind van haar wordt afgenomen en ter adoptie afgestaan.

Als Olivia vrijkomt, kan ze niet terug naar huis, want bij haar ouders is ze niet welkom. Ze komt terecht bij een oude weduwe: Ruth Bennington. Olivia kan bij Ruth langzaam haar trauma’s verwerken, maar een baan vinden lijkt bijna onmogelijk. Olivia kan haar ‘afwezigheid’ van anderhalf jaar niet verklaren aan potentiële werkgevers. Dan besluit Olivia dat ze andere vrouwen wil helpen die hetzelfde meemaken als wat zij mee heeft gemaakt. Samen met Ruth start ze een opvanghuis voor zwangere vrouwen in nood.

Met liefde en enthousiasme zet Olivia zich in voor de vrouwen die hun toevlucht zoeken in het opvanghuis, maar Olivia kan haar eigen verleden niet vergeten. Als zij een man ontmoet van wie zij gaat houden en die ook van haar lijkt te houden, weet ze dat ze haar verleden onder ogen zal moeten zien. Maar zal ooit nog iemand van haar kunnen houden als ze iets vertelt over haar verleden?

Mijn mening

Verdrietig en hoopvol verhaal
‘Het toevluchtsoord voor gebroken harten’ begint met de arrestatie van Olivia, nadat haar vader haar heeft aangegeven vanwege de ‘overtreding’ onverbeterlijk gedrag. Het is verbijsterend en verdrietig om te bedenken dat het nog niet eens honderd jaar geleden is dat ongehuwde vrouwen opgepakt konden worden vanwege een zwangerschap.
De verhalen van Olivia en van de vrouwen die zij opvangt in het tehuis zijn verdrietig. Het zijn verhalen over mishandeling en eenzaamheid. Tegelijkertijd is ‘Het toevluchtsoord voor gebroken harten’ een verhaal vol van hoop en liefde, vanwege het liefdevolle thuis dat Olivia opricht voor vrouwen die in dezelfde situatie zitten als zij.

Romance
Al vrij vroeg in het verhaal maakt Olivia kennis met een man van wie al bij de kennismaking duidelijk is hoe het verhaal tussen Olivia en hem af zal lopen. Het is het verhaal van een romance die zijn ups en downs kent en die laat zien hoe het verleden van Olivia haar toekomst in de weg staat.
Ondanks dat de afloop van het verhaal al vrijwel direct duidelijk is, weet Susan Anne Mason een boeiend en ontroerend liefdesverhaal te schrijven, waarin gebroken harten geheeld kunnen worden door liefde van God en mensen.

Conclusie
In de roman ‘Het toevluchtsoord voor gebroken harten’ maakt Olivia kennis met een duistere kant van de samenleving. Zij wordt in 1939 opgepakt omdat ze ongehuwd zwanger is. In het heropvoedingsgesticht waar zij vervolgens verblijft, raakt ze getraumatiseerd en na haar vrijlating besluit ze andere vrouwen te helpen.
De verhalen van Olivia en de vrouwen die zij helpt zijn verdrietig, maar het tehuis dat Olivia opzet, zorgt voor liefde en hoop. Daarnaast speelt in dit boek een romance tussen Olivia en een man die zij leert kennen een rol.
Susan Anne Mason zet een aangrijpend, boeiend, ontroerend verhaal neer, waarin zij laat zien hoe trauma’s ontstaan én kunnen helen. Daarbij is er veel aandacht voor liefde van God en mensen. De romance in het verhaal is voorspelbaar, maar toch blijft het verhaal boeiend en mooi.
Een christelijk boek over trauma, met een boodschap van liefde en hoop.
⭐️⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over Het toevluchtsoord voor gebroken harten

Dit boek ook lezen?
Koop dit boek bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Het toevluchtsoord voor gebroken harten
Auteur:
Susan Anne Mason
Vertaling: Daniëlle Visser
Uitgeverij:
KokBoekencentrum
Genre:
Historische roman
Pagina’s:
398

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

4 gedachten over “Boekenpraat: Het toevluchtsoord voor gebroken harten (Susan Anne Mason)

    1. Nee, is niks voor jou, denk ik. Bovendien: het speelt zich wel af in WOII (wat je misschien over zou kunnen halen), maar die speelt er verder echt geen rol in.

      Like

Reacties zijn gesloten.