Boekenpraat: Onze donkerste nacht (Jennifer Robson)

Het verhaal

Italië, 1943-1945.
De Joodse Nina wordt beperkt door de Tweede Wereldoorlog. Door de nieuwste wetten mag zij niet studeren en kan haar vader niet meer openlijk zijn werk als arts uitvoeren. Maar vrezen voor haar leven doet Nina (nog) niet.

Alles verandert als haar vader haar vertelt dat ze zal moeten vluchten. Nico, een onbekende man, komt Nina halen. Er is geen tijd om afscheid te nemen; Nina kan weinig meenemen en moet mee met een onbekende. Voor de buitenwereld doen Nico en Nina alsof ze getrouwd zijn. Zo trekken ze samen naar het platteland, naar Nico’s familie. Ook tegen hen vertellen ze dat ze getrouwd zijn en verzwijgen ze Nina’s Joodse achtergrond.

Nina vindt het boerenleven zwaar, maar doet haar best om mee te draaien met het werk op de boerderij en om zich aan te passen aan de gewoontes van de familie. Toch zijn er mensen die het niet vertrouwen. Hoe kan het dat Nico, die priester zou worden, nu ineens getrouwd is? Ook een oude bekende van Nico, die voor de Duitsers werkt, vertrouwt het niet en wil het leven van Nico en Nina terroriseren.

Terwijl Nina er alles aan doet zo onopvallend en gewoon mogelijk te leven, verdwijnt Nico steeds voor een aantal dagen of weken. Nina merkt dat ze hem mist en dat ze steeds meer gaat geven om de vreemde die haar leven heeft gered. Maar dat gevoel is eng, want er zijn nog altijd mensen die Nina het licht in de ogen niet gunnen…

Mijn mening

Het zichtbare leven van iemand die onzichtbaar moet zijn
‘Onze donkerste nacht’ draait om het leven van de Joodse Nina. Waar veel boeken over de Tweede Wereldoorlog draaien om verzetsmensen, staat hier het leven van een vluchteling centraal. Nina leeft zichtbaar op het Italiaanse platteland, maar leeft haar leven zo dat ze niet opvalt en figuurlijk gezien onzichtbaar is.
Het verzet speelt wel een rol, in het personage van Nico, maar dat is in deze roman een zijspoor.
Juist het feit dat het hier gaat om een vluchteling maakt dit een sterk verhaal. Daarnaast laat deze roman zien hoe zenuwslopend het werk van verzetsmensen was voor de achterban.
Jennifer Robson zet Nina neer als een vriendelijke, dappere vrouw, die ook haar zwakke momenten, angsten en verdriet kent. Nina is een personage dat je makkelijk leert kennen en waar ik persoonlijk al snel sympathie voor voelde.
‘Onze donkerste nacht’ laat het schrille contrast zien tussen het leven dat Nina had kunnen leiden en dat zij daadwerkelijk leidt door de oorlog.

Fictie verpakt in historische feiten
De personages in ‘Onze donkerste nacht’ zijn allemaal fictief, evenals het dorpje waarin het boek zich voor het grootste deel afspeelt. Jennifer Robson heeft ervoor gekozen als het ware personen toe te voegen aan de geschiedenis. Zij deed zorgvuldig onderzoek en verpakte haar fictieve verhaal in een heleboel historische feiten. Data van bepaalde historische gebeurtenissen kloppen bijvoorbeeld, maar omdat Robson bang was dingen verkeerd weer te geven, besloot zij te gaan voor fictieve personages.
Dat zorgt ervoor dat er een indrukwekkend verhaal ontstaat over angst, moed, liefde, leven en overleven in de Tweede Wereldoorlog. Het einde is misschien wat onrealistisch, maar niet storend. En grappig genoeg benoemt Nina zelf: “Het was als een scène uit een boek.”

Conclusie
‘Onze donkerste nacht’ is een historische roman van Jennifer Robson die zich afspeelt in Italië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zowel de personages als het verhaal zijn fictie, maar ze zijn ingebed in historische feiten.
In deze roman vlucht de Joodse Nina naar het platteland, waar zij in alle zichtbaarheid onderduikt. Ze doet zich daar voor als de vrouw van de man die haar hielp bij de tocht naar het platteland.
Op het platteland probeert Nina zich aan te passen, maar ondanks dat blijven er mensen die haar verhaal niet vertrouwen en die haar leven in gevaar brengen.
Jennifer Robson schreef met dit boek een indrukwekkend verhaal over angst, moed, liefde, leven en overleven in de Tweede Wereldoorlog. Ze zet Nina neer als een personage dat je makkelijk leert kennen en waar je al snel sympathie voor kunt voelen. Een boek dat ik in een razend tempo las en dat een andere insteek heeft dan de meeste oorlogsboeken.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over Onze donkerste nacht

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Onze donkerste nacht’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Onze donkerste nacht
Auteur:
Jennifer Robson
Vertaling: Marianne Locht
Uitgeverij:
KokBoekencentrum
Genre:
Historische roman (Tweede Wereldoorlog)
Pagina’s:
365

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

6 gedachten over “Boekenpraat: Onze donkerste nacht (Jennifer Robson)

  1. Ik ben dol op verhalen waarin twee mensen moeten doen alsof ze getrouwd zijn en vervolgens verliefd worden. Maar ik geloof niet dat dit het belangrijkste element is in dit boek?

    Like

Reacties zijn gesloten.