Boekenpraat: Jij alleen (Ninni Schulman)

Het verhaal

Op de ‘achterflap’:
Paul werkt als bewaker in de metro van Stockholm. Jaren na het verlies van zijn vrouw is hij eindelijk opnieuw klaar voor de liefde. Ook Iris, freelance designer, heeft genoeg van haar eenzaamheid. Dan ontmoet ze Paul. Hij is bijzonder aantrekkelijk en lijkt precies te weten wat ze nodig heeft.

Ze brengen steeds meer tijd samen door tot ze alleen nog maar oog hebben voor elkaar. Iris’ wereldje wordt wel erg klein en haar vrienden vragen zich af of alles wel zo goed gaat als ze beweert. Terecht. Iris en Paul stevenen regelrecht af op een ramp.

Mijn mening

Wie van de twee zit fout?
Dat ik als samenvatting deze keer de ‘flaptekst’ van het boek heb weergegeven, is omdat ik bang ben dat ik anders te veel van het verhaal weg zou geven.
In ‘Jij alleen’ word je door schrijfster Ninni Schulman meegezogen in het verhaal van Paul en Iris. Om en om komen de twee in korte hoofdstukken aan bod. Paul in de ik-vorm en Iris in de beschrijvende vorm. Vanaf het begin voel je dat er iets geks aan de hand is in de relatie van deze twee mensen, maar Schulman weet het verhaal zo op te bouwen dat je tot op het laatst twijfelt wie van de twee de ‘foute’ is. Is het Iris, met haar zwakke mentale gezondheid, of is het toch de zo standvastige Paul?

Door de afwisselende perspectieven loopt de spanning hoog op en krijg je inzicht in beide kanten van het verhaal. Het enige nadeel vond ik dat bij Paul het perspectief wisselt van verleden naar heden en omgekeerd en dat voor mij niet altijd gelijk duidelijk was in welk deel van het verhaal ik me bevond.
Het verhaal had me echter al zo in zijn greep dat ik dat minpuntje al snel vergat en toch geboeid verder las.

Conclusie
In ‘Jij alleen’ volg je het verhaal van Paul en Iris, die elkaar ontmoeten op het metrostation. Vervolgens leren ze elkaar in hoog tempo beter kennen en vormen zij een liefdeskoppel. Maar iets in deze relatie is vreemd. Paul en Iris lijken wel erg afhankelijk van elkaar te zijn en de wereld om hen heen lijkt niet meer te bestaan.
Auteur Ninni Schulman vertelt het verhaal afwisselend vanuit Iris en Paul. Daarbij wisselt ze in de verhaallijn van Paul ook heden en verleden af. Schulman bouwt het verhaal zo op dat je constant voelt dat één van de twee niet het goede voor heeft met en in deze relatie, maar dat je lang blijft twijfelen wie van de twee dat is. Is het Iris of toch Paul? Spannend en meeslepend tot op het allerlaatst.
⭐️⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over Jij alleen

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Jij alleen’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Jij alleen
Auteur:
Ninni Schulman
Vertaling: Edith Sybesma
Uitgeverij:
HarperCollins
Genre:
Psychologische thriller
Pagina’s:
350

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

5 gedachten over “Boekenpraat: Jij alleen (Ninni Schulman)

Reacties zijn gesloten.