A coloring page a day…

‘An apple a day keeps the doctor away,’ zeggen ze. Maar ja, dan heb ik toch een probleem, want ik krijg buikpijn van appels. Niet dusdanig heftig dat ik er een dokter voor nodig heb, maar aangenaam is het niet. Voor mij dus absoluut geen appel per dag. Maar toen het een poosje geleden even niet zo lekker ging, had ik toch iets nodig om ervoor te zorgen dat ik niet naar de dokter hoefde. En dus werd mijn motto: ‘A coloring page a day keeps the doctor away.’

De afspraak bij de huisarts stond al

Elke drie maanden heb ik een afspraak bij de huisarts voor lichamelijke vragen. Dat is om ervoor te zorgen dat mijn hypochondrie niet om aandacht gaat schreeuwen én om te voorkomen dat ik helemaal niet meer naar de huisarts ga/durf.

De afspraak stond gepland, zoals altijd. Ik maak namelijk altijd gelijk na een consult een nieuwe afspraak voor over drie maanden. Hij kwam al heel dichtbij: nog zeven dagen.
Met mijn psycholoog had ik het over die afspraak en over wat ik wilde vragen. Mijn lijst was te lang en ik kon/wilde niet schrappen, maar vooral: ik was nogal diep in de put gezonken om allerlei gedoe met de afspraak met de pychiater die maar op zich liet wachten. En in die paniek riep ik wat ik altijd roep: “Ik ga gewoon niet naar de dokter!”

Deze keer maakte ik mijn uitroep waar. Zodra ik in de auto zat na mijn therapiesessie verzond ik via mijn telefoon een mail naar de huisartsenpraktijk. De inhoud was kort maar krachtig: “Ik heb op xx om xx uur een afspraak met dokter X. Hierbij zeg ik die afspraak af.”

Alarm!

Nu is het eigenlijk zo dat afzeggen van afspraken bij mij een soort noodkreet is. Dan kan ik het allemaal niet meer overzien en ben ik bang dat ik in zo’n afspraak overstuur raak en om nog wat controle te houden, zeg ik dan maar af. Mijn noodkreet werd (heel begrijpelijk, overigens!) niet opgepakt en de reactie kwam de volgende morgen net zo kort maar krachtig als mijn mail. De assistente bedankte me voor het doorgeven en de afspraak was verwijderd.

Kijk. Zo simpel is het dus. Als je the doctor away wilt houden, kun je natuurlijk gewoon je afspraak afzeggen. Simpel zat.

Dan maar kleuren

Natuurlijk lag het iets ingewikkelder dan het lijkt. Ik had juist op dat moment hulp nodig. Uiteindelijk kreeg ik die ook, in een telefonisch consult. Die hulp was alleen niet gericht op lichamelijke vragen, maar op de chaos die in mijn hoofd was ontstaan door alle onzekerheid rondom de psychiater.

Nadat de huisarts de afspraak met de psychiater voor me had kunnen vervroegen, daalde er een heel klein beetje rust neer. Met de nadruk op een heel klein beetje. Ik wist dat er een groot risico was dat mijn huisarts nog een keer puin in mijn hoofd zou moeten ruimen, maar dat wilde ik niet. Ik wilde niet dat ik wéér hulp zou moeten vragen.

Die avond appte ik een vriendin dat ik eigenlijk niks kon, dus ja, dan maar kleuren.
Dat hield ik héél lang vol. Tot aan mijn consult met de psychiater én daarna. Ook als ik geen zin had en moe was, pakte ik toch een kleurboek. Op de achtergrond een tv-quiz aan, zodat ik feitjes kon roepen naar het scherm en kleuren maar. Urenlang tuurde ik naar verschillende kleurboeken. Het was precies wat ik nodig had. En, zeer belangrijk, uiteindelijk ging ik niet naar de huisarts. Niet voor paniek in elk geval. Voor mijn lichamelijke vragen maakte ik twee maanden later toch maar een nieuwe afspraak.
In het begin kleurde ik bijna letterlijk een plaat per dag. Later, toen mijn nek en pijnlijke heup al dat zitten aan tafel niet zo leuk meer vonden, probeerde ik wat te minderen, maar mijn motto bleef hetzelfde: A coloring page a day keeps the doctor away.

De opbrengst van mijn avonden kleuren

Zien wat dat motto opleverde? In onderstaand filmpje zie je de oogst van bijna twee maanden leven volgens het principe A coloring page a day keeps the doctor away. Ik vind de ene plaat wat beter geslaagd dan de andere, maar zoals mijn moeder vroeger altijd zei: “Als je maar zoet bent.” En zo is het;).

Praktische informatie:
De kleurplaten volgen steeds na het boek waar ze in staan.
Kleurboeken die je ziet in deze video:
– Prachtige patronen ~ relaxArt
– Spiroglyphics | animals ~ Thomas Pavitte
– Quilts, Barns & Buggies ~ Julianne St.Clair
– Wereld van bloemen ~ Johanna Basford
– Kleuren op nummer – Kleurrijk Holland ~ Diamond Hobbies
– Spirglyphics | cities ~ Thomas Pavitte

11 gedachten over “A coloring page a day…

 1. Fijn dat je toch , dan wel telefonisch wat hulp kreeg.
  Mooi de kleurplaten!
  Die Spirglyphics ken ik niet, maar lijken me wel iets om ook eens te proberen.

  Like

  1. Echt heel erg leuk om te doen, al moet je soms wel even pauzeren, want anders word je gek van alle cirkels.

   Like

 2. Wat een prachtige kleurplaten. Vooral dat eerste boek en die Spirglyphics. Alleen heb ik er vermoedelijk het geduld niet voor. Afleiding zoek ik duidelijk in andere dingen (lezen en computerspelletjes). Maar kijken naar die mooie platen… ja graag. En wat leuk dat je er een filmpje van hebt gemaakt. Weer iets nieuws.

  Like

  1. Computerspelletjes kunnen ook héérlijk werken ter afleiding. Alleen voor mij altijd net iets té. Ga ik er helemaal in op en dan raak ik er overprikkeld van.

   Like

 3. Er zitten echt heel mooie patronen bij waar ik wel een jurk van wil hebben. Je bent duidelijk beter in de heel fijne figuren, die zijn prachtig.

  Like

 4. Wow, jij hebt je best gedaan! Daar is veel werk in gaan zitten, in die platen. Echt mooi! En fijn dat het je ergens toch een stukje rust opleverde.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.