Boekenpraat: Dag lange leesdip!

Boekenwurm, boekenverslinder en veellezer zijn allemaal termen die op mij van toepassing zijn. Dat waren ze als kind al en nu nog steeds. En toch had ik de afgelopen periode een leesdip van minstens vier maanden. Ik las veel minder dan ik wilde en dan ik altijd deed. Maar hoera, de leesdip is ein-de-lijk voorbij! In deze blog leg ik uit hoe mijn lange leesdip verdween.

De negatieve spiraal die leesdip heet

Een leesdip vormt bij mij altijd een negatieve spiraal. Het begint met een vol hoofd. Met zo’n vol hoofd wil ik niets liever dan lezen, want dan kan ik even mijn eigen gedachten uitschakelen en de woorden van een ander centraal stellen. Maar ja, zo’n vol hoofd zorgt er tegelijkertijd voor dat lezen niet lukt. Snap je het probleem?

Dat is wat er de afgelopen maanden speelde. Van januari tot en met april las ik heel weinig. Ik las wel elke dag hoor, maar ik moest mezelf er echt toe zetten. Bovendien las ik vaak hooguit twintig pagina’s per dag. Tja, dat is niet veel. In ‘normale’ tijden lees ik meestal zo’n honderd pagina’s per dag. Een heuse leesdip dus, kun je rustig stellen.

Dat zou niet erg zijn, maar ik miste het lezen, dus dan is het wél erg. Daarom ben ik heel erg blij dat de leesdip nu verdwenen is.

Dag leesdip!

Ik legde me maar gewoon neer bij mijn leesdip. Al mijn gebruikelijke trucjes om eruit te komen, had ik al geprobeerd en werkten niet. Zo kan het soms helpen om mezelf te ‘verplichten’ een uur per dag te lezen, maar een uur per dag lezen lukte me gewoon echt niet.

Ondertussen lag er wél een stapel biebboeken en die las ik te traag. Ze moesten terug. Dat bleek, net als eerder dit jaar, de gouden zet. Ik moest wel lezen, want ik moest een boek in drie dagen uit zien te krijgen. Het lukte. Eerder dit jaar lukte het ook een keer, maar toen was het na een week weer over met het lekker lezen. Nu zette het gelukkig door. Dat kwam door een samenloop van een heleboel omstandigheden.

Zo eindigde mijn leesdip:

 • Allereerst was er de inleverdatum van de bieb. Die gaf het eerste zetje in de goede richting. Ik moest een boek in drie dagen uit hebben en er lagen nog drie boeken die daarna ook vrij snel uit moesten. Die had ik natuurlijk ongelezen in kunnen leveren, maar ik had er ook héél lang op gewacht. Dat wilde ik niet nog een keer.
 • Ik las een jeugdboek. Dat stond al maanden in mijn lijst met reserveringen en nu was het er. Het bleek heerlijk te helpen om uit mijn leesdip te komen. Net iets grotere letters en fijn taalgebruik.
 • Ik las een aantal dunne(re) boeken. Meestal lees ik boeken van zo’n 350 pagina’s. Nu lagen er toevallig een paar wat dunnere boeken op de stapel van rond de 200 pagina’s. Ik las die boeken in één dag uit. Ideaal, want het gaf me zo’n heerlijk gevoel van lekker veel lezen.
 • Thrillers. Tja, dat behoeft weinig uitleg. Een goede pageturner helpt sowieso om mij uit een leesdip te halen. Dus toen mijn stapeltje boeken dat op tijd ingeleverd moest worden weer keurig bij de bieb was, haalde ik wat thrillers uit de kasten. Heerlijk leesvoer!
 • Lezen in de zon. De zon hielp ook een handje mee. Ik houd van licht en zon en ik pak het liefst iedere zonnestraal mee. Overdag lezen vind ik altijd een beetje lastig, want het voelt alsof ik dan beter ‘iets nuttigs’ kan gaan doen. Maar als de zon schijnt, vindt mijn hoofd overdag lezen ineens geen probleem. Boek mee naar buiten en lezen maar. Ik stel dus voor dat op medische gronden, speciaal voor mijn rust, de zon heel vaak moet schijnen;).

Al met al viel alles heerlijk samen en uiteindelijk haalde ik, lekker op de fiets in de zon, zodra mijn leesdip voorbij was een enorme stapel biebboeken. Lezen maar. Zó fijn dat het weer lukt. Dag lange leesdip!

16 gedachten over “Boekenpraat: Dag lange leesdip!

 1. Ik snap het; soms moet je dan gewoon even doorzetten. Mijn leesdips vallen vaak samen met eh, gewoon geen tijd hebben. Dan lees ik hooguit een paar bladzijde voor ik ga slapen. En ik merk dat het helpt, voor mij, om twee of drie boeken te hebben liggen. Daarnaast lees ik dan ook meer korte verhalen. Misschien moet ik ook maar weer eens naar de bieb. Vroeger leverde ik mijn boeken vaak een week eerder in dan de datum, omdat ik alles zo snel uit had. Maar dat gaat nu vast langzamer.

  Like

  1. Meestal ben ik ook veel eerder door een boek heen dan dat de inleverdatum nadert. Maar deze keer was dat dus niet zo. Toch soms handig😉.

   Like

 2. Als de zon op medische gronden voor jou schijnt, profiteer ik daar graag mee van! Lezen in de zon is heerlijk.

  Like

 3. Heel herkenbaar. Mijn leessnelheid gaat ook altijd op en neer. En in een dip probeer ik ook met een dunner of makkelijker boek weer opgang te komen. En ik begin dan bij de koffie al met lezen. Anders komt het er niet van…

  Like

  1. Dat hielp bij mij denk ik ook. Niet wachten tot de avond, als ik toch al moe ben en scrollen door m’n telefoon dus veel makkelijker lijkt dan lezen.

   Like

  1. Klopt hoor. Het probleem met een leesdip is alleen dat ik het echt heel erg mis dan, het lezen. En toch lukt het niet, dus ja, dan baal ik.

   Like

 4. Herkenbaar, ik kan soms ook last hebben van een leesdip, terwijl ik het zo fijn vindt!
  Sinds afgelopen week heb ik ook een abonnement op de bibliotheek. Sinds dien heb ik al twee boeken uit en ben ik aan de derde begonnen. 🙂 Bevordert zeker het lezen!
  Liefs, Evelien

  Like

 5. Ik heb het de laatste tijd ook vaker, een leesdip. Terwijl ik een enorme boekverslinder ben sinds kind af aan. Ik heb eigenlijk altijd wel een boek waarin ik aan het lezen ben. Maar laatst zelfs 3 weken niks! Heel raar. Wat bij mij helpt is een ‘goude ouwe’ erbij te pakken. En die lekker herlezen. Het liefst van een serie, dan ben ik lekker op gang 🙂

  Ken je de boeken van Dee Henderson? Misschien vind je die ook wel leuk.

  Like

  1. Ja, Dee Henderson leest heerlijk weg. Fijn om een leesdip mee te voorkomen of beëindigen! Raar hè, hoe dat werkt? Dat je dan ineens drie weken niet leest…

   Like

Reacties zijn gesloten.