Boekenpraat: Bijna Amish (Kathryn Cushman)

Het verhaal

Julie Charlton doet op alle vlakken in het leven haar best. Ze probeert een goede moeder te zijn, is altijd bereid om op de scholen van de kinderen te helpen, probeert haar huis op orde te houden en een goede echtgenote te zijn. Maar ze heeft altijd het gevoel dat ze het overal net niet goed doet. Een ander kan het altijd beter of makkelijker.

Julies schoonzus Susan vraagt of Julie en haar kinderen mee willen werken aan een tv-programma. Susan en haar dochter en Julie en de kinderen zullen een zomer eenvoudig gaan leven. Niet alles zal zijn als bij de Amish, maar het zal er veel op lijken. Hun avontuur zal gefilmd worden voor een populair tv-programma. Het item zal Bijna Amish gaan heten.

Julie besluit mee te doen. Weg van alle drukte lijkt haar geweldig. Vol goede moed trekt ze die zomer in een oude boerderij. Ze ziet in dat het leven niet bepaald eenvoudig is als het gaat om huishouden en juist huishouden is iets waar Julie altijd zo mee worstelt. Schoonzus Susan is daar juist heel goed in. Het geeft strubbelingen tussen de beide vrouwen. Het zorgt er echter ook voor dat ze zichzelf steeds beter leren kennen en ontdekken wat voor hen echt belangrijk is en wat hun talenten zijn.

Mijn mening

Het alledaagse leven in perspectief
‘Bijna Amish’ begint met het alledaagse leven van Julie, waarin zij druk ervaart om overal maar op tijd te zijn. Susan ervaart weer op andere fronten druk, maar ook zij heeft te maken met de druk van de huidige maatschappij. Doordat auteur Kathryn Cushman het gehaaste leven zo goed over weet te brengen, is het contrast met het leven voor de serie Bijna Amish goed voelbaar in dit boek.
Het zet het alledaagse leven in deze huidige maatschappij in perspectief. Wat heb je echt nodig en waar besteed je je tijd aan? Niet alleen de vrouwen in dit boek denken daarover na, maar ik merkte dat het boek mij ook aanzette tot nadenken, zonder op wat voor manier dan ook belerend te zijn.

In het begin had ik wat moeite met het leren kennen van de gezinnen en dat kwam vooral doordat ik de namen van de dochters door elkaar haalde, maar na een poosje ging dat gelukkig beter. Mijns inziens was het makkelijker geweest als de dochters van beide vrouwen geen namen met dezelfde klanken hadden gehad.

Mooie zoektocht naar de waarde van het leven
Wat me in dit boek het meest raakte, is de zoektocht naar de waarde van het leven. Julie zegt in het begin van het boek letterlijk dat ze haar leven haat. Alles lijkt altijd net niet goed te gaan en niets lijkt echt belangrijk genoeg te zijn om het leven waarde te geven. Daarnaast vraagt Julie zich af wat haar talenten zijn en hoe zij van waarde zou kunnen zijn in deze wereld.
Door terug te gaan naar de basis, ver van allerlei afleiding, gaat Julie op zoek naar wat het leven en haar echt waarde geeft. Die zoektocht is op een boeiende manier omschreven en vond ik ook voor mezelf leerzaam. De zoektocht heeft een christelijk tintje, maar dit is op een mooie manier zijdelings in het boek verweven.
Het feit dat het boek zich afspeelt tijdens de opnames voor een tv-serie, geeft een boeiend inkijkje in de wereld van reality-tv achter de schermen.

Conclusie
In ‘Bijna Amish’ doet Julie met haar kinderen, haar schoonzus en haar nichtje mee aan het tv-programma Bijna Amish. Terug naar de basis, ver bij de bewoonde wereld en het internet vandaan.
Daar leert Julie zichzelf steeds beter kennen en leert zij wat haar talenten zijn en wat haar leven waarde geeft.
Auteur Kathryn Cushman omschrijft de innerlijke zoektocht van Julie op een boeiende, leerzame manier, zonder belerend te zijn. Een boek waar ik in het begin even in moest komen om de verschillende personages goed te leren kennen, maar dat ik daarna met veel plezier heb gelezen en waar ik ook zelf wel wat lessen uit heb gehaald.
⭐️⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over Bijna Amish

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Bijna Amish’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Bijna Amish
Auteur:
Kathryn Cushman
Vertaling: D. Beentjes
Uitgeverij:
Het Zoeklicht
Genre:
Christelijke roman (Amish)
Pagina’s:
288

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

8 gedachten over “Boekenpraat: Bijna Amish (Kathryn Cushman)

 1. Ik zet deze op mijn misschien-lijstje, want hij klinkt op zich interessant, maar ik weet niet of ik nu ruimte heb voor het persoonlijke proces van een ander.

  Geliked door 1 persoon

 2. Het klinkt alsof er helemaal geen mannen meedoen in het boek/verhaal, is dat ook zo ? Bij mij gaat het ook op de ‘misschien’ lijst…

  Like

 3. Dat klinkt als een bijzonder verhaal. Goed om eens helemaal ‘back to basics’ te gaan.
  Personages met op elkaar lijkende of gelijk klinkende namen vind ik altijd verwarrend.

  Geliked door 1 persoon

 4. Oh, deze ken ik! Boeken over Amish spreken me aan, en het gegeven van dit boek leek me super. Maar ik herinner me dat het boek me toch tegenviel.

  Like

  1. Als je een boek verwacht over Amish valt het inderdaad wat tegen. Ik had dat de eerste hoofdstukken ook. Toen ik eenmaal begreep dat ik dat niet zou krijgen, vond ik het mooi.

   Like

Reacties zijn gesloten.