Boekenpraat: De stem van een vrouw (Francine Rivers)

Het verhaal

In 1875 arriveert de jonge, ambitieuze Kathryn Walsh in het Amerikaanse mijnwerkersstadje Calvada. Ze komt uit de hogere kringen in Boston en is bijna in shock als ze ziet hoe de mensen in Calvada leven. En er is nog iets: in Calvada leven voornamelijk mannen. Vrouwen zijn er vrijwel niet te vinden.

De mannen in Calvada hebben allemaal maar één doel: één van de weinige vrouwen zien te strikken voor een huwelijk. Maar dan hebben ze aan Kathryn een verkeerde, want zij heeft zich voorgenomen nooit te trouwen. Ze wil niet afhankelijk zijn van anderen en al zeker niet van een man. Ze wil zelfstandig zijn en staat voor haar rechten.

Kathryn is door haar stiefvader naar Calvada gestuurd en is daar om de erfenis van haar oom op te eisen. Hij had een kantoor waarin hij zijn eigen krant maakte en hij had een mijn. Kathryn ziet maar één mogelijkheid om voor zichzelf te kunnen zorgen: ze zal geld moeten verdienen door de krant van haar oom nieuw leven in te blazen. Dat doet ze. Ze is eerlijk en schuwt moeilijke onderwerpen niet. Ze wil de waarheid publiceren. Maar soms blijkt de waarheid niet door iedereen gewaardeerd te worden.

Mijn mening

De positie van vrouwen eind negentiende eeuw
Francine Rivers richt door te kiezen voor Kathryn als hoofdpersonage de aandacht op de positie van vrouwen aan het eind van de negentiende eeuw. Kathryn vindt dat vrouwen en mannen gelijke rechten zouden moeten hebben, maar stuit steeds weer op de (voor)oordelen van mannen.
Het gevecht voor gelijkheid krijgt een romantisch tintje als blijkt dat zelfs iemand die nooit wilde trouwen toch liefde kan voelen voor een man. Kathryn komt daardoor met zichzelf in de knoop.
Die boeiende strijd tussen gevoelens levert een mooi verhaal op. Het verhaal geeft bovendien inzicht in het leven en de leefomstandigheden van mijnwerkers.

(Te?) dik boek
‘De stem van een vrouw’ is een dik boek (540 pagina’s) en hoewel ik houd van dikke boeken en lange verhalen, vond ik het hier een minpunt. Met de helft van de woorden had denk ik hetzelfde verhaal verteld kunnen worden. Nu miste ik wat vaart in het verhaal. Zoals bij alle boeken van Rivers is de afloop voorspelbaar en dat hoort bij haar boeken en vind ik daarom meestal niet storend. Nu vond ik het verhaal te lang voor een voorspelbare afloop. De voorspelbare afloop was het probleem niet, maar de (mijns inziens te) lange aanloop wel. Voor mij was het verhaal langdradig en neigde het soms zelfs naar saai. Heel erg jammer van het van origine zo interessante verhaal met een boeiend onderwerp.

Conclusie
‘De stem van een vrouw’ van Francine Rivers is een roman over het leven in een mijnstadje in 1875. De jonge Kathryn Walsh komt naar het mijnstadje Calvada om de erfenis van haar oom op te eisen. Kathryn is zelfstandig en strijdt voor gelijke rechten voor man en vrouw, maar stuit steeds op de (voor)oordelen van de vele mannen in het stadje. Als Kathryn verliefd wordt, krijgt ze te maken met tegenstrijdige gedachten en gevoelens van onafhankelijkheid en liefde.
Het onderwerp van het verhaal, het leven in een mijnwerkersstadje en de positie van vrouwen aan het einde van de negentiende eeuw, vind ik heel boeiend en interessant. Dat maakte het boek voor mij het lezen waard. De afloop is voorspelbaar en dat vond ik niet erg, maar de aanloop vond ik te lang, waardoor het verhaal voor mij te veel ging kabbelen en langdradig werd, op de grens van saai.
⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over De stem van een vrouw

Dit boek ook lezen?
Koop ‘De stem van een vrouw’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: De stem van een vrouw
Auteur:
Francine Rivers
Vertaling: Tobya Jong
Uitgeverij:
KokBoekencentrum
Genre:
Historische roman
Pagina’s:
540

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

2 gedachten over “Boekenpraat: De stem van een vrouw (Francine Rivers)

Reacties zijn gesloten.