Boekenpraat: De kleine getuige (Jilliane Hoffman)

Het verhaal

“Dat is het meisje dat mamma niet wilde helpen,” zegt de vierjarige Maggie als ze naar het nieuws kijkt. Ze ziet op tv het gezicht van een meisje dat ze eerder heeft gezien.

De vorige keer dat Maggie dit meisje heeft gezien, was in een stormachtige nacht. Ook moeder Faith heeft het meisje die nacht gezien. Faith was die nacht boos, overstuur en met te veel drank op vertrokken van een feestje. Toen ze even probeerde te slapen, stond het meisje dat later het journaal haalde voor haar autoraampje. Het meisje riep om hulp. Faith was bang en hield de deur en haar autoraampje dicht.

Eenmaal thuis besluit Faith niets te zeggen over wat er die nacht gebeurd is. Niemand zal het ooit weten. Maar dan verschijnt de foto van de jonge vrouw op tv. Ze is vermoord. Faith zegt nog altijd niets, totdat blijkt dat Maggie die nacht niet sliep, maar de vrouw óók heeft gezien.

Faith gaat naar de politie en wordt een belangrijke getuige. Het is een ‘rol’ die ze nooit heeft willen vervullen. Het is ook een rol die haar dwingt om na te denken over zichzelf. Wat wil ze wel en niet zeggen tegen de rechercheurs en tegen haar man Jarrod?

Mijn mening

Zoektocht naar leugens en waarheid
Faith heeft in een stormachtige nacht een meisje dat hulp nodig had niet geholpen. Vervolgens heeft ze lang gezwegen. In het vervolg van het boek neemt auteur Jilliane Hoffman je mee in de zoektocht naar het waarom van leugens en waarheid. Wat er die nacht gebeurd is met Faith maakt Hoffman voor de lezer al snel duidelijk. Wat er gebeurd is met het meisje blijft langer onduidelijk. Het is intrigerend om te lezen hoe Hoffman uiteenzet hoe Faith tot bepaalde besluiten komt. Waarom vertelt zij in eerste instantie niets over die nacht en probeert ze later de waarheid te verdraaien? Het leidt uiteindelijk tot een indringend verhaal over een ontwrichte vrouw en een ontwricht gezin.

De thriller die geen thriller is
Op de kaft van dit boek staat dat het een thriller is. Ook de bibliotheek bestempelde het boek als een thriller. Tijdens het lezen heb ik diverse keren gedacht dat ik het wel een goed boek vond, maar zeker geen thriller. Ik vond het meer een roman waarin een moord- en rechtszaak een rol spelen. In het dankwoord benoemt Jilliane Hoffman dit boek zelf ook als een roman. Voor mij gaf de benaming thriller wat verwarring. Het boek was voor mij geen thriller, terwijl ik dat dus wel verwachtte. Als je je instelt op een roman, is dit echter een zeer goed opgebouwd verhaal. Het staat mijns inziens niet bol van spanning, maar vertelt wel een interessant verhaal over het opbouwen van een rechtszaak, maar vooral ook over hoe één beslissing je leven voorgoed kan veranderen, zoals in het geval van Faith. Haar ontwrichte gezin maakt dit verhaal heel interessant om te lezen.

Conclusie
In de roman ‘De kleine getuige’ duikt Faith in een stormachtige nacht met te veel drank op achter het stuur. Die nacht vraagt een bang meisje om hulp, maar Faith houdt haar deur en autoraampje gesloten. Ze besluit tegen niemand iets te zeggen over die nacht. Maar als een aantal weken later de foto van het meisje op het journaal verschijnt, blijkt dat het dochtertje van Faith die nacht ook gezien heeft wat er is gebeurd. Faith moet getuigen, maar twijfelt over wat ze wel en niet wil delen.
Auteur Jilliane Hoffman neemt je vervolgens mee in de zoektocht van Faith naar de waarheid, waarin ze de recherche wil helpen, maar ook zichzelf en haar gezin wil beschermen. ‘De kleine getuige’ is volgens de kaft een thriller, maar zelf bestempel ik het boek als een roman. Het staat niet bol van spanning, maar vertelt wel een goed, indringend verhaal over een ontwrichte vrouw en een ontwricht gezin. Ik heb het boek met veel plezier gelezen.
⭐️⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over De kleine getuige

Dit boek ook lezen?
Koop ‘De kleine getuige’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: De kleine getuige
Auteur:
Jilliane Hoffman
Vertaling: Jan Smit
Uitgeverij:
De Fontein
Genre:
Thriller
Pagina’s:
383

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

5 gedachten over “Boekenpraat: De kleine getuige (Jilliane Hoffman)

Reacties zijn gesloten.