Boekenpraat: De drie zussen van Auschwitz (Heather Morris)

Het verhaal

Overleven in de hel van Auschwitz
Cibi, Magda en Livi hebben hun vader kort voor zijn sterven een belofte gedaan: ze zullen altijd samen blijven. Als een paar jaar later de Duitsers Slowakije innemen, krijgen de Joodse zussen te maken met tegenslagen. De vijftienjarige Livi moet in 1942 ‘op transport’: bestemming onbekend. De negentienjarige Cibi herinnert zich de belofte die de zussen hebben gedaan en besluit mee te gaan met Livi. De zussen komen terecht in de hel op aarde: Auschwitz.
Middelste zus Magda is niet bij hen en mede daarom wil Cibi er alles aan doen om te overleven. Ze wil Magda weer ontmoeten: ‘We zullen stenen eten, spijkers, wat we maar kunnen krijgen, maar we moeten deze plek overleven.’
Twee jaar later arriveert ook Magda in Auschwitz. Nu zijn de zussen samen, maar ze zijn vastbesloten dat ze niet samen willen sterven, maar samen overleven.

Een leven ‘na’ Auschwitz
Na de oorlog proberen de zussen een leven op te bouwen in Israël, maar er zal altijd een leven ‘voor’ en ‘na’ zijn. Het leven ‘na’ is getekend door alle pijn van en herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Eén herinnering steekt boven alle andere uit en het is die herinnering die altijd bijblijft. Het is die ene herinnering die ook op feestdagen de zussen nooit met rust laat, maar die altijd met hen meereist.
Met en ondanks hun herinneringen proberen ze hun belofte aan hun vader en elkaar waar te maken: ze zullen samen blijven.

Mijn mening

Roman waar ik geen passende woorden voor kan vinden
Ik heb nagedacht over welke woorden ik zou kunnen gebruiken om aan te duiden hoeveel indruk dit boek op me heeft gemaakt. Ik kan ze niet vinden.
‘De drie zussen van Auschwitz’ is een roman, maar alles wat erin staat is werkelijkheid. Het verhaal wordt gevolgd door nawoorden van de betrokkenen. Het is een verhaal dat heel diepe indruk op me maakte en dat me raakte. Het spreekt van moed, van overlevingsdrang en van onbegrensde zussenliefde.

Ik zou alleen maar willen zeggen: lees dit verhaal!
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over De drie zussen van Auschwitz

Dit boek ook lezen?
Koop ‘De drie zussen van Auschwitz’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: De drie zussen van Auschwitz
Auteur:
Heather Morris
Vertaling: Karin de Haas
Uitgeverij:
HarperCollins
Genre:
Roman (Tweede Wereldoorlog)
Pagina’s:
414

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

3 gedachten over “Boekenpraat: De drie zussen van Auschwitz (Heather Morris)

Reacties zijn gesloten.