Boekenpraat: Hoop is een kleine vogel (Susie Finkbeiner)

Het verhaal

1975 – Linda wil dolgraag een tweede kindje, maar weet dat ze zelf geen kinderen meer kan krijgen. Zij en haar man besluiten zich aan te melden voor een adoptieprocedure. Als de telefoon gaat, komt er een voorstel dat heel anders is dan waar Linda en haar man Bruce zich voor op hadden gegeven. Ze kunnen een kindje adopteren via Operatie Babylift: een meisje van ongeveer vier jaar uit Vietnam, dat door haar moeder op het vliegtuig is gezet om de oorlog te ontvluchten. Bruce en Linda willen met alle liefde dit meisje opvangen, maar beseffen ook dat dat veel van hen zal vragen.

1988 – Sonny, de oudste dochter van Linda en Bruce, is achttien jaar en doet eindexamen. Ze heeft altijd voor haar zusje Mindy gezorgd. Als anderen haar zusje pestten, was Sonny er om haar zusje te beschermen. Nu ze naar de universiteit gaat, zal ze haar zusje moeten loslaten…

2013/2014 – Mindy, de geadopteerde dochter van Bruce en Linda, wil op zoek naar haar biologische familie. Vader Bruce wil haar steunen, maar hij beseft ook wat deze zoektocht nog meer betekent: een stukje van zijn hart zal hij moeten loslaten.

Mijn mening

Adoptieverhaal, maar dan anders
‘Hoop is een kleine vogel’ vertelt het adoptieverhaal van Mindy en is gebaseerd op verhalen en documentaires over Operatie Babylift, waarbij kinderen uit Vietnam in 1975 werden geadopteerd door Amerikaanse ouders. Het verhaal wordt echter niet verteld vanuit Mindy, het kind dat geadopteerd wordt en dat later in de roman volwassen is. Susie Finkbeiner kiest in ‘Hoop is een kleine vogel’ een andere invalshoek en vertelt het verhaal vanuit drie andere mensen én in drie verschillende jaren: moeder Linda in 1975, zus Sonny in 1988 en vader Bruce in 2013. Op deze manier laat Finkbeiner vanuit de mensen om Mindy heen zien wat de impact is van adoptie en belicht ze de mooie en de moeilijke kanten daarvan.

Emotioneel, liefdevol en eerlijk
De laatste jaren is adoptie in Nederland vooral negatief in het nieuws geweest. Finkbeiner schuwt in ‘Hoop is een kleine vogel’ de moeilijke kanten van adoptie niet, maar laat ook de mooie, liefdevolle kant zien. Daarmee is deze roman mijns inziens een eerlijk boek geworden dat op een liefdevolle en emotionele manier de gevoelens en gedachten van alle betrokkenen bij adoptie beschrijft.
Het is de liefde die in deze roman de boventoon voert en ik heb veel stukken met tranen in mijn ogen gelezen, doordat Finkbeiner diep in het hart van lezers weet door te dringen met haar taalgebruik en verhaallijn(en).
Het feit dat Mindy zelf niet ‘aan het woord is’ in deze roman vond ik absoluut niet storend, maar ik vond het juist heel mooi dat haar verhaal als het ware verteld wordt door de mensen om haar heen.

Conclusie
De roman ‘Hoop is een kleine vogel’ vertelt het verhaal van Mindy, die als kleuter werd geadopteerd door een Amerikaans gezin. Ze kwam vanuit Vietnam met Operatie Babylift naar Amerika. De mensen om Mindy heen (moeder, zus en vader) zijn in dit boek aan het woord, in verschillende jaren. Doordat boven ieder hoofdstuk staat aangegeven wie aan het woord is, is het verhaal heel goed te volgen.
Susie Finkbeiner raakte me met haar taalgebruik en de diverse verhaallijn(en) diep in het hart en ik heb dit boek dan ook regelmatig met een brok in mijn keel gelezen. Het is eerlijk, emotioneel en liefdevol en beschrijft de moeilijke én mooie kanten van adoptie.
Ik vind dit boek een aanrader en zeker als adoptie je leven op wat voor manier dan ook raakt.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over Hoop is een kleine vogel

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Hoop is een kleine vogel’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Hoop is een kleine vogel
Auteur:
Susie Finkbeiner
Vertaling: Carola van der Kruk-de Boer
Uitgeverij:
KokBoekencentrum
Genre:
Roman
Pagina’s:
367

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

5 gedachten over “Boekenpraat: Hoop is een kleine vogel (Susie Finkbeiner)

Reacties zijn gesloten.