De ene hobby is de andere niet

Soms vraag ik me af of ik misschien te veel hobby’s heb. Waar ik tot een paar jaar geleden eigenlijk alleen lezen een hobby noemde, kan ik inmiddels een hele rij activiteiten opnoemen als mensen vragen naar mijn hobby’s. Zijn het er te veel? Ik denk het niet. De ene hobby is namelijk de andere niet en samen zorgen ze voor een fijne afwisseling.

Nieuwe hobby’s ontdekken

Toen ik nog werkte, had ik weinig hobby’s. Ik had er simpelweg geen tijd voor en als ik er wél een keer tijd voor had, had ik er geen energie voor. Ik las nog wel af en toe, maar zelfs dat was lastig.
Als kind kon ik me snel vervelen. Ik las wel veel, maar ook toen had ik verder weinig hobby’s. Ik speelde met mijn poppen, maar toen ik daar te oud voor werd, was ik redelijk hobbyloos.

Om heel eerlijk te zijn had ik verwacht dat ik me, toen ik stopte met werken, heel snel zou gaan vervelen thuis. De eerste weken sliep ik vooral, dus toen was er geen tijd om me te vervelen. Daarna ontdekte ik al snel nieuwe hobby’s. Die zorgden ervoor dat ik leerde ontspannen. Toen ik iets minder ging slapen, had ik lang niet altijd de concentratie om te lezen, maar juist daarom was het fijn dat ik andere dingen ontdekte, zodat ik niet alleen maar op de bank hing.

Het begon met een Sinterklaassurprise

Het begon allemaal met een surprise. Wij hebben in de familie de gewoonte om al in de zomer lootjes te trekken, zodat de mensen die dat willen hele bouwwerken kunnen maken van hun surprise. Ik heb geen talenten als het gaat om surprises bouwen, maar dat jaar besloot ik er ook maar eens vroeg aan te beginnen.

Ik wilde een grote, houten puzzel maken. Daar moest uiteraard wel een ‘tekening’ op en daar ging ik dus mee aan de slag. Terwijl ik op een zaterdagavond uren met verf zat te kliederen, merkte ik hoe fijn ik dat vond. Ondanks dat het niet helemaal lukte zoals ik het graag wilde, ontspande ik en dat was zó fijn.

De maandag erop stond ik in de Action en kocht ik mijn eerste kleurboek. De rest is geschiedenis en inmiddels ben ik groot-kleurboek-bezitter.

Er is meer dan kleuren…

Hoewel ik nog steeds heel graag kleur, zijn er inmiddels nog veel meer hobby’s. Ik ontdekte diamond painting, handlettering, kaarten maken, legpuzzels, fotografie, bloggen, enz.

Ik merk dat ik die hobby’s als het ware in fases uitvoer. Soms ben ik een paar weken lang steentjes aan het plakken op mijn diamond painting schilderij en dan ben ik weer een paar weken aan het kleuren. Als er een puzzel ligt, blijven mijn kleurboeken onaangeroerd en gaat alle aandacht naar de puzzel.

Hobby’s en mijn stemming

Wat ik voor hobby doe, hangt nauw samen met mijn stemming en dan vooral met hoeveel ruimte er in mijn hoofd is. De laatste tijd heb ik weinig gedaan aan handlettering. Daar heb ik echt ruimte in mijn hoofd voor nodig, omdat dat iets is waar ik nog zoekend in ben. Dat vraagt concentratie en energie. Dat is dus iets voor dagen dat er veel ruimte is in mijn hoofd.

Diamond painting kan altijd, zowel bij pure paniek als bij totale ontspanning. Dat geldt ook voor kleuren. Maar zelfs bij kleuren merk ik dat de plaat die ik uitzoek afhankelijk is van mijn stemming. Kleuren op nummer vind ik bijvoorbeeld geweldig om te doen en dat kan altijd. Het prettige is dat ik dan echt nergens bij na hoef te denken, omdat iemand anders al voor me heeft bedacht hoe het moet worden. Ideaal dus voor als mijn hoofd heel vol zit. Ik doe het ook als mijn hoofd niet vol zit, maar bij een vol hoofd is het min of meer noodzakelijk. Dan ga ik echt niet aan ingewikkelde priegelplaten beginnen.

En tja, dan hebben we legpuzzels. Puzzelen is voor mijn brein haast onmogelijk. Volgens mijn IQ-onderzoek kan ik het helemaal niet (ik kan nóg agressief worden als ik aan die stomme puzzeltjes denk die ik tijdens dat onderzoek moest maken), maar ik bewijs toch graag ieder jaar dat ik het wél kan. Maar een puzzel is dus voor mij inspannende ontspanning. Dat lukt me alleen als ik vakantie heb. Geen afspraken en gedoe, maar alle aandacht voor de puzzel. Prima dus voor de kerst- of zomervakantie, maar niet voor ‘tussendoor’.

Heb ik te veel hobby’s?

Al met al kunnen we volgens mij concluderen dat ik niet te veel hobby’s heb, maar dat ik heb gezorgd voor genoeg mogelijkheden om af te wisselen. Zo wordt een hobby ook nog eens nooit saai. Ideaal dus!

14 gedachten over “De ene hobby is de andere niet

 1. Heel herkenbaar. Elke keer met het opruimen merk ik weer hoeveel hobby’s nog liggen te wachten. En dat laat ik zo. Voor als ik niets meer te doen heb. En een deel doe ik waarschijnlijk nooit meer. Mijn probleem is meer de tijd voor de hobby’s vrijmaken.

  Like

  1. Het moment dat je niets meer te doen hebt, is zo’n moment waar je waarschijnlijk eindeloos op kunt wachten. Ik herken dat;).

   Like

 2. Ik denk dat in dit soort dingen niet heel anders bent dan anderen. je hebt alleen wel meer tijd voor je hobby’s dan sommige anderen en dat maakt het handig als je er meerdere hebt.

  Like

  1. Dat denk ik ook niet. Hoewel er natuurlijk uitzonderingen zijn. Er bestaan mensen met maar één hobby, maar ik denk dat die toch in de minderheid zijn.

   Like

 3. Ik heb onlangs zo’n boekje met kruiswoordpuzzels, sudoko’s, legpuzzels… gevonden in een schuif… leuk om eens iets anders te doen dan lezen en sporten 😉

  Like

 4. Mooi geformuleerd: genoeg mogelijkheden om af te wisselen. Mag ik vragen hoe groot de stukjes van jouw puzzels zijn? Ik doe tegenwoordig XXL puzzels. Die vind ik al erg moeilijk, maar die zijn tenminste te doen.

  Like

  1. Die zag ik ja. Mijn puzzelstukjes zijn van het ‘gemiddelde formaat’ denk ik. Gewoon van die standaard 1000 stukjes puzzels.

   Like

 5. Ik ben er ook zo eentje.
  En weet je, zolang je alles leuk blijft vinden waar je mee bezig bent kan het nooit teveel zijn.

  Like

Reacties zijn gesloten.