Wil het oog ook wat? ~ De wandelschoenen

“Ik zoek schoenen om mee te wandelen, maar géén wandelschoenen,” zei ik stellig tegen de winkelmedewerkster in de schoenenwinkel. Enigszins verbaasd keek ze me aan. “Ik snap het. We gaan eens kijken.” Maar later kwam ze er toch op terug. “Waarom eigenlijk geen wandelschoenen?” Goede vraag. Een vraag waarvan het antwoord erop een blog verdient.

Nieuwe wandelschoenen nodig

Vorig jaar kocht ik bij de ANWB (de goedkoopste) wandelschoenen. Online, want ja, winkels dicht, winkels toch weer open, toch weer dicht, gedoe. Ze liepen oké, maar ik gebruikte ze weinig. Vorig jaar was ik in de zomer namelijk te moe om te wandelen en stapte ik dus meestal op de -elektrische- fiets. Mijn schoenen liepen niet zo lekker als de laarzen die ik voor de winter had, maar ja, dat is altijd met schoenen, dus ik besteedde er weinig aandacht aan.

Toen dit voorjaar het lekkere weer aanbrak, trok ik mijn lage schoenen weer aan. Tegelijkertijd nam ik mijn nieuwe steunzolen in gebruik. Ik had overal en nergens spierpijn, maar ik dacht dat dat door mijn nieuwe steunzolen kwam. Vervolgens kreeg ik last van mijn knieën. Wandelen ging prima, maar na mijn wandeling zakte ik er steeds door en had ik pijn. Ik had al een keer op de parkeerplaats bij de supermarkt bijna op de grond gelegen. Dat, in combinatie met de pijn, maakte dat ik het probleem van mijn knieën met de huisarts besprak toen ik daar was.

Hij vertelde iets over ‘niet sporen’, oftewel er liep iets niet helemaal over de juiste baan. Toen ik vervolgens in de polder liep, zag ik wat er gebeurde met mijn voeten. Eén van mijn voeten, die van de zeerste knie, stond compleet doorgezakt in mijn wandelschoen. En toen was het klaar. Het was nog lang geen uitverkoop en schoenen zijn duur, maar ik besloot dat vakantiegeld dan een goede reden was om op zoek te gaan naar nieuwe wandelschoenen.

Zo geschiedde.

Wandelschoenen zijn een ‘ding’

Toen ik in de winkel kwam, was ik er heilig van overtuigd dat ik geen échte wandelschoenen zou kopen. Het oog wil ook wat, vond ik. En je kan zeggen wat je wil, maar heel charmant zijn die echte wandelschoenen niet. Nu houd ik ook niet van sportschoenen, want ik draag altijd jurkjes, maar dat kan tegenwoordig allemaal. Hoewel ik het bij mij niet vind staan, ben ik voor het wandelen dus wel om. Dan draag ik wat lekker zit en niet wat mooi is. Maar een wandelschoen? Nee, dat ging er bij mij echt niet in.

Dus toen de medewerkster vroeg waarom ik eigenlijk geen echte wandelschoenen wilde, mompelde ik iets over niet mooi, staat niet en meer van dat soort dingen.

Help, wandelschoenen zijn fijn!

Ik paste het één en ander aan sneakers en ging met witte exemplaren naar huis. Niet mijn eerste keuze, want ja, wit in de polder blijft niet lang wit. Maar dit waren de schoenen die het lekkerst zaten én die het beste waren voor mijn voeten. Ze waren niet in een andere kleur beschikbaar, dus dan moest het maar. Ik gebruik ze toch alleen om te wandelen, dus als ze vies worden, vind ik dat niet erg.

Toen ik mijn keuze gemaakt had, kwam dan toch het moment: “Heb je echte wandelschoenen staan op voorraad? Mag ik gewoon eens passen om te kijken hoe dat loopt?” vroeg ik.
De medewerkster kwam met rode exemplaren. Daar had ze me te pakken, want rood en ik zijn onafscheidelijk. Ik paste de schoenen en moest toegeven: “Dit loopt echt héél erg lekker!”

Uiteindelijk was het de prijs die me tegenhield. Oké, niet alleen de prijs. Het oog wilde ook wat en het oog wilde die witte sneakers.
Ik ging dus met de witte sneakers naar huis.
Maar heel eerlijk? De wandelschoenen laten me niet los. Die dingen lopen dus écht lekker. Zal ik dan in de winter, als ik ook nieuwe wandelschoenen nodig heb, overstag gaan? Ik ben benieuwd!

*Overigens: de knieklachten zijn er helaas nog, maar deze schoenen lopen veel beter én mijn voet staat er recht in.

20 gedachten over “Wil het oog ook wat? ~ De wandelschoenen

 1. Zeg Eehm… waar passen de meeste pepernoten in? Want met Sinterklaas heb je wel schoenen nodig waar veeeeel pepernoten in kunnen!

  Like

  1. Goed punt, zéér goed punt!
   *Bedenkt nu dat ze nog kniehoge laarzen heeft in de kast, je weet wel, voor sneeuwwandelingen*

   Like

 2. Wandelschoenen zijn het geld waard als ze goed passen. Misschien komen die andere in de uitverkoop! Succes!

  Like

  1. Ik zweer bij wandelschoenen en draag graag Lowa’s of Merrells. De Lowa’s zijn op het moment erg duur, dus ben overgestapt naar een goedkoper merk. Ik heb er nog niet in gelopen uit vrees dat ze niet zijn wat ik gewend ben. Tja, schoenen kopen doe ik dus het liefst alleen. Ik ben zo kieskeurig en niks zit goed. 😉

   Like

   1. Schoenen kopen doe ik ook alleen en is ook het enige wat ik qua ‘kleding’ alleen kan;). Ik wist niet dat er nog zoveel verschil zat tussen de merken qua prijs, dus dat is wel iets om in de gaten te houden.

    Like

  2. Dat heb ik gevraagd, maar volgens de verkoopster komen wandelschoenen eigenlijk nooit in de uitverkoop, omdat mensen die het hele jaar gebruiken. Dat klonk voor mij heel logisch, maar wel jammer uiteraard…

   Like

   1. Ja klopt, maar ook die merken- maken nieuwe series,met andere kleur etc, en dan gaan de oude series eruit. Kijk ook eena op zalando, die hebben ook veel. Succes!

    Like

 3. inderdaad zijn die schoenen wel duurder, maar ze zijn het waard.
  mijn vorige paar deed ik 11 jaar mee (ANWB)
  het oog wil ook wat: “ecco” is ook fijn, maar eigenlijk ook duur…

  Like

  1. Wow, 11 jaar is wel lang! De mijne waren na max 2 jaar echt op. Ik had er wel continu op gelopen. 🙂 Fijne dag, nog!

   Geliked door 1 persoon

  2. Oh, wauw, 11 jaar! Ik heb sowieso altijd dure schoenen, omdat mijn steunzolen erin moeten kunnen. Ik merk wél dat ze veel langer meegaan dan goedkope schoenen, dus uiteindelijk ben ik volgens mij net zo duur uit, maar het voelt bij de koop wel even veel duurder.

   Like

 4. Wandelschoenen en mooi? Dat is een combi die volgens mij niet voorkomt. Helaas.

  Like

 5. Schoenen moeten goed zitten en dat kán ook best het geval zijn met met andere schoenen dan een wandelschoen want heeft met van alles te maken, voeten zijn gewoon nooit hetzelfde dus wat bij jou prima zit kan bij een ander heel slecht zitten, wandelschoen of niet.

  Like

  1. Dat merkte ik ook wel. Die echte wandelschoen liep lekker, maar ik merkte ook dat ik er erg aan zou moeten wennen. Dat had ik bij deze niet. Dit zijn net slofjes.

   Like

 6. Voor heel lange wandelingen doe ik mijn wandelschoenen aan… ze zitten beter en zorgen voor heel veel steun. Voor kortere afstanden hier thuis doe ik mijn oude loopschoenen aan, dan vind ik mijn wandelschoenen net iets te ‘lomp’.

  Like

Reacties zijn gesloten.