Boekenpraat: Lezen buiten mijn comfortzone

Het liefst lees ik een thriller of een (historische) roman. Een detective vind ik ook leuk, maar er zijn genres die ik graag oversla. Met stip op één is dat science fiction. Ik vind het vreselijk. Toch werd ik uitgedaagd om juist in dat genre een boek te lezen en dus ga ik binnenkort lezen buiten mijn comfortzone. Waarom doe ik dat?

Boekensmaken verschillen

Als ik een mooi boek lees, tip ik anderen graag dat ze dat boek ook eens moeten lezen. Dus toen ik ‘Mea Culpa’ las van Clare Mackintosh appte ik daarna mijn zusje dat ze nu toch echt eens een boek moest lezen dat ik haar tipte.

Nu is het zo dat ’t zusje en ik nogal verschillen van smaak als het gaat om boeken. Zij vond: “Ik heb me pas al door een boek geworsteld van jou, dus ik ga dat niet nog een keer doen.” Maar ik was het daar niet mee eens. “Dat wilde je zelf. Nu tip ik je een boek. Deze moet je echt lezen. Deze vind je tof.”

De boekendeal

Ik kon van alles aanvoeren, maar ik kreeg ’t zusje er maar niet van overtuigd dat ze eens een boek dat ik goed vond moet lezen. Zij leest bovendien sowieso veel minder dan ik én zij leest alleen in het Engels. Maar ze wilde een deal sluiten: “Ik lees een boek dat jij mij tipt, maar dan lees jij een boek dat ik mooi vind.”

Hm. Dat klinkt als een goede deal, maar niet als je weet dat zij houdt van ridders en kastelen, dwergen, trollen en meer van dat soort in mijn ogen vreselijke zaken. Toch ging ik akkoord met de deal. “Laat me er wel even over nadenken wat jij dan moet lezen.”

Uiteindelijk kwamen we tot de deal dat zij ‘Mea Culpa’ zou lezen, maar dan wel in het Engels, de originele taal. Voor mij koos ze ‘De Hobbit’ en we spraken af dat ik die dan in het Nederlands zou mogen lezen. Zo lezen we in ieder geval allebei nog érgens binnen onze comfortzone, namelijk in de qua lezen favoriete taal.

‘De Hobbit’ en ik

Die deal sloten we al ergens in oktober. Ik wist dat het moest gaan gebeuren, maar ik wilde niet. Bij de bieb zocht ik heel voorzichtig ‘De Hobbit’ op. Dit was de korte omschrijving bij het boek:
“Hobbit Bilbo Balings wordt door tovenaar Gandalf uitgezonden om een groep dwergen te leiden bij hun speurtocht naar de draak Smaug die de schatten van het dwergenvolk heeft geroofd.”
Daaronder stond nog iets veel ergers, namelijk waar ik het boek kon vinden: Science fiction en fantasy.
Pfff…hobbit, tovenaar, dwergen, draak, science ficton, fantasy… Allemaal woorden die er bij mij voor zorgen dat ik al helemaal geen zin heb ik een boek. Normaal zou ik er niet aan beginnen of ik zou het na één hoofdstuk weer terug naar de bieb brengen, maar ja, nu was er die deal.
Ik zorgde er steeds voor dat er een flinke stapel boeken lag die voorrang had. “Ja sorry, ik kan ‘m nu niet reserveren.”

Het moment is daar: ik ga ‘De Hobbit’ lezen

Nu is het moment daar. Er ligt (gelukkig!) nog wel een stapel boeken die eerst terug moet naar de bieb, maar daarna komt het moment dat ik ‘De Hobbit’ ga lezen. In de app van de bieb zie ik dat hij ‘op transport’ is. Dat betekent dat hij binnen nu en een paar dagen op de plank staat en dat ik ‘m kan halen.

Uiteraard ga je mijn blog lezen over wat ik van het boek vond, maar ik vrees dat ik het aantal sterren al wel weet. Wacht, dat is een vooroordeel, maar ik kan er ook niks aan doen. Ik vrees namelijk dat uitkomt wat ’t zusje gelijk na het definitief sluiten van de deal al appte. Ik vrees dat ik er spijt van ga krijgen…

O, en ’t zusje? Ik appte haar een foto van mijn reservering. “Ik was het alweer vergeten,” appte ze terug. Arme, arme ik… Maar geloof me: zij moet en zal nu ook het boek lezen dat ik voor haar koos. Voor wat hoort wat;).

14 gedachten over “Boekenpraat: Lezen buiten mijn comfortzone

 1. Ik lees ook het liefst romans en pak zelf niet snel naar trillers, maar door een aantal boekentips hier heb ik er toch een aantal gelezen die ik best goed vond. Dus eigenlijk heb jij me al een paar keer uit de boeken-comfortzone getrokken 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. Oh De Hobbit is echt een mooi boek. En helemaal niet SF, ik zie het meer als een sprookjesachtige ‘historische’ (in ruime zin) roman. Hoop dat je er toch van kunt genieten en geen spijt hebt.
  Ben benieuwd

  Like

 3. Ik ben heel benieuwd naar je reactie op dit boek. Enne… je weet het he? Hierna doen wij een boektipwissel, met een boek waarvan we allebei denken dat de ander dat echt heel mooi gaat vinden.

  Like

  1. Nou, hij ligt al een week te wachten tot ik verder ga komen dan het eerste woord. Dit lijkt me een mooie motivatie…

   Like

 4. Science fiction en fantasy liggen mij normaal ook niet, maar ‘De Hobbit’ en ‘In de ban van de ring’ van J. R. R. Tolkien en ‘De Kronieken van Narnia’ van C. S. Lewis vind ik wél erg mooi! Ik ben heel benieuwd naar jouw leeservaring.

  Like

 5. Volgens mij zit er in dat genre toch wel vaak een soort verborgen laag , eigenlijk zoals ook in de bijbel, dus het kon je nog wel eens meevallen mits de schrijfstijl goed is.

  Like

 6. Zoetie leest ook het liefst fantasy en zegt vaak dat ik een bepaald boek of serie zou moeten lezen omdat het zo mooi is. Zo ben ik eens begonnen in Magiër van Feist, maar fantasy is niks voor mij!

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik moet door mijn boekengroepjes nu ook regelmatig boeken lezen die ik eigenlijk Stom vind of niet wil lezen. Tot dusver ben ik meestal verrast door die boeken. Hoe stom ze soms ook inderdaad zijn, ik leer er toch veel nieuwe dingen van. Ik ben er blij mee om mijn brein op deze manier als het ware open te breken voor nieuwe verhalen en inzichten.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.