MAXimaal genieten

We moeten het volgens mij even hebben over het programma-aanbod op de Nederlandse televisie. Ik ben geen ‘echte’ tv-kijker, maar een tv-programma bij mijn kleurplaat of diamond painting vind ik heerlijk om op de achtergrond aan te hebben staan. Liefst een quiz, zodat ik feitjes naar de tv kan roepen. Maar phoe, er is weinig leuks. Of toch wel? Ja, toch wel. Als je je maar even wat ouder voordoet dan je bent…

Televisie vraagt geduld

Echt uitgebreid naar een televisieprogramma kijken, vraagt geduld. Dat was één van de redenen dat mijn televisie al jaren geleden het huis uit ging. Ik had het geduld niet. Als ik live naar de tv keek, haakte ik bij reclames af, ook als ik het programma wel leuk vond. Ik kijk daarom nu alles via NLZIET en kijk vrijwel niks live. Op die manier zie ik geen reclames meer. Wat een heerlijkheid.

Maar dan nóg vraagt televisie meer geduld dan ik heb. Ik heb gewoon echt het geduld niet om drie kwartier (of nog langer!) naar een tv-programma te kijken. En dan bedoel ik kijken als in actief kijken: geen andere dingen doen, telefoon weg en je aandacht gericht op het scherm. Nee, dat kan ik niet. Ik zit altijd tussendoor wat anders te doen. Sterker nog: ik zet nooit iets aan om ‘te kijken’. Ik zet eigenlijk alleen iets aan als ik ga kleuren. Dan is het niet om het programma, maar om het kleuren. Dan is het leuk op de achtergrond. Vaak hoor ik het alleen maar en zie ik er weinig van.

Toch geduld voor televisie

Er zijn een paar programma’s die ik echt ‘kijk’. Dat zijn programma’s die ik niet wil missen en die ik ook aanzet als ik niet ga kleuren of diamond painten. Het zijn programma’s waar ik de tijd voor neem. Oké, mijn telefoon heb ik vaak óók wel in mijn hand, want Twitter naast een programma is nu eenmaal heel erg leuk, maar ik ga er wel echt voor zitten.

Opvallend genoeg zijn vrijwel al die programma’s waar ik wél geduld voor op wil brengen van dezelfde omroep. Ze zijn namelijk vrijwel allemaal van Omroep MAX.

Bejaardentelevisie

Blijkbaar houd ik van bejaardentelevisie. Je zou zeggen dat je daar extra geduld voor moet hebben, maar ik vind het heerlijk. Ik ging pas weer eens lekker zitten voor een programma en zag het logo van MAX in beeld komen. Ik moest grinniken en realiseerde me opeens dat ik vrijwel alleen voor programma’s van MAX de tijd neem.

Is dat het? Vind ik andere programma’s te druk? Ik heb geen idee. Ik vind gewoon de programma’s van Omroep MAX heel erg leuk.
Als dat mij bejaard maakt, maakt me dat helemaal niks uit. Ik geniet er gewoon van.

Speciaal voor de mensen die in de komende ‘komkommertijd’ niets leuks kunnen vinden op tv volgen hier wat tips. Alles is vast wel online terug te vinden en dit zijn programma’s van MAX waar ik van genoot/geniet:
Tweede Hans: Serie over een man die na zijn pensioen zijn draai niet kan vinden. Uiteindelijk gaat hij bij een shantykoor. Ik ben dol op de sfeer van de serie en op de zingende ‘zeemannen’.
Heel Holland Bakt: Dat behoeft geen uitleg toch? Gewoon lekker kneuterig. Dat is overigens niet te kijken zonder zelf ook te eten, dus eh… wees gewaarschuwd.
We zijn er bijna: Oh, dit is echt mijn lievelingsprogramma op de Nederlandse tv. Ik schreef er ooit al een blog over, omdat ik het het toppunt van Hollandse gezelligheid vind. Een groep bejaarden op stap met camper en caravan. MAXimaal genieten.
Het Dorp: Programma over kleine dorpen en over het dorpsgevoel in Nederland. Het komt vast omdat ik ook in zo’n dorp woon, maar ik herken heel veel en dat maakt het leuk.
Dokter Deen: Serie van jaren geleden over een huisarts op Vlieland. Het is zó mooi daar en dat lieten ze in de serie ook zien.

Tja, zo kan ik dus nog wel een poosje doorgaan.
Ik schaam me er niet voor. Misschien zegt het iets over mij en misschien zegt het iets over de programma’s. In ieder geval is er een match. Dus in plaats van de omroep voor 50+ mogen ze zich van mij de omroep voor iedereen met één of meerdere grijze haren noemen. Dan hoor ik er helemaal bij namelijk;).

17 gedachten over “MAXimaal genieten

 1. Tweede Hans heb ik zien voorbij gekomen maar door Beperkt Houdbaar ben ik kopschuw geworden voor Nederlandse series Maar misschien misschien moet ik hem toch gaan proberen. Ik houd wel van sfeer.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik kijk momenteel alle seizoenen van We zijn er bijna terug. Pro-tip: bij npostart kun je een gratis account aanmaken, en dat houdt dan bij waar je bent gebleven in een seizoen.

  Like

  1. Daar kwam/kom ik niet helemaal lekker in. Ik was vol goede moed begonnen, maar ik weet ’t niet goed daarmee.

   Like

 3. Nee hoor niet gek, Ik kijk eigenlijk op dezelfde manier TV, dus “achtergrond ruis” als ik zit te bloggen ofzo! Het probleem is dat “men”zich op de jeugd richt door “snelle”TV te maken, terwijl de jongeren sowieso weinig TV kijken. 5 beeldwisselingen in een seconde zijn gékmakend wat mij betreft en vooral een rondzwaaiende camera lijkt in. Omroep Max heeft inderdaad goed begrepen dat de mensen die wél TV kijken liever een wat rustiger beeld hebben. Reclames storen me niet heel erg omdat ik toch maar met een half oog kijk maar áls ik iets volg is de reclame heel geschikt om m’n glas bij te vullen, een plas te plegen of m’n telefoon even na te lopen.

  Like

 4. Deze programma’s kijk ik niet, maar ik ben wel gek op de NPO en heb dan ook NPO Start. Dat maakt mij ook een beetje een bejaarde, maar goed, dat wist ik al dat ik dat ben.

  Like

Reacties zijn gesloten.