Boekenpraat: Boeken die een hype zijn

Op de één of andere manier heb ik een allergie voor boeken en series die een hype zijn. Niets ernstigs hoor. Geen huiduitslag en niesbuien, maar die boeken staan me op de één of andere manier tegen. Waarom eigenlijk en is dat wel terecht?

Wat maakt een boek een hype?

Om te beginnen vraag ik me af wat ervoor zorgt dat een boek een hype wordt. Soms komt dat doordat veel recensenten lovend zijn, maar soms begint een uitgever er al mee. Dan wordt een boek al maanden van tevoren aangekondigd en worden er zelfs aftelacties gehouden. Meestal is dat het geval bij een volgend deel in een serie of bij een boek van een auteur die over het algemeen goed verkoopt.

Waar uitgeverijen tegenwoordig ook goed in zijn, zijn kreten als: Voor de liefhebbers van… en dan de naam van een serie of auteur die een hype is geweest.

Het zijn dat soort boeken die ik een hype noem. Boeken die groots worden aangekondigd en die je vervolgens maanden op Instagram en overal en nergens voorbij ziet komen bij boekenliefhebbers en ja, dan over het algemeen met lyrische berichten.

‘Hype-boeken’ vallen vaak tegen

Mijn probleem met ‘hype-boeken’ is dat ze me vaak tegenvallen. Juist door de grootse aankondigingen en/of door alle lovende recensies verwacht ik dan (te) veel van zo’n boek en dan valt het tegen. Ik merk dat ik vaak niet door dat soort boeken heen kom. Ik denk dan bijvoorbeeld aan het boek van Lale Gül. Iedereen had het erover. Ik wilde het ook lezen, want ik wilde snappen waar iedereen het over had en zo lyrisch over was. Ik heb me er met veel moeite doorheen weten te worstelen, maar phoe, wat vond ik het een moeilijk, tegenvallend boek.

Dat is me al met meer boeken overkomen, zoals bijvoorbeeld met de boeken van Hendrik Groen. Ik kwam er gewoon niet doorheen.
Ik zit op Instagram een beetje in het wereldje van christelijke ‘boekstagrammers’. Ik weet precies wanneer een uitgever weer aan het strooien is met recensieboeken en zie dan overal geweldige berichten. Eigenlijk weet ik dan al: sla dit boek maar over, want dit ga je niks vinden. Meestal is dat dan ook zo. Gelukkig niet altijd hoor, maar over het algemeen wacht ik bij hype-boeken even af tot een paar maanden na verschijnen. Als er dan nog steeds (bij mensen die het boek zelf kozen en niet kregen van de uitgever) lyrische berichten komen, ga ik overstag en geef ik het boek een kans.

De hype die ik wil proberen

Er is één serie die zó populair is dat die voor mij in de categorie hype valt. Ik ben dan ook heel bang dat ik het helemaal niks ga vinden, maar wil ‘m wel proberen. Het is de serie De zeven zussen van Lucinda Riley. Toen iedereen er jaren geleden in begon en niet kon wachten op vervolgdelen, sloeg ik even over. Ik zag al voor me dat ik het een tegenvaller zou vinden.
Nu de serie compleet is, heb ik besloten dat ik het toch een kans wil geven. Vind ik het niks, is het jammer en stop ik ermee. Vind ik het zo geweldig als de rest van de wereld, kan ik mooi in één keer alles lezen. Maar ik moet ook zeggen dat het eerste deel al zeker een jaar op mijn wensenlijstje staat qua te lezen boeken en dat ik het steeds niet reserveer. Waarom niet? Je raadt het al: ik ben bang dat het tegenvalt. Want het spijt me, maar dat is het voor mij echt met boeken die een hype zijn: ze zijn gedoemd tegen te vallen.

17 gedachten over “Boekenpraat: Boeken die een hype zijn

  1. Films en series kijk ik sowieso heel weinig, maar anders zou ik daar ongetwijfeld hetzelfde mee hebben.

   Like

 1. Ik ben begonnen in deel 1 van de Zeven Zussen en vond het helemaal niks! Begrijp niet waarom dit zo’n hit is, haha. Zo zie je maar weer, benieuwd of het jou wel kan bekoren.

  Like

 2. Nou is De Zeven Zussen wel een iets ander verhaal dan bijvoorbeeld Hendrik Groen, want in De Zeven Zussen is 0 marketing gestoken (in het begin dan he?). Dat is echt van mond tot mond reclame zo groot geworden.

  Maar wat betreft lyrische bookstagrammers: ik heb vaak het idee dat die lyrisch zijn omdat ze een gratis boek kregen. Niet omdat ze het boek zo geweldig vinden. Dat vind ik jammer aan Bookstagram.

  Like

 3. Zo herkenbaar!
  Zo las ik buitengewone recensies over “De wilde vrouw” van Jeroen Olyslaegers en vond het echt een superslecht boek
  Idem “ De zwarte Schuur” van Oek de Jong
  Ook met films en series en documentaires heb ik het al gehad

  Geliked door 1 persoon

 4. Met hypen houd ik me niet bezig, ik lees tegenwoordig al zo weinig, en krijg de meeste hypen ook niet eens mee. Zo kreeg ik Hendrik Groen ,zonder dat ik van het bestaan wist, van iemand die dacht dat het wel iets voor me was. En dat wás het ook, ik kon ze heerlijk vlot weg lezen. Misschien omdat ze zo herkenbaar voor me waren omdat ik destijds regelmatig in bejaardenhuizen kwam en die sfeer heel goed getroffen is.

  Like

  1. Herkenbaar is het denk ik zeker. Het grappige is dat ik de serie en de sfeer daarin wél geweldig vond, maar bij de boeken had ik dat niet.

   Like

   1. Ik heb een boel hypes aan me laten voorbij gaan. Nog niks van 50 tinten grijs gelezen en ook geen Harry Potter bijvoorbeeld. Bij andere boeken heb ik ook wel eens dat de verwachtingen zo hoog liggen dat ze een beetje tegenvallen. Maar soms is het ook wel echt een voltreffer.
    De zeven zussen heb ik met plezier gelezen wel. Niet elk boek is even geweldig, maar ik vond er eigenlijk geen enkel slecht. De serie is trouwens nog niet helemaal compleet, er hoort nog een 8e deel bij dat in 2023 verschijnt.

    Like

 5. Ik heb een boel hypes aan me laten voorbij gaan. Nog niks van 50 tinten grijs gelezen en ook geen Harry Potter bijvoorbeeld. Bij andere boeken heb ik ook wel eens dat de verwachtingen zo hoog liggen dat ze een beetje tegenvallen. Maar soms is het ook wel echt een voltreffer.
  De zeven zussen heb ik met plezier gelezen wel. Niet elk boek is even geweldig, maar ik vond er eigenlijk geen enkel slecht. De serie is trouwens nog niet helemaal compleet, er hoort nog een 8e deel bij dat in 2023 verschijnt.

  Like

  1. Klopt, van dat achtste deel. Voordeel voor mij: als ik het wat vind, kan ik achter elkaar alles lezen;). Harry Potter heb ik een paar jaar geleden een kans gegeven, maar wij waren geen match.

   Like

 6. Ik heb dat ook… hype boeken spreken mij veel minder aan. De Zeven zussen heb ik ook nog niet gelezen… geen idee of ik er ooit wil aan beginnen, misschel wel… misschien niet 😉

  Geliked door 1 persoon

 7. Zo herkenbaar. Ik dacht bij de eerste regels van je blog: oh ja dat had ik bij de 7 zussen😆
  Iedereen was er zo lyrisch over. Uiteindelijk toch een keer begonnen. Maar wanneer er na 200.blz. lezen nog niets bijzonders is gebeurd……..pfff dan heb ik het wel gehad😛

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.