Lekker efficiënt!

Mijn telefoon heeft het afgelopen jaar overuren gedraaid. Op allerlei momenten zat ik doelloos door social media te scrollen. Ik had in eerste instantie niet eens door dat die telefoon overuren draaide. Totdat ik ineens niet meer doelloos zat te scrollen, maar die telefoon doelloos op tafel lag. Ik ben namelijk de afgelopen maanden een stuk efficiënter geworden, met dank aan medicatie.

Opstarttijd

Eerlijk gezegd vond ik mezelf altijd al redelijk efficiënt. Ik werk met een planner en ik streep altijd eerst af wat ik moet doen en begin pas daarna aan de leuke dingen als blogs tikken, kleuren, enz. Ik had echter ook wel door dat ik lang deed over bepaalde taken. Ik wist wel waarom hoor. Dat kwam omdat ik veel opstarttijd nodig had. Mijn huis schoonmaken vind ik bijvoorbeeld een grote, nare klus. Dat overzie ik dan niet goed en dan kost het me gerust net zoveel tijd om eraan te beginnen als om de taak uit te voeren. Dan zit ik maar te bedenken dat ik echt moet gaan beginnen, maar doe ik niets. Of nou, ik doe wel iets: doelloos scrollen.

Dat zeg ik verkeerd. Ik zat maar te bedenken en ik deed wel iets. Het gaat nu namelijk anders.

Dat gaat snel!

De eerste keer dat ik merkte dat er iets veranderd was, was tijdens een poetsmoment. Ik besloot op een avond nog snel even mijn huis te poetsen, zodat ik de volgende dag vrij zou hebben. Die klus kostte me altijd ongeveer een uur of iets langer. Dan was ook het hele huis gedaan: natte doek overal overheen, stofzuiger door de tent en waar nodig een dweil over de vloer. Ik vond dat best snel.

Die avond deed ik het in drie kwartier. Ik keek op de klok en vroeg me verbaasd af of ik misschien een ruimte vergeten was. Had ik de slaapkamer wel gedaan? Of was ik misschien gaan dweilen zonder eerst te stofzuigen? Hm, nee, ik had echt alles gedaan. Ik had zélfs nog even wat dingen opgeruimd in de gang die al een poosje in de weg stonden. Oké, cool, ik was blijkbaar snel.

Een week later merkte ik het weer: in vijftig minuten was mijn huis schoon. Hoe kon dat toch? Waarom ging het ineens veel sneller?

Lekker efficiënt!

Ook andere dingen gingen sneller en efficiënter. Als ik drie blogs achter elkaar tikte, tikte ik gewoon die drie blogs. Geen rondjes op social media tussendoor en geen andere dingen die ineens heel dringend gedaan moesten worden. Gewoon gaan zitten, blogs tikken, inplannen en klaar.

Pas toen besefte ik hoe het eerder ging. Ik zat soms een kwartier voor me uit te staren en te bedenken dat ik moest beginnen. Of ik verdeed mijn tijd met scrollen, om een taak die ik niet kon overzien uit te stellen. Tijdens het poetsen van mijn huis kon ik soms ook ineens tussendoor weer op mijn telefoon zitten. Niet omdat er berichtjes waren hoor, maar gewoon omdat ik niet wist hoe verder.

Schermtijd verminderd

Mijn telefoon houdt mijn schermtijd bij. Die was beschamend hoog, maar toch vond ik het niet beschamend, want ik kon op sommige dagen gewoon niets anders dan een beetje scrollen. En die dagen zijn er nog steeds, maar het zijn er wel veel minder. Mijn telefoon laat me zien dat mijn schermtijd gehalveerd is en vaak zelfs nog wel meer verminderd dan dat. Ik weet wel hoe dat komt: ik heb die schermtijd niet nodig om taken uit te stellen. Ik kan taken beter overzien, dus ik voer ze gewoon uit.

Schakeltijd

Ik weet dat deze efficiëntie uit een pilletje komt. Uit welk pilletje weet ik niet precies. Is het het pilletje van de psychiater of komt het door de ophoging van mijn antidepressiva? Ik weet het niet. Ik ben wél heel blij dat ik nu dingen aanpak. Toen ik het er met mijn huisarts over had, zei hij iets over schakeltijd. Zo had ik het nog niet bekeken, maar het is algemeen bekend dat autisten moeite hebben met schakelen. Dat heb ik ook, want ik moet bij elke taak weer even nadenken wie, wat, waar, hoe, enz. Maar ik ben wel heel blij dat wat chemicaliën schakelen voor mij makkelijker hebben gemaakt. Het geeft letterlijk ruimte. In mijn agenda en in mijn hoofd.

Het klinkt gek, maar het was blijkbaar dusdanig erg met mijn uitstelgedrag dat daar een groot deel van mijn tijd in ging zitten. Nu heb ik namelijk vaak tijd ‘over’ overdag, waar ik eerder vaak tot zes uur bezig was met de moetjes. De tijd die ‘over’ is, gebruik ik voor hobby’s en ontspanning en dát had/heb ik nodig.

11 gedachten over “Lekker efficiënt!

 1. Fijn dat je nu resultaat ziet en tijd erbij krijgt. Dat probleem met schakelen of opstarten herken ik wel. Maar ik probeer nu beter te plannen, zodat ik werkelijk 1 taal per keer doe, en het kan overzien. Dat helpt ook. Maar sociale media zijn en blijven een gevaarlijke afleiding. (anders had ik deze reactie ook niet geschreven) Succes!

  Like

  1. Eén taak per keer werkt ook zeker weten heel erg. Ik ben ook geneigd om als ik dan met iets bezig ben ergens anders een andere taak te zien en dan even snel… Maar eigenlijk doe je dan uiteindelijk even snel heel weinig.

   Like

 2. Wat fijn! En wat cool eigenlijk dat je dit zo ontdekte bij jezelf, dat je inefficiënt was en waardoor dat kwam, en dat je nu zo veel efficiënter bent. (Nou moet ik wel toegeven dat ik nu blogs zit te lezen terwijl ik eigenlijk een taak moet doen waar ik wat tegenop zie… dus gelijk even een goede neus op de feiten drukker. 😉

  Geliked door 1 persoon

 3. Goed nieuws! En lekker toch, extra tijd voor de leuke dingen 😉
  Ik ben de laatste tijd juist wat meer andersom aan het gaan. Meer afleiding, meer moeite aan dingen te starten. Ik wijt het aan ECHT ZO HARD vakantie nodig hebben. Normaal stoom ik maar door en I need a break.
  Ik ga je blogbericht als inspiratie gebruiken en ze de volgende keer mijn telefoon op stil. Minder piepjes = minder afleiding. Of misschien moet dat ding maar gewoon weer lekker de kast in als ik bezig ben, buiten handbereik 🙂

  Like

  1. Toe zijn aan vakantie kan ook zeker een reden zijn dat je wat minder efficiënt bent. Mijn telefoon piept overigens nooit. Die maakt alleen geluid als ik gebeld word, al jaren. Heerlijk!

   Geliked door 1 persoon

   1. Ik lijd aan FOMO. Bovendien ben ik als de dood dat een coachee me probeert te bereiken en ik het mis omdat mijn geluid uit staat, haha. Maar goed, de conclusie is dat ik steeds meer met mijn telefoon doe en dat eigenlijk onzinnige dingen zijn die best wat vaker kunnen wachten.

    Geliked door 1 persoon

 4. Ik kan erg goed niks doen. En dat vind ik prima. Ik wil overigens niet weten wat mijn schermtijd is, haha!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.