Bang voor de herfst

Ja, het is pas juli, ik weet het. Maar augustus nadert met rasse schreden en na augustus komt september en daarmee de herfst. En heel eerlijk? Ik ben eigenlijk al sinds juni een klein beetje bang voor de naderende herfst en winter. Niet alleen omdat ik gewoon niet houd van de herfst, maar vooral om andere redenen.

De dagen worden weer korter…

In juni, tijdens de gevoelsmatig eindeloze dagen, kwam het besef bij mij ineens binnen: als de zomer begint, worden de dagen weer korter. Ongeveer tegelijk met dat besef zat ik door mijn fotoalbum van dit jaar te bladeren. Ik begon bij mei, want daar was ik mee bezig. Vervolgens terug naar april, genietend van allerlei bloemenfoto’s en blauwe luchten. Maar eenmaal bij februari aanbeland, kwam het besef: zo donker en grijs… Daar gaan we weer naartoe.

Toen ik dat besef eenmaal had, keek ik nog eens om me heen in huis. Zoveel heerlijk, natuurlijk licht in huis. Alles lekker licht. Totdat het een dag regende. Ik realiseerde me dat het in de herfst en de winter altijd zo donker is in huis. En ja, natuurlijk kan het licht aan, maar dat is toch anders dan het natuurlijke licht van de zon in huis.

De winterdip

Afgelopen winter was niet leuk. Ik had het in eerste instantie niet eens door, want de vorig winter was voor mijn gevoel erger. Maar aan het eind van de winter ging het toch weer mis. Op dat moment ging mijn medicatie omhoog en ging het beter. Maar ik vroeg me af: ging het beter vanwege de medicatie of omdat de zon ging schijnen? Of was het misschien een combinatie van die twee?

Ik weet van mezelf dat ik een hekel heb aan de herfst en de winter, maar ik heb dat nooit heel serieus genomen. Maar nu beginnen de naderende herfst en winter me dus bang te maken. Wat als ik het wél serieus moet nemen en ik ‘gewoon’ een serieuze winterdepressie heb? Ik moet er niet aan denken om weer een aantal van die loodzware maanden tegemoet te gaan.

Eerst de zomer nog

Ik weet dat ik op de zaken vooruitloop. Natuurlijk is het nog zomer en nog (lang) geen herfst. Maar het feit dat ik zo bang ben voor de naderende herfst laat denk ik wel zien hoe naar de afgelopen twee jaar de donkere seizoenen waren.

Toch probeer ik die gedachten maar opzij te zetten en te genieten van de zomer die er nu nog is. Ik neem elke lichte dag en elke zonnestraal gulzig in me op. Ik geniet van de bloeiende bermen (als die niet gemaaid zijn…) en de warme wandelingen en fietstochtjes. Ik geniet van de lange dagen, waarop de gordijnen ’s avonds eigenlijk niet dicht hoeven. Wat er daarna komt? Ik hoop, met dank aan mijn opgehoogde medicatie, een winter waarin ik alleen maar ‘gewoon baal’, zonder winterdepressie. Maar heel diep in mijn hart vrees ik het ergste…

32 gedachten over “Bang voor de herfst

 1. En zo’n lamp, zou dat niet enorm schelen? Om die alvast aan te schaffen?

  Like

  1. Geen idee. Zo’n lamp is nogal een investering en ik twijfel altijd aan de werking ervan, maar hoor er ook wel goede verhalen over. Toch iets om over na te denken.

   Like

   1. Er zijn ggz-instellingen waar ze van die lampen hebben, dan krijg je dus daglichttherapie… Misschien kun je daar eens naar zoeken?

    Like

 2. Ik herken het gevoel! Voor mij zat de sleutel onder andere in het slikken van vitamine d in de herfst- en wintermaanden. Van een beetje tekort ging ik mij oprecht weer voelen zoals toen ik depressief was.

  Like

  1. Vitamine D slik ik het hele jaar, op doktersrecept. Een tekort kan je inderdaad behoorlijk nare gevoelens opleveren, is mijn ervaring.

   Like

 3. Ik snap je helemaal. Heb er zelf al jaren last van en hoewel het niet alles oplost heb ik veel baat bij een daglichtlamp. Ik heb er eentje van Beurer maar er zijn er veel meer. Echt consequent elke dag (ik doe het zelf vanaf begin september) die lamp een half uurtje gebruiken en je hoeft er niet recht in de kijken om er voordeel van te hebben maar je kunt er ook bij lezen of knutselen. Ik merk zelf zeker verschil in de jaren dat ik de lamp niet gebruikte. Afgelopen jaar was er veel stress en had ik het heel erg druk met mantelzorg zodat er van die lamp weinig terecht kwam maar ik heb dat zeker gemerkt. Ik wens je veel wijsheid en voor nu een fijne dag en week.

  Like

  1. Die lamp komt toch wel vaak terug in de reacties. Ik heb nooit geweten dat dat echt zoveel verschil maakt, maar het klinkt als iets dat toch wel het onderzoeken waard is.

   Like

 4. Ik wil best de deal sluiten dat het zonnig-maar-koud is hoor! Graag zelfs, want helder weer en veel kou vergroot de kans op een Elfstedentocht (en mijn vader wil heel graag een Elfstedentocht, dus ik wil een Elfstedentocht voor hem). Dan heb jij veel licht en ik de Elfstedentocht voor mijn vader. Deal?

  Like

  1. Ik heb een enorme hekel aan kou, maar het licht is inderdaad wel een groot voordeel, dus eh, deal dan maar? O help, wat zeg ik nu?!

   Like

 5. Ik werk bij de ggz en bij ons kunnen clienten een daglichtlamp gebruiken.
  Ik weet ook dat ze te huur zijn bij thuiszorgorganisaties. Misschien een tip om eens te proberen of het werkt voor je?

  Like

 6. ik kan me voorstellen dat je er nu al tegenop ziet, ik zat net ook de reacties even te bekijken, die laatste zou ik toch eens uitproberen. misschien ben je lid van een thuiszorg-winkel?
  daar heb ik wel goede ervaringen mee, toen ik voor mijn ouders dingen moest regelen.

  Like

  1. Volgens mij kan ik via mijn verzekering wat dingen met een thuiszorg-winkel regelen. En ik ga het bij de ggz ook eens navragen. Volgens mij kan het daar namelijk ook.

   Like

 7. Ach wat rot dat je er al zo tegenop ziet. Ik snap het wel hoor. Ik hou ook echt niet van de winter. Herfst gaat nog net. Maar de winter, die wil ik graag overslaan. Hopelijk vind je iets wat goed voor je werkt.

  Geliked door 1 persoon

 8. De herst heeft ook mooie kanten, de bladeren in herfstkleuren etc. De winter hier is ook mooi en redelijke licht. Maar dat helpt jou niet. Toch moet je je op het positieve concentreren. Ik geloof toch dat je je lichtplan voor je huis eens goed moet bekijken. Wat indirecte verlichting hier of daar. Overal wit-lichte (en geen warm-wit) lampen in en niet te donkele gordijnen etc. Ik houd ook niet van donkere hoeken in huis. En een daglicht lamp kan natuurlijk een voordeel brengen. Ikzelf heb zo’n soort lamp, goedkope hoor, om te knutselen en te borduren.Heerlijk. En misschien valt deze winter gewoon mee.

  Like

  1. Dat lichtplan is voor mij inderdaad heel belangrijk. Ik heb vaak ‘spotjes’ aan staan. Niet ‘gezellig licht’, maar gewoon keihard licht. Ik heb volgens mij wel warm-wit en gewoon wit zou zeker nog een goede optie kunnen zijn. En ja, laten we hopen dat deze winter meevalt!

   Like

 9. Een heel aantal jaar geleden ben ik vitamine D 25 mg per dag gaan slikken. Samen met multivitamine die ik ook gebruik zit ik daardoor op rond de 30 mg per dag. Naast dat m’n weerstand wat verbeterde merkte ik na 2 winters dat de scherpste randjes van de winter af waren.(had na 1 winter niet door dat t daar aan lag) k houd van de herfst met haar prachtige kleuren, ik houd van december met de feestdagen, de knusheid, de sfeer. Maar elk jaar rond februari was het leven zo zwaar en vermoeiend…. Dat is nu een stuk beter te doen.

  Like

  1. De kleuren van de herfst vind ik (gelukkig!) ook prachtig, maar het probleem zit voor mij echt in het missen van licht. Vitamine D slik ik al jaren het hele jaar door op doktersrecept. Dat zou dus bij mij niet (meer) het probleem kunnen zijn.

   Like

   1. Vitamine D is belangrijk, maar door de dokter wordt vaak veel lagere dosis voorgeschreven als in de alternatieve geneeskunde als noodzakelijk wordt gezien. Ik neem in de zomer 2000 IE en in de winter 4000 IE. Weet niet hoeveel het in mg is. Maar de artsen hier vinden 600 IE per dag genoeg. En verder is het belangrijk om Vitamine D met vet of olie in te nemen, anders wordt het niet in het lichaam opgenomen. Dus als je gewone tabletten slikt, dan iets vettiges erbij. Bij mij heeft die hogere vitamine D extreem geholpen, vooral voor het immumsysteem. Succes!

    Geliked door 1 persoon

 10. Wat een goed geschreven stuk en ik snap je helemaal!
  Ik heb alleen precies het tegenovergestelde. Ik haat zomers en betrap me na de zonnewende al op de gedachte “dat de dag langer wordt en het alweer richting zomer gaat”. Dit is dan zo rond 29 december, idioot toch! Ik weet ook wel dat ik op de zaken vooruitloop en het nog vijf maanden duurt voordat het juni is. Maar de paniek is echt en ik moet moeite doen om hier mee om te gaan. Dit overvalt me regelmatig in het 1e kwartaal van het jaar. Het is heel lastig om dit aan mensen uit te leggen die dit gevoel niet kennen. Ook ik probeer het opzij te zetten en leuke dingen te doen en hoop maar dat er een korte koele zomer komt.

  ik heb je stuk opgeslagen omdat je zo goed uitlegt wat je voelt, en het maakt niet uit dat je het over de zomer hebt.

  Geniet de komende maanden en heel veel sterkte deze winter!

  Like

  1. Het maakt denk ik inderdaad qua gevoelens niet uit of het om de winter of de zomer gaat. Het gevoel zal ongeveer hetzelfde zijn. Ik herken dat je al heel snel die gevoelens kunt krijgen. Ik merk het nu ook al, dat ik ’s avonds ‘baal’ dat het eerder donker wordt. Jij sterkte deze zomer en we gaan alweer richting de winter.

   Like

 11. Ik ben geen psych en ik wil zeker je gevoelens niet bagatelliseren. Ik herken je gevoelens namelijk deels (al heb ik nooit echt een winterdepressie gehad). Eerder schreef ik een stuk over hoe mijn kijk op de winter de zaak behoorlijk had veranderd. Dat heeft mij veel goed gedaan en ik lees die blog zelf ook regelmatig terug. Ik zoek m even op…

  Geliked door 1 persoon

   1. Mooi artikel. Ik probeer ook wel echt ‘anders’ te leven in de winter dan in de zomer, maar ik mis ondanks dat toch wel echt het licht.

    Like

 12. Heel vervelend voor je, zeker om daar nu al mee bezig te zijn. Zelf heb ik vrij veel ervaring met de winterdip, en heb waarschijnlijk ook wel eens een lichte winterdepressie gehad. Dus ik begrijp de angst. Misschien is het goed om die met je hulpverleners te bespreken? Dan kun je misschien nu al een plan van aanpak maken, zodat het niet meer zo ver hoeft te komen als afgelopen winter.
  Zelf merk ik dat het mij goed doet om te merken dat ik wat invloed heb op het verloop van de winterdip. Ik heb er wat over geschreven, wel vanuit het perspectief van iemand met ADD. Maar wie weet heb je er iets aan: https://mijmerdingen.blogspot.com/2021/12/winterdip.html?m=1
  In ieder geval wens ik je veel sterkte en licht toe!

  Like

  1. Blog gelezen. Ik herken zeker een aantal dingen. Vooral naar buiten gaan is voor mij dan ook heel belangrijk en tegelijkertijd voelt dat als totaal zinloos, want ja, het is toch grijs. Toch elke dag braaf naar buiten. En aftellen, net als jij;).

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.