Boekenpraat: De boekenstapel die mij weer aan het lezen moet krijgen

2022 is tot nu toe qua lezen volgens mij één van de slechtste jaren ooit. Het begon met een leesdip, die vervolgens in mei heel even eindigde. Inmiddels is de leesdip terug, dus die duurt al bijna het hele jaar. Nu heb ik maar boekenmedicijnen en leesvoorschriften in huis gehaald. Wie weet gaat dat helpen…

De eindeloze leesdip

Deze leesdip voelt eindeloos. In mei had ik ineens een paar weken de leesflow helemaal te pakken, maar al snel verdween die ook weer. De oorzaak zit geloof ik in mijn hoofd. Daar is onrust en dat zorgt er bij mij altijd voor dat ik niet kan lezen. Bovendien heb ik weer last van heel extreme vermoeidheid. Dat zorgt ervoor dat ik meestal in slaap val zodra ik een bladzijde heb gelezen. Dat ligt over het algemeen niet aan het boek of de auteur, maar echt aan mij. Je snapt dat lezen zo wel erg ingewikkeld wordt.

In de maand juni las ik maar drie boeken. Normaal zijn dat er zeven of acht. Oeps, een serieuze leesdip die weer terug is van maar heel even weggeweest. En ik mis het zó, om uren achter elkaar te lezen en tig boeken te verslinden.

Lezen waar ik nu zin in heb

Op het moment dat ik me realiseerde dat ik weer heel weinig las, stonden er maar heel weinig boeken gereserveerd bij de bieb. Dat zorgde er ook voor dat er ruimte was om boeken te lenen waar ik op dat moment zin in had. Een gereserveerd boek is toch meestal een boek waar ik al maanden op wacht en dan ben ik er soms even niet zo voor in de stemming als op het moment dat ik het boek reserveerde.

Nu weet ik van mezelf dat ik bij een leesdip ‘makkelijk leesvoer’ moet hebben. Geen ingewikkelde verhaallijnen, maar gewoon een boek dat in alles duidelijk is en waar ik weinig bij na hoef te denken.

De stapel die mij weer aan het lezen moet krijgen

Ik besloot bij de bieb vier boeken te reserveren die direct beschikbaar waren. Deze vier boeken moeten me weer aan het lezen krijgen:
1. Wedden dat ik blijf – Marijke Vos. Ik heb nooit eerder iets van Marijke Vos gelezen, maar op Instagram worden haar boeken aangeprezen door Lisette Jonkman. Aangezien ik de boeken van Lisette graag lees, wil ik dit ook een kans geven. Het boek is feelgood. Niet mijn favoriete genre, maar perfect om tijdens een leesdip aan het lezen te gaan.
2. De moord op Windsor Castle – S.J. Bennet. Dit boek stond al langer op mijn leeslijst, maar toen ik bij BookSomeTea de recensie van het tweede deel in deze serie las, besloot ik: dit is het moment. Een detective die totaal onrealistisch is, met The Queen als speurneus, maar juist dat maakt dat ik het boek zo graag wil lezen. Ik houd van detectives én van koningshuizen. Bovendien prijst BookSomeTea het boek aan als makkelijk leesvoer en dát is wat ik zoek.
3. Onze dominee is detective – Marijke Gehrels. Ook een ‘makkelijke’ detective, waar ik al een paar fijne recensies van las. Niet ingewikkeld, maar gewoon leuk. Andere prettige bijkomstigheid: niet te dik. Dat helpt ook bij een leesdip.
4. Koorden van liefde – Marianne Grandia. Dit boek ligt expres onderop. Dit boek is namelijk nogal dik en ik wil eerst wat dunnere boeken lezen. Ik heb dit boek op de stapel liggen omdat het eerste deel in de serie (Onder Zijn vleugels) makkelijk las. Dan durf ik een tweede deel ook wel aan.

Vakantie!

Wat hoop ik ook een beetje gaat helpen om uit de eindeloze leesdip te komen, is dat ik vakantie probeer te houden. Ik heb wel elke week een afspraak met één of meer hulpverleners, maar wel minder dan in andere weken. Ik probeer dus toch een beetje vakantie te houden en vakantie helpt bij mij vaak om meer te gaan lezen.

Ik hoop dus echt dat de combinatie van vakantie en deze boekenstapel gaat zorgen voor een heerlijke leesflow en genieten van woorden van anderen. Veel beter dan mijn eigen altijd maar voortrazende gedachten.

10 gedachten over “Boekenpraat: De boekenstapel die mij weer aan het lezen moet krijgen

 1. Die dominee, lijkt me wel leuk, die zet ik op mijn lijstje.
  Zelf heb ik alle drie de delen van Marianne Grandia en ondanks dat ik ze heel mooi vind, is het verstandig van je om ze onderop te hoeden. 😉
  Wedden dat ik blijf heb ik pas in handen gehad, maar toch nog in de bieb gelaten…
  Wedden dat ik hem de volgende keer meeneem?

  Like

 2. Die dominee onthou ik voor mijn moeder! Trouwens ook heel goed bij een leesdip: jeugdboeken. Misschien is dat nog een poging waard?

  Like

  1. Denk dat ze dat zeker kan waarderen. Over slapende gemeenteleden, dingen via het roddelcircuit moeten horen omdat mensen zelf niet bellen, enz. Ik denk voor elke dominee een beetje herkenbaar en met een dikke knipoog.

   Like

  2. O, jeugdboek is trouwens onderweg naar ‘mijn’ bieb, maar die was er dus nog niet toen ik deze stapel ophaalde.

   Like

 3. Het valt misschien niet op, maar ik zit ook in een leesdip… mijn vorige stapel boeken heb ik meer dan de helft teruggebracht naar de bib en andere boeken meegebracht. Ik hoop dat die mij van mijn dipje kunnen verlossen 😉

  Geliked door 1 persoon

 4. Het lijkt me een gezellige stapel! Ik herken wat je zegt over gereserveerde boeken. Als ze eindelijk beschikbaar zijn hebben ze als het ware een beetje hun momentum verloren, en heb je er niet altijd weer zin in. Veel succes met lezen.

  Geliked door 1 persoon

 5. Leuk stapeltje om je weer uit je leesdip te halen. Ik zag dat je de eerste in ieder geval al uit hebt, dus kan ik concluderen dat het helpt? 😉
  Die van die dominee lijkt mij ook leuk en staat geloof ik al op mijn lijstje (was ‘m al eens tegen gekomen).

  Like

  1. Nou, nee, het werkt helaas nog niet echt. Ben nu aan een jeugdboek begonnen. Wie weet is dat de oplossing.

   Like

Reacties zijn gesloten.