Boekenpraat: Papieren paradijs (Marlies Medema)

Het verhaal

Nederland/Suriname, 1845. Anna Pannekoek trouwt met Arend van den Brandhof, een dominee met ambities. Nadat ze een aantal jaar in Nederlandse pastorieën hebben gewoond, wil Arend het roer omgooien. Hij wil een plantage beginnen in Suriname en die plantage dan als dominee leiden. Voor het werk wil hij arme boeren en andere werknemers uit Nederland mee laten emigreren.

Anna is in eerste instantie fel tegen de oversteek naar Suriname. Ze zal haar familie nooit meer zien en bovendien vraagt ze zich af of zij, met haar broze gezondheid, de reis zal overleven. Daar komt nog bij dat Anna een enorme angst heeft voor water. Hoe kan ze dan ooit over water naar de andere kant van de wereld reizen?

Als Anna in 1845 aankomt in Suriname, blijkt haar nieuwe land niet het beloofde paradijs te zijn, maar een ondoordringbare jungle. Anne moet er zien te overleven en een leven proberen op te bouwen voor zichzelf en haar gezin. Maar hoe?

Mijn mening

Waargebeurd verhaal
Marlies Medema deed voor ‘Papieren paradijs’ veel onderzoek en baseerde haar verhaal waar het kon op historische feiten. Dat maakt ‘Papieren paradijs’ tot een zeer indrukwekkende roman. De strijd van Anna, die in eerste instantie niet naar Suriname wil en bij aankomst geen paradijs, maar een jungle aantreft, is heel invoelbaar beschreven.
Medema gaat niet voorbij aan alle gevoelens van angst en boosheid, ondanks de dienende rol die Anna als predikantsvrouw had.
Na het verhaal beschrijft Medema hoe het de personages is vergaan in de periode die deze roman niet beschrijft. Daarnaast zijn foto’s opgenomen. Al met al is ‘Papieren paradijs’ een realistisch boek, dat een inkijkje geeft in het leven van Anna.

Heftig verhaal
‘Papieren paradijs’ is geen en-ze-leefden-nog-lang-en-gelukkig boek. Medema schrijft met veel respect voor de personages en de omstandigheden, maar schuwt de wreedheid van de waarheid niet. In 1845 werkten in Suriname nog slaven op de plantages en ook het leven van Anna ging niet over rozen. Daarnaast brak, kort na aankomst, een epidemie uit op de plantage. Deze epidemie kostte veel mensen het leven. Medema beschrijft dat alles op zo’n manier dat het nooit een opsomming van feiten wordt, maar dat het verhaal echt een roman blijft. Al deze dingen maken het verhaal echter op sommige punten heftig en indrukwekkend. ‘Papieren paradijs’ is een boek dat soms onder je huid kruipt en dat je niet gezellig ‘even’ leest.

Conclusie
In de roman ‘Papieren paradijs’ vertelt Marlies Medema het waargebeurde verhaal van predikantsvrouw Anna Pannekoek. Het verhaal speelt zich af in 1845 en de jaren voor en na die tijd als Anna met haar gezin emigreert naar Suriname. Haar man wil daar met Nederlandse boeren een plantage beginnen.
‘Papieren paradijs’ is een heftig boek dat soms onder je huid gaat zitten. Het is een indrukwekkend verhaal over tegenzin en tegenslag, maar ook over moed en doorzettingsvermogen. Medema laat op een respectvolle manier iets zien van het leven in 1845 en beschrijft de feiten in prachtige verhaalvorm. Geen boek om ‘even snel’ te lezen, maar een boek dat je aandacht vraagt én verdient.
⭐️⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over Papieren paradijs

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Papieren paradijs’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Papieren paradijs
Auteur:
Marlies Medema
Uitgeverij:
KokBoekencentrum
Genre:
Historische roman
Pagina’s:
397

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

6 gedachten over “Boekenpraat: Papieren paradijs (Marlies Medema)

  1. Jaaa…. Ik zit midden in dit boek. Ik vind het tot nu toe echt zalig (voorge)lezen. Toegegeven, ik moest er wel even inkomen. Maar na het eerste hoofdstuk zat ik er in en kan niet wachten om verder te gaan. Het is zo’n boek dat geen einde zou mogen hebben maar dat gewoon doorgaat en doorgaat…

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.