Boekenpraat: 500 appjes die ik niet wil lezen (Maren Stoffels)

Het verhaal

Esper wordt toegevoegd aan een nieuwe groepsapp. Er stromen misschien wel 500 berichten per dag binnen binnen in die app. Het is een app waar heel de klas in zit, maar het is geen gewone groepsapp. De app is speciaal opgericht om Esper met z’n allen te pesten. Allerlei foto’s en pesterijen worden gedeeld via de app.

Esper is radeloos, maar weet niet wat hij moet doen. De meester weet van niets, want alles gebeurt stiekem. Esper durft zijn ouders ook niets te vertellen, want wat als ze naar de meester gaan? Straks wordt alles dan alleen maar erger. En ondertussen stromen de appjes maar binnen. Appjes die Esper eigenlijk niet wil lezen, maar hij doet het toch…

Mijn mening

De impact van cyberpesten
Maren Stoffels wilde met ‘500 appjes die ik niet wil lezen’ een boek schrijven over (de impact van) cyberpesten. Dat is prima gelukt. Ik heb dit boek in één keer achter elkaar helemaal gelezen. Vanaf de eerste pagina is de impact van cyberpesten voelbaar, als er honderden berichten op de telefoon van Esper binnen komen stromen.
In het vervolg van het verhaal laat Stoffels zien dat cyberpesten zo stiekem gaat dat ouders en leerkrachten er echt niets van merken en wordt steeds meer de impact op het slachtoffer duidelijk. Ook is er aandacht voor de schaamte van Esper, in dit geval het slachtoffer.

Beklemming tijdens het lezen
Al bij het lezen van het allereerste hoofdstuk kolkten er allerlei emoties door me heen. In eerste instantie was ik woedend. Dat wat er gebeurt in de app en in de klas is te gruwelijk voor woorden, maar helaas wel werkelijkheid voor sommige kinderen.
Tijdens het lezen van het boek viel me op dat ik een soort beklemmend gevoel had. Ik voelde me bijna zelf slachtoffer van de pesterijen. Maren Stoffels heeft de gevoelens en de angsten zo weergegeven dat je je heel goed kunt inleven.
Ik eindigde uiteindelijk bij de laatste pagina in tranen en ik slik wel vaker iets weg bij een boek, maar dit boek maakte me écht aan het huilen en dat gebeurt zelden of nooit. Het is meesterlijk goed geschreven.

Conclusie
‘500 appjes die ik niet wil lezen’ is een kinderboek van Maren Stoffels en gaat over (de impact van) cyberpesten. In dit boek is Esper slachtoffer van de rest van de klas. Hij wordt gepest op school, maar vooral online, via een speciaal daarvoor aangemaakte groepsapp.
Maren Stoffels geeft op een indrukwekkende manier de gevolgen van cyberpesten weer en heeft alles zo weergegeven dat ik als lezer een beklemmend gevoel kreeg. Ik ging van woede naar enorm verdriet. Het boek is meesterlijk goed geschreven. Ik wil iedereen die kinderen heeft en/of met kinderen werkt aanraden dit boek te lezen.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over 500 appjes die ik niet wil lezen

Dit boek ook lezen?
Koop dit boek bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: 500 appjes die ik niet wil lezen
Auteur:
Maren Stoffels
Uitgeverij:
Leopold
Genre:
Kinderboek (9-12 jaar)
Pagina’s:
103

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

9 gedachten over “Boekenpraat: 500 appjes die ik niet wil lezen (Maren Stoffels)

 1. Indrukwekkend. Goed dat er over wordt geschreven. Helaas blijft pesten altijd bestaan, de vorm verandert met de omstandigheden, maar de kern blijft. Dat kun je vermoedelijk alleen oplossen als je als volwassenen of leerpersoon heel allert blijft, en als elk kind ook een goed en zeker ouderhuis heeft. Want waar leren de pesters het? Precies… En waarom worden sommige gepest? En ook de maatschappij moet respektvol met de mensen omgaan.

  Like

  1. Het blijft zo’n lastig iets, vind ik. Als leerkracht probeerde ik er altijd heel erg op te letten, maar voorkomen kun je het niet en oplossen helaas ook niet altijd.

   Like

 2. Ik krijg opeens een idee voor een mooie serie voor op jouw blog: boeken die leerkrachten zouden moeten lezen. Daar past deze alvast in!

  Like

 3. Klinkt als een goed boek! Ik weet nog dat ik als kind boeken van Maren Stoffels las op vakanties en dat zij best vaak belangrijke onderwerpen aankaartte in haar boek. Leuk om te lezen dat ze dat nog steeds dket.

  Like

Reacties zijn gesloten.