Boekenpraat: De kracht van rust (Mirjam van der Vegt)

Het verhaal

Mirjam van der Vegt is stiltetrainer en geeft in ‘De kracht van rust’ een aantal lessen over leven in stilte en rust. De ondertitel van het boek luidt: 8 tegendraadse lessen over werk en het goede leven.

In dit boek deelt Mirjam van der Vegt acht lessen die kunnen helpen om het gehaaste leven wat minder serieus te nemen en om meer rust in je leven te creëren. Van streven naar leven. De acht lessen die Mirjam van der Vegt uitwerkt, zijn:
1. Pauzes verdienen zichzelf terug.
2. Beoordeel de dag naar wat je zaait, in plaats van oogst.
3. Wees onbereikbaar om beschikbaar te zijn.
4. Schenk de wereld je waardigheid.
5. Alles wat vandaag op je pad komt, is genoeg.
6. Van keuzevrijheid naar gehoorzame vrijheid.
7. Kies voor nederige gewoontevorming.
8. Durf onaf te zijn.

In afzonderlijke hoofdstukken legt Van der Vegt de lessen verder uit, vaak ondersteund door voorbeelden van andere mensen of door voorbeelden uit haar eigen leven.

Mijn mening

Boek vol herkenning over mijn burn-out
De lessen die Mirjam van der Vegt in dit boek deelt, leerde zij voor een groot deel in de periode dat zij burn-out was. Veel lessen zijn dan ook voor mij zeer herkenbaar en ik herken ook een aantal dingen waar Van der Vegt tegenaan is gelopen en blijft lopen.
Die herkenning zorgt er ook voor dat de lessen voor mij niet verrassend zijn, maar ik vond ze wel fijn om te lezen. Het boekje bevestigde als het ware wat ik de afgelopen jaren zelf door schade en schande heb geleerd.
Wat voor mij wel een puntje van frustratie was in dit boek, is hoe sommige dingen letterlijk kwamen ‘aangewaaid’ bij Van der Vegt. Spontane telefoontjes van mensen die haar iets aanbieden waar ze net behoefte aan had, enz. Zij ziet dat als een gift van God en dat is mooi en ik weet dat God zo kan werken, maar tegelijkertijd gebeurt dit bij een heleboel mensen ook niet en dat heeft volgens mij dan niets te maken met dat die mensen minder vertrouwen of iets dergelijks. Dat zegt Van der Vegt overigens ook nergens, maar al die dingen die haar komen ‘aanwaaien’ zorgden bijna voor een soort irritatie.

Wat is rust?
“Rusten betekent niet dat je ‘uit’ staat, maar dat je een ander gedeelte van jezelf aan bod laat komen,” schrijft Van der Vegt. Met die interessante gedachte ben ik het boek gaan lezen. Wat vooral opvalt, is dat Van der Vegt rust niet iets laat zijn van op de bank zitten en voor je uit staren (wat het soms ook is/kan zijn), maar dat ze een wandeling ook omschrijft als rust. Voor iedereen is rust iets anders, maar het is in ieder geval weg uit de sleur van werk en verantwoordelijkheden.

Voor wie is ‘De kracht van rust’ een aanrader?
Zoals ik al eerder schreef, waren de meeste lessen voor mij vanuit herkenning niet nieuw. Wel geeft Van der Vegt er andere woorden aan dan ik tot nu toe zelf had gedaan. Dat zorgde ervoor dat ik het boek toch met veel belangstelling heb gelezen. Het is zeer geschikt voor iedereen die in de haast van het leven op zoek is naar meer rust en balans. De lessen worden tegendraads genoemd in de ondertitel. Tegendraads vind ik ze niet, maar fijne reminders vind ik ze wel.

Conclusie
In ‘De kracht van rust’ geeft Mirjam van der Vegt acht lessen om het gehaaste leven wat meer los te laten en rust te nemen. De lessen worden in de ondertitel tegendraads genoemd, maar zijn wat mij betreft vooral reminders van wat we eigenlijk allemaal denk ik wel weten.
Op een fijne, makkelijke, open manier geeft Van der Vegt haar tips en vertelt ze over haar eigen burn-out. In die periode leerde zij de lessen die ze in ‘De kracht van rust’ met de lezers deelt.
Voor mensen die zelf te maken hebben (gehad) met een burn-out zal er veel herkenning zijn. Een makkelijk lezend boek, dat ik aanraad aan iedereen die op zoek is naar meer rust en balans.
⭐️⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over De kracht van rust

Dit boek ook lezen?
Koop ‘De kracht van rust’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: De kracht van rust
Auteur:
Mirjam van der Vegt
Uitgeverij:
Ten Have
Genre:
Christelijke non-fictie (levenskunst)
Pagina’s:
199

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

4 gedachten over “Boekenpraat: De kracht van rust (Mirjam van der Vegt)

  1. Ik mis wel even de link naar de blogpost over de oefening in rust die de bibliotheek je gaf gedurende de reservering 😉

    Like

Reacties zijn gesloten.