
Het verhaal
Op de achterkant van ‘De Hobbit’ staat:
In een hol onder de grond woonde een Hobbit…
Deze woorden schreef professor J.R.R. Tolkien in 1928 op een onbeschreven eindexamenblad van een van zijn studenten. Tolkien wist zelf niet wat hij ermee bedoelde en besloot daarom eens uit te zoeken wat Hobbits eigenlijk zijn. Hobbits bleken kleine lieden die houden van lekker eten en weinig avontuurlijk zijn aangelegd. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen.
Meneer Bilbo Balings is zo’n uitzondering, al weet hij het zelf nog niet. Op een dag komen er zomaar dertien dwergen, vergezeld door de beroemde tovenaar Gandalf, bij meneer Bilbo om een feestje te vieren in zijn hobbithol; een afscheidsfeestje welteverstaan. De volgende dag gaat de groep op reis om in het oude Moria een schat te zoeken. Tot zijn grote schrik stelt Gandalf voor dat Bilbo meegaat als het veertiende lid van de expeditie. Voor hij het weet, is hij op avontuur en komt hij in aanraking met Trollen, reusachtige wolven, spinnen, Aardmannen en niet te vergeten de oude draak Smaug. Zo wordt Bilbo de meest wereldwijze Hobbit ooit.
Mijn mening
Verhaal volgens een vast stramien
In ‘De Hobbit’ hebben de meeste hoofdstukken een vast stramien: er ontstaat onderweg een probleem – Hobbit Bilbo Balings blijkt de oplossing te hebben – probleem wordt opgelost – de reis wordt hervat. Waar de dwergen en de Hobbit naar onderweg zijn, bleef voor mij lang onduidelijk. Pas toen ze eenmaal op de plaats van bestemming waren (maar toen had ik al 200 pagina’s gelezen), werd me duidelijk dat ze onderweg waren naar een oude schat, die eigendom is van één van de dwergen.
Mooie woorden in een onmogelijk verhaal
Het verhaal in ‘De Hobbit’ was voor mij niet te volgen. Tolkien is, zoals ik al eerder schreef, een woordkunstenaar, maar het verhaal was voor mij onduidelijk. De leuke woordgrapjes zijn kunstig, maar verder gebruikt Tolkien vooral heel veel woorden om weinig te zeggen en wordt de kern van het verhaal niet duidelijk. Dit boek is niet mijn genre en na het lezen van dit boek weet ik dat science fiction mijn genre ook écht niet is en nooit zal worden. Het verhaal is onmogelijk: dwergen, trollen, aardmannen en hobbits zijn niet-bestaande wezens en ik houd niet van verhalen daarover. Het had geholpen als het verhaal wel echt een goed te volgen verhaal was geweest, maar zelfs dat was niet het geval. Al met al heb ik me door het hele boek heen geworsteld omdat het een afspraak was met mijn zusje, maar als het aan mij had gelegen, was ik er na de inleiding al mee gestopt. Ik vond het nóg meer tegenvallen dan ik had gevreesd.
Conclusie
In ‘De Hobbit’ van Tolkien gaan een aantal dwergen en de Hobbit op zoek naar een schat. Onderweg komen zij allerlei problemen tegen, die Hobbit Bilbo Balings weet op te lossen, waardoor hij zich geliefd maakt bij de dwergen.
Hoewel Tolkien een ware woordkunstenaar is, vond ik het verhaal moeilijk te volgen en werd mij pas bij aankomst op de plaats van bestemming duidelijk wat het doel van de reis was.
Een boek dat simpelweg mijn genre niet is en dat ik las vanwege een afspraak met mijn zusje. Een boek dat me ook (weer) duidelijk maakte: voor mij geen science fiction.
⭐️
Meer informatie over De Hobbit
Dit boek ook lezen?
Koop ‘De Hobbit’ bij bol.com.
Boekgegevens
Titel: De Hobbit
Auteur: J.R.R. Tolkien
Vertaling: Max Schuchart
Uitgeverij: Boekerij
Genre: Fantasy
Pagina’s: 253
Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.
Ik heb wel de films gezien, maar zou ook nooit aan het boek beginnen denk ik. In de film was ik wel onder de indruk van de mooie beelden (en de knappe mannen 😉) maar een boek is toch helemaal anders.
LikeLike
Ik heb de filmtrailer bekeken en die is toch echt wel heel anders dan het boek, in mijn beleving. Maar ik heb niet de behoefte om de hele film te kijken;). Maar je hebt gelijk: zéker knap gedaan.
LikeGeliked door 1 persoon
Knap, dat je het toch doorgeworsteld hebt.
Het is niet een boek dat ik wil lezen, niet mijn genre en als het dan ook nog is zoals jij het beschrijft begin ik er echt niet aan.
LikeGeliked door 1 persoon
Ja hallo hier de vertegenwoordiger van de genres waar jij niets mee hebt: De Hobbit is fantasy en geen science fiction. Het verschil: in fantasy zitten kabouters, trollen, reuzen en/of magie (oorspronkelijke verhalen zijn hier sprookjes, mythes en folklore, en er wordt ook vaak teruggegrepen op die verhalen of ernaar verwezen), in science fiction aliens, buitenaardse wezens en/of heel veel technologie. Fantasy speelt of (gedeeltelijk) in deze wereld of in een eigen wereld, science fiction speelt vaak in de toekomst of op een andere planeet. Het klopt dat het beide hetzelfde icoontje heeft in de bieb maar dat is dus idioot want het zijn twee totaal verschillende genres.
LikeLike
Kijk, weer wat geleerd. Ik heb me inderdaad gebaseerd op de sticker die de bibliotheek erop heeft geplakt, maar het is dus toch wel echt iets anders. Overigens denk ik dat beide genres het niet zijn voor mij;).
LikeLike
Dat zou best kunnen. Ik denk dat dystopische boeken nog de meeste kans maken
LikeLike
Dystopische boeken heb ik er al eens een paar van gelezen. Die vind ik meestal wel oké.
LikeLike