Boekenpraat: Filmtrailer ‘De Hobbit’

Na het lezen van ‘De Hobbit’ bleef er voor mij nog één vraag over. Ik had het boek nu namelijk wel gelezen, maar nadat mijn zusje me wat foto’s van de karakters had gestuurd, was ik toch wel erg nieuwsgierig naar meer beelden. Daarom ging ik op YouTube op zoek naar de filmtrailer en ik toetste mijn voorstellingsvermogen aan de beelden in die filmtrailer.

Wie is wie en wat is wat?

Na mijn eerste kennismaking met ‘De Hobbit’ had ik vooral moeite met de verschillende personages. Het ging over dwergen, trollen, aardmannen, hobbits en tovenaars en ik kon me eigenlijk bij geen van allen een voorstelling maken. Hoewel Tolkien veel woorden gebruikt om situaties en personages te omschrijven, bleef het voor mij allemaal heel vaag. Dat dwergen klein zijn, leek me logisch, maar is een hobbit groter of kleiner dan een dwerg?

Nadat ik dat soort vragen noemde in een blog, kreeg ik van mijn zusje wat foto’s doorgestuurd vanuit de film. Die maakten me niet veel wijzer. Sterker nog: die zadelden me alleen maar op met meer vragen…

Eigen fantasie en de filmmaker

Mijn eigen fantasie maakte niet echt beelden bij wat ik las en toch merkte ik dat de beelden die mijn zusje me stuurde voor verwarring zorgden. Uiteraard worden alle personages in de film gespeeld door mensen, maar juist dat bracht me in verwarring. Dwergen zijn in mijn beleving hooguit zo groot als mijn hand en nu ineens waren het mensen. Dat kon echt niet.

Ik besteedde dus niet te veel aandacht aan de beelden die ik had gezien en las verder. Aan het einde van het boek komen alle soorten wezens uit het boek samen: elfen, dwergen, hobbits, de tovenaar, aardmannen, enz. Op dat moment vond ik het allemaal niet meer te volgen, maar juist toen werd ik wel héél nieuwsgierig naar hoe iedereen er dan in de beleving van de filmmaker uit zou zien.

Filmtrailer van ‘De Hobbit’

Toen ik ‘De Hobbit’ uit had, was ik ook echt wel klaar met het boek en het genre, maar de vragen over hoe alles er eigenlijk uit zou moeten zien, lieten me niet los. Ik besloot daarom nog één keer tijd te stoppen in dit boek en bekeek de filmtrailer op YouTube.

En toen gebeurde het: ik snapte er nóg minder van dan ik al deed. Een hobbit is volgens de filmtrailer kleiner dan de dwergen en dwergen zijn maar iets kleiner dan mensen.
Wat de filmtrailer wél deed, vond ik dan weer knap: waar mij het verhaal tot op het laatst onduidelijk bleef, is dat verhaal in de filmtrailer in zo’n twee minuten gelijk duidelijk. Mocht je dus geen zin hebben om je door het boek te worstelen en wél willen weten waar het verhaal over gaat, raad ik je aan de filmtrailer te bekijken en het daar vooral bij te laten.

De leeschallenge is voorbij

Met die filmtrailer sloot ik mijn deel van de leeschallenge af. Ik zou een boek lezen dat mijn zusje leuk vindt. Dat heb ik gedaan. Nu is zij dus aan de beurt. Zij mag een boek lezen dat ik leuk vind en nu hoop ik maar (en dat meen ik oprecht!) dat het voor haar niet zo’n worsteling wordt als het voor mij is geweest.

Een gedachte over “Boekenpraat: Filmtrailer ‘De Hobbit’

Reacties zijn gesloten.