Koffie?!

Er zijn dagen dat ik snak naar koffie. Dat zijn van die dagen waarop ik het gevoel heb dat ik slaapwandelend door het leven ga en dat ik niets voor elkaar krijg door vermoeidheid. Waarom ik dan snak naar koffie? Omdat ze zeggen dat dat helpt. Ze zeggen het ja. Ik lust namelijk geen koffie, dus ik weet niet of het echt zo is, maar ik snak er dus soms wel naar.

Koffie!

Koffie schijnt een verslavende werking te hebben. Ik ken mensen die de dag niet ‘kunnen’ beginnen zonder koffie. Dat kan ik dus wel, om de simpele reden dat ik geen koffie lust. Of het heel gezond is als je niet zonder koffie kunt, weet ik niet, maar ik zou echt willen dat ik koffie lust.

Het lijkt me heerlijk om op dagen waarop ik mezelf maar net uit bed weet te slepen naar de keuken te lopen, koffie te zetten en me dan langzaam maar zeker te voelen opknappen van een bak koffie. Want zo werkt dat toch? Dat stel ik me dan in ieder geval zo voor en dat lijkt me fantastisch.

De kneuterigheid van koffie

Koffie heeft iets kneuterigs, vind ik. Kneuterig klinkt namelijk nóg gezelliger dan gezellig. Ik vind koffie ten eerste heel erg lekker ruiken en alleen al de geur van koffie geeft me een huiselijk gevoel. Ik zou liefst af en toe een kopje zetten om alleen al gewoon de geur in huis te hebben hangen.

Daarnaast vind ik het idee van samen een koffietje drinken gewoon zo kneuterig klinken. Ik zie voor me dat ik met iemand het terras op zou duiken, heerlijk aan de koffie en dan een goed gesprek. Ja, koffie is fijn. Of nou, dat zeggen ze.

Ik wil koffie leren drinken

Al jaren roep ik dat ik koffie wil leren drinken. Nu ik de laatste tijd weer meer last heb van vermoeidheid, wil ik die koffie niet alleen leren drinken vanwege de kneuterigheid, maar ook vanwege het effect van wakker worden.
Ik doe mijn best. Ik zette net voor ik deze blog ging schrijven nog een bak koffie, maar na één slok was ik wel weer klaar met mijn proeverijen. Ik vind dat koffie gewoon niet zo smaakt als het ruikt en dat is echt jammer en bij elke slok vind ik het weer een tegenvaller.

Op mijn werk ‘leerde’ ik latte macchiato drinken. Dat ruikt net zo heerlijk als koffie en was ook nog wel weg te krijgen. Ik heb het zelfs af en toe staan tappen als ik met een vermoeid hoofd voor de klas moest. Maar om te zeggen dat ik het lekker vond? Hm, nee. Wel beter dan koffie, maar niet écht lekker. Bovendien vraag ik me af of een sloot warme melk met een beetje koffie het effect heeft van wakker kunnen blijven.

Hoe dan ook: ik wil nog steeds koffie leren drinken. Qua reuk ga ik goed. Qua smaak vind ik het nog niets. Mocht je dus tips hebben voor iets in mijn Senseo wat wél te drinken is voor mensen die geen koffie lusten… Laat het vooral weten.

22 gedachten over “Koffie?!

 1. Als mede-autist snakte ik ook vaak naar koffie. Wat voor mij helpt is sowieso twee klontjes of twee scheppen suiker per kopje. Ik gebruik altijd van die senseo formaat kopjes. Hoeft dus niet per se merk te zijn. Wij hebben de koffiepads van de jumbo. Rn daar staat ook voorop hoe sterk de koffie is. Ik weet niet of andere merken dat ook hebben? Wij gebruiken in ieder geval de groene verpakking. Die is minder sterk dan bijv de rode. Ik hoop dat je er iets aan hebt!

  Like

  1. O, thanks voor de tip. Ik heb dus momenteel al zo’n groene zak in de kast liggen, maar ben er nog niet aan begonnen. Toch eens een kans geven.

   Like

 2. Je bent al een stap verder dan ik. Ik lust ook geen koffie, maar vind het ook niet lekker ruiken. Helaas dus geen koffietips van mij.
  Voor een snelle oppepper drink ik cola, maar gezond is dat niet.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik heb er ook lang over gedaan en lust nog steeds geen zwarte koffie. Maar cappuccino (met havermelk) vind ik inmiddels heerlijk! Misschien dat eens proberen? En nou ben ik geen koffiekenner, maar Senseo staat wel algemeen bekend als bocht. Als je het echt wilt leren drinken, kun je proberen voor een paar tientjes een percolator, melkopschuimer en goede koffie (bv van Simon levelt) te kopen. Dat maakt denk ik al een wereld van verschil!

  Like

  1. Cappuccino wilde ik proberen, maar dan moest ik zelf aan de slag, want dat is er niet voor Senseo en toen gaf ik het al op. Ik geef toe: het was een lafhartige poging;).

   Like

 4. Koffie en kneuterig is voor mij alleen filterkoffie. Een espresso uit een echte koffiemachine, waar nog bonen gemalen worden, is voor mij eerder een mediteraan gevoel. Zeker zoals nu, een goed kopje koffie en lekker zitren op ons terras… vrijheid! Daar associeer ik dat dan mee. Maar er zijn veel koffie’s die ik niet lekker vind, en die drink ik ook niet, dan liever kruidenthee. Dus probeer verschillende koffie’s uit. Succes!

  Like

 5. Ik denk dat ik maar eens een blog ga schrijven over thee-waar-je-wakker-van-wordt. Voor alle mensen die in dezelfde situatie zitten als jij 😉

  Like

 6. Je snapt natuurlijk dat ik hier even op moet reageren 😉
  Eerst komt liefde.
  Das komt koffie.
  En dan pas komt de sleutel tot vermoeidheid.

  Er zit een schakel in die zichtbaar bij jou ontbreekt. Of dit aan je ASS ligt 🤪 of aan jou… het is de missende link van een symbiotische relatie waarin je onbevooroordeeld ontvangt wat het zwarte bittere goedje te bieden heeft.

  Ben je hier nog niet dan is ‘kneuterig’ de exacte omschrijving maar vat zij geen grond. Het zal een eeuwig aanlengen blijven tot verfoeilijke verslapping als machiatto, cappuccino en allerlei latachtige producties.

  Pas als je de acceptatie fase hebt doorlopen van de eerste probeerselen, dan ben je klaar om te snappen waarom er 5 talen van de liefde zijn, maar óók 5 koffietalen. Zoek die maar eens op 😉

  Als je ergens onder die 5 te plaatsen bent komt het wel goed met jou.
  Succes. En proost. Met een bakkie troost!

  Like

   1. Hoi Naomi, Wiener melange zijn kant en klare zakjes in n doosje, die soms voor n aardige reclame prijs bij de Kruidvat te koop zijn. Kan je eens proberen en lust je dat niet dan is er vast wel iemand in je kring die dat wel lust. Ik lustte nml óók nooit koffie maar vond het altijd wél heerlijk ruiken. Uiteindelijk heeft iemand me cappucino leren drinken en ben ik later Wiener melange gaan drinken en wéér later ben ik over gestapt op Nescafe Gold en/of Douwe Egberts Gold in grote potten, die best wel vrij geregeld in de aanbieding zijn bij Dirk of Kruidvat. Waarom ik afgestapt ben van die Wiener melange? Ik wilde minder suiker gaan gebruiken en daar zit best wel veel in. Ik ben toen op die Gold varianten overgestapt om zelf minder suiker te gebruiken. Elke x en half schepje suiker minder, nét zo lang tot ik gewend was aan n half schepje suiker. Inmiddels ben ik over gestapt op Agave diksap en doe ik daar n beetje van in en n schepje Ovomaltine dat is gemalen gerst met cacao. Dat gebruikte mijn moeder vroeger al en ik was dat vergeten tot ik het ooit es bij de Appie zag staan en ik het daar nu bestel als het op is. Verder gebruik ik lactose vrije melk van de Lidl. Want vanwege mijn ASS heb ik ook met eten en drinken veel ‘nukken’ zeg maar. Kenmerk die veel ASSers wel (her)kennen, denk ik. En zo gebruik ik dus alleen lactose vrije melk voor mijn Gold koffie, klein scheutje Agave diksap en n schepje Ovomaltine. Misschien rare of vreemde combinatie maar ja. Om wakker te worden werkt t bij mij wel heb ik geleerd. En zo heeft iedere ASSer zijn of haar manier om te leren koffie drinken. Terwijl hij of zij het eerst écht niet lustte, net als ik… Ik leerde het pas drinken tegen mijn 40e en ben begonnen met Cappuccino daarna Wiener melange en daarna zelf gaan experimenteren met oploskoffie Gold en minder suiker en uiteindelijk vervangen door Agave diksap en Ovomaltine voor de smaak en lactosevrije melk of havermelk (in de aanbieding). Voor de echte koffie liefhebber klinkt dit natuurlijk als een gruwel maar als ASSer probeer je het voor jezelf en niet voor de liefhebber. Ben nu 65 jaar en het bevalt me al járen prima zo!

    Geliked door 1 persoon

 7. Waarom zóu je koffie gaan drinken als je het niet lekker vindt. Dat “wakker worden” van koffie betreft veel meer het moment, “de gewoonte”, dat was vroeger voor mij m’n sigaret, maar kan net zo goed een kop thee of chocolade melk zijn.
  Ik drink koffie bij m’n ontbijt, lekker , maar niet om wakker te worden. Mijn dochter gruwt van koffie , niets mis mee, ze mist het niet en geniet van haar haar thee.

  Like

  1. Kijk ja, chocola om wakker te worden. Daar schijn je héél veel van nodig te hebben, maar dat is dus wel héél lekker ook.

   Like

 8. Goh, ik drink eigenlijk veel koffie. Ik vind het wel heel lekker en vooral ook heel gezellig, of kneuterig ;). Maar om nu te zeggen dat ik wakker word van dat bruine goedje? Neen, totaal niet eigenlijk. Ik zou het zelf eerder omschrijven als een soort van geluksgevoel dat op je neerdaalt, een geluksgevoel van korte duur, dat wel, want eens dat geluksgevoel weer verdwenen is, voel ik me weer net zo moe als voor mijn bakje pleur.

  Like

  1. O, nou, misschien wordt dat wakker worden dan wel heel erg overdreven. Weten we dat ook weer;).

   Like

 9. Uiteraard ruiken die bonen lekkerder, het vinden van je eigen smaak qua koffie is ook een dingetje. Ik heb de regel, niet zeiken voor de koffie. Mijn koffie is cappuccino gemaakt met Senseo, de sterkste koffie van hen mokka lichtbruine zakken en daarbij uiteraard opgeklopte melk van Friesche Vlag Latte. Ik heb mij laten vertellen dat er in thee ook cafeïne zit maar dat die dan heet moet zijn, allicht dat twee bekers thee hetzelfde werkt dus.

  Geliked door 1 persoon

 10. Ik drink elke ochtend één cafe au lait en ik mis het als er geen tijd is voor een koffie. Heel af en toe drink ik daarna nog eentje (als ik niet goed geslapen heb) of als ik er veel zin in heb ’s middags in plaats van een thee.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.