Boekenpraat: Toen was ze weg (Lisa Jewell)

Het verhaal

Tien jaar geleden verliet Ellie Mack het huis. Ze stond op het punt haar examens te maken, was gelukkig met haar vriendje en had een fijn thuis. Die dag verliet ze het huis om naar de bibliotheek te gaan. Ze kwam nooit meer terug.

Moeder Laurel heeft tien jaar lang geleefd tussen hoop en vrees. Altijd heeft ze gedacht en gehoopt dat Ellie op een dag weer thuis zou komen. Nu, tien jaar later, probeert ze te leven met de wetenschap dat dat nooit meer zal gebeuren en probeert ze haar leven weer op te bouwen.
Laurel ontmoet een man met wie ze al heel snel een liefdesrelatie opbouwt. Als ze zijn dochter ontmoet, beneemt dat haar bijna letterlijk de adem: de negenjarige Poppy lijkt als twee druppels water op Laurels verdwenen dochter.
Dat zorgt ervoor dat alle vragen, die Laurel heeft geprobeerd te ‘parkeren’, weer terugkomen. Wat is er met Ellie gebeurd en waarom kwam ze die ene dag nooit meer thuis?

Mijn mening

Spannend verhaal met wisselende perspectieven
In ‘Toen was ze weg’ laat schrijfster Lisa Jewell verschillende mensen aan bod komen en vertelt ze het verhaal vanuit verschillende perspectieven. Dat zorgt ervoor dat het verhaal steeds een nieuwe wending krijgt en steeds opnieuw een ander gezichtspunt. Daardoor loopt de spanning steeds een beetje verder op.
Tegelijkertijd zorgden die verschillende perspectieven er voor mij voor dat ik soms te veel ‘uit het verhaal’ raakte, waardoor het verhaal zijn aantrekkingskracht verloor.

Verrassende wendingen
Hoewel vanaf het begin van het verhaal één en ander duidelijk lijkt, weet Lisa Jewell in ‘Toen was ze weg’ toch steeds weer te verrassen met allerlei wendingen in het verhaal. Eén en ander is zeker vanaf het begin al wel te voorspellen, maar toch is alles uiteindelijk anders dan (ik had) verwacht. Mooi en verrassend opgebouwd plot, in een boek dat hier en daar wel wat vaart mist door de vele perspectieven.

Het is overigens lastig iets te schrijven over dit boek, omdat veel dingen die mijn mening weergeven ook iets van het plot weggeven en dat zou ik jammer vinden.

Conclusie
‘Toen was ze weg’ van Lisa Jewell vertelt het verhaal van moeder Laurel, wiens dochter Ellie tien jaar geleden spoorloos verdween. Laurel probeert na tien jaar haar leven weer op te bouwen, maar ontmoet dan een meisje dat sprekend op haar verdwenen dochter lijkt en dat brengt alle vragen weer naar boven.
Lisa Jewell heeft ervoor gekozen om het verhaal vanuit veel wisselende perspectieven (en tijden) te vertellen. Dat geeft het verhaal verrassende wendingen en een goed opgebouwd plot, maar tegelijkertijd haalt dat (voor mij) de vaart te veel uit het verhaal, waardoor ik mijn interesse dreigde te verliezen. Een leuke thriller voor tussendoor, maar zeker geen favoriet voor mij.
⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over Toen was ze weg

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Toen was ze weg’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Toen was ze weg
Auteur:
Lisa Jewell
Vertaling: Ineke de Groot
Uitgeverij:
A.W. Bruna
Genre:
Thriller
Pagina’s:
318

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

3 gedachten over “Boekenpraat: Toen was ze weg (Lisa Jewell)

Reacties zijn gesloten.