Boekenpraat: Het ongemakkelijke dagboek van Henry K. Larsen (Susin Nielsen)

Het verhaal

De dertienjarige Henry heeft van zijn psycholoog een dagboek gekregen. Hij schrijft er alleen maar in omdat het van zijn therapeut moet en zelf baalt hij ervan. Maar toch schrijft hij en heel misschien is dat dagboek toch wel een goed idee.
Henry probeert een nieuw leven op te bouwen in een nieuwe stad, nadat zich in zijn vorige woonplaats een drama voltrok. Henry noemt het drama nooit bij naam. Er is een leven voor en na HET en voor en na DAT ANDERE.
Op zijn nieuwe school leert Henry Farley kennen: een nerd die hem maar niet met rust laat. En er blijkt een heel groepje met nerds te zijn. Eigenlijk zijn ze wel leuk, maar wat als ze HET ontdekken? Henry vindt het allemaal behoorlijk ingewikkeld.

Mijn mening

Ongemakkelijk, maar humoristisch
Henry is een personage dat veel heeft meegemaakt, maar dat je ook heel makkelijk in je hart sluit. Hij is een echte puber, die vooral géén dagboek wil bijhouden en dat resulteert in een ongemakkelijk dagboek vol humor.
Susin Nielsen slaagt erin om Henry langzaam maar zeker HET te laten opschrijven, evenals DAT ANDERE en op iedere pagina zorgt de auteur ervoor dat je meer sympathie en begrip krijgt voor Henry.

Pesten en anders zijn
Het is lastig om iets over dit boek te schrijven zonder iets te zeggen over HET, maar het boek is wel het mooist wanneer je dit zelf tijdens het lezen kunt ontdekken, al zag ik dat op internet in veel recensie wel over HET wordt geschreven.
Thema in dit boek is anders zijn en pesten. Henry heeft daarmee te maken (gehad) en Susin Nielsen geeft het effect daarvan goed weer. Henry is niet eens zozeer zelf gepest, maar dat er iemand in zijn omgeving gepest is, heeft ook grote invloed op hem.
Dit thema, samen met HET en DAT ANDERE geeft het boek een serieuze toon, ondanks alle humor, en zorgt ervoor dat het verhaal diepe indruk maakt.

Conclusie
‘Het ongemakkelijke dagboek van Henry K. Larsen’ vertelt het verhaal van de dertienjarige Henry. Hij probeert in een nieuwe omgeving een nieuw leven op te bouwen, nadat HET zijn leven voorgoed op zijn kop zette.
Susin Nielsen slaagt erin om in dit boek heftige thema’s een plaats te geven en diepe indruk te maken, maar tegelijkertijd is ‘Het ongemakkelijke dagboek van Henry K. Larsen’ een boek vol humor. Een boek dat makkelijk leest, ondanks de heftige thema’s en dat óók reden geeft tot nadenken.
⭐️⭐️⭐️⭐️

Meer informatie over Het ongemakkelijke dagboek van Henry K. Larsen

Dit boek ook lezen?
Koop dit boek bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Het ongemakkelijke dagboek van Henry K. Larsen
Auteur:
Susin Nielsen
Vertaling: Lydia Meeder en Barbara Zuurbier
Uitgeverij:
Lemniscaat
Genre:
Roman (Jeugdboek, 12+)
Pagina’s:
258

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

6 gedachten over “Boekenpraat: Het ongemakkelijke dagboek van Henry K. Larsen (Susin Nielsen)

 1. Weet je hoe ze op HET kwam (en daarmee op dit verhaal)? Door een zinnetje in de krant, over een broer. Zij wou weten wat het verhaal van die broer was, dus dat heeft ze geschreven.

  Like

  1. Klopt. En dat vind ik dus weer zo mooi de kunst van een auteur. Die kunnen met één zinnetje een heel boek maken.

   Like

 2. Dit klinkt als een goed en aansprekend boek. Ik moest een beetje denken aan het dagboek van Adrian Mole toen ik je review las. Maar dat is denk ik toch een heel ander genre?

  Like

Reacties zijn gesloten.